夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公都係一蚊家用都無俾我啦, 我成份糧除左俾媽咪個4500外, 全部都係洗晒係我自己個屋企, 但係我又唔會怪C6, 因為佢搵得唔多, 又要俾家用我6299, 又要供樓, 平時大開支都係佢出, 一家人出去玩又係佢出, 兩公婆邊有得計咁多, 最重要係互相體諒!

大宅

又唔好咁講,我以前有返工(都有2幾k一個月),但屋企所有開支,我亞媽的家用&我自己的使費都係老公比,有時係老公住個老婆,唔係貪錢的問題,如果個家有需要做老婆一樣會無條件付出

原文章由 VKwan 於 08-11-5 11:38 發表
e+d女人真係貪錢呀!供樓先一萬,比成萬六,算係咁啦,老實講啦,我初結婚時都冇咁多家用,老公比果份,連供樓都未夠呀!我要貼供樓,家庭開支,月尾老公唔夠,仲倒貼比佢添呀。

如果都係公一份婆一份果種,女人有返工,比一份都應該啦,除非老 ...

大宅

佢地感情有其他問題呀?
點會為呢d野諗住離婚既
況且個老公唔係食軟飯,佢有比萬六家用

定係老公搵六萬比萬六
如果佢搵兩萬零都比左2/3喇
同埋文中無講老婆有幾多收入
如果係開支過大已經超出能力
就應該應該開心見誠傾
睇o下咩地方應使得使應慳得慳

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

一個家2個人都有責任去維繫, 2公婆都有野做應該一齊分擔, 除非c6搵好多好多錢, 我同老公都有番工, 自從結婚開始, 我地都各自拎一份錢出嚟做家用, 佢搵多d出多d, 我搵少d出少d , 總之頭家既使費都係呢樹出, 多咗就儲起佢, 個個月都淨錢架 , 未去下旅行用緊d囉

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

好媽媽勳章

我冇做嘢!所以C6個個月一出糧剩番$2000,其餘就俾細我

伯爵府

真係唔好計較,如果你你老公明明係有錢又知道你唔夠家用都唔比多d你就唔要得,兩夫妻應該有相有量!

珍珠宮

我唔係話老公包起頭家有咩唔妥,事實我e+都係老公包晒。

我意思係如果有需要,女人出一份都好正常,老公又唔係冇得比,比萬六話唔夠而諗離婚,有些過份囉!

除非個男人仲留返幾萬蚊去滾,咁就當然唔得啦!

原文章由 carmenlook 於 08-11-5 12:52 發表
又唔好咁講,我以前有返工(都有2幾k一個月),但屋企所有開支,我亞媽的家用&我自己的使費都係老公比,有時係老公住個老婆,唔係貪錢的問題,如果個家有需要做老婆一樣會無條件付出

...

大宅

$16000都算係咁啦...
雖然我係全職mami,老公比o既家用都差不多,不過我就唔駛負責供樓...老公負責埋~~
但係因為屋企開支都幾大...我個個月都無咩$剩...
好彩買野o既話老公會sponsor....
o岩o岩仲屈佢送左個chanel 2.55比我....hahahahaha

大宅

原文章由 VKwan 於 08-11-5 11:38 AM 發表
e+d女人真係貪錢呀!供樓先一萬,比成萬六,算係咁啦,老實講啦,我初結婚時都冇咁多家用,老公比果份,連供樓都未夠呀!我要貼供樓,家庭開支,月尾老公唔夠,仲倒貼比佢添呀。

如果都係公一份婆一份果種,女人有返工,比一份都應該啦,除非老 ...

I don't feel that she is gready wow.....
Rent~$10000
Maid~$3480

$16000-$10000-$3480=$2520

left very little amount jar wow.....
Here we didn't count the expenses for the children & marketing yet.........

伯爵府

我老公只係俾佢人工的20%俾我, 但係就所有野佢包, 個份家用係俾我同我阿媽的. 都唔錯架, 起碼夠我用, 連俾阿媽份家用都無減過, 同我有出去做野時一樣

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我同老公結左婚五年, 都係冇俾家用的

基本上, 我地兩個都有做野. 各自人工都係差不多, 所以我地經濟獨立.

租金 - 佢出2/3 我出1/3
水電煤 - 我負責
6299家用 - 佢負責
女家家用 - 我負責
保險, 電話費, 日常返工交通食飯 - 各自負責自己
晚飯, 娛樂消費 - 有時佢俾有時我俾 (不過貴果d多數佢俾 =p)

我覺得我地似同屋主多過似兩公婆

珍珠宮

除非佢c6搵五、六萬,否則數係唔應該咁計!頭家大家都有份,女人出一份冇話唔公道。如果一心諗住男人一定要負責所有開支兼養埋你,咁就要搵到咁既人至好嫁,唔可以嫁左至黎怪人!咁佢自已搵唔岩對象又照嫁,就係佢自已的責任!

呢個係心態既問題!

原文章由 Rachel923923 於 08-11-8 01:44 發表

I don't feel that she is gready wow.....
Rent~$10000
Maid~$3480

$16000-$10000-$3480=$2520

left very little amount jar wow.....
Here we didn't count the expenses for the children & marketing yet. ...

別墅

我o岩o岩調返轉,個個月拎10k返屋企,老公會包辦晒所有開支咯:包括兩個工人、兩個仔o既開支、供樓(claim公司數,因佢係董事)、水電煤等,計落我有賺了

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公都冇俾家用我嫁,
不過租樓佢俾2/3,我俾1/3,
水電媒我俾,屋企雜費我俾,
食飯一時佢俾,一時我俾,
我覺得大家為頭家一齊出錢,
唔過份o者,如果大家都有返工,
我覺得冇問題喎,唔通樣樣都要老公出哂,
老婆自己份糧一個仙都唔出,
我覺得咁樣個老婆都唔係咁o岩囉

別墅

我知道兩公婆都應該對家庭付出. 不過我覺得D老婆唔係同佢講錢, 老婆係要有安全感. 好似我老公咁做, 我覺得我就好有安全感. 我開個聯名戶口, 他會在這戶口出糧, 他有張提款咭, 我可以經網上銀行動用所有的錢, 包括日常開支和搬走哂佢d錢. 但我本身從不"晞悍"他的錢. 不過他除他的零用, 馬會支出(現算是小賭啦)和每月給媽媽的錢外. 要動較大筆的錢, 他通常都會事先告知我. 不過我通常都 哦!一聲. 因為d錢係佢賺的. 仲會幫佢開埋支票TIM. 不過我覺得佢咁做, 我就好有安全感啦!

[ 本文章最後由 popokit 於 08-11-8 20:41 編輯 ]

大宅

好難話夠唔夠,要睇生活質素,供樓幾錢

我沒家用,什麼都係佢出,
除左食和家庭用品係我出

若佢嫌貴可搬差一點的地方,他可自行調節

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得要睇下女方有無做野囉,無的話又真係唔夠架!不過如果有做野,女方都應該出番份既。

我同老公從來無計家用,不嬲都係一人負責一部份。出街食飯有時佢比,有時我比。頭家大家都有份,唔計得咁多啦!

大宅

因為依家要湊仔,冇返工,所以我老公係比哂所有錢我,但係我就會幫佢投資,絶對唔大駛. 我以前噃工未結婚嗰時,反而成日買嘢,一日買到黑,幾千蚊既手袋一個月買兩三個,反而依家自己唔駛返工,變到好慳,因為個心態係用緊老工錢. 所以我覺得唔一定要老公付出哂,其實女人自己揾到錢都有另一種快樂. 同埋其實都唔一定要老公出哂,好多人都係公一份,婆一份.

樓主,你話佢比16000蚊,有一萬蚊係供樓,咁層樓我諗係寫大家個名,咁都係一人一半. 所以其實都唔小.

男爵府

畀面勳章

萬惡錢為首

男爵府

我好同意. 我老公都搵唔多, 只係萬鬆d, 佢無比家用我, 不果負責供車同亞囝每月約$3,300的校車同學費. 計落條數, 佢都無咩錢剩, 唔通我仲佢咩. 我自己搵2萬幾, 因為唔使供樓, 咁我會負責水, 電, 煤. 等等其他開支. 我day 1已經知佢係搵咁上下, so as long as 佢唔係有$唔比我, 收埋自己洗. 我無所謂, 我出咪我出羅.

原文章由 VKwan 於 08-11-8 11:00 發表
除非佢c6搵五、六萬,否則數係唔應該咁計!頭家大家都有份,女人出一份冇話唔公道。如果一心諗住男人一定要負責所有開支兼養埋你,咁就要搵到咁既人至好嫁,唔可以嫁左至黎怪人!咁佢自已搵唔岩對象又照嫁,就係佢自已的責任!

呢個 ...

首頁

尾頁

跳至