自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原文章由 kswiss 於 08-11-5 13:28 發表
唔記得咗,有冇人知?

唉....所以先話唔明D人點解明知山有虎, 偏要....... 如果女小姐唔笨, 我覺得件CASE可能只係個榥子.....

禁止訪問

侯爵府

好深........唔明........
原文章由 siuwa 於 08-11-5 13:32 發表

唉....所以先話唔明D人點解明知山有虎, 偏要....... 如果女小姐唔笨, 我覺得件CASE可能只係個榥子.....

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實我唔明關女小姐咩樹喎...anyway, 聽講佢出左本書講佢係 ward 的日子. 我覺得佢係幾有才華, 可惜囉....如果佢可以正常 & 快樂地過日子就好啦.

(下場...呢個詞通常唔係幾正面).

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 siuwa 於 08-11-4 18:32 發表

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

人都未死, 唔可以講話係最後既下場既, 今日唔知聽日事呀ma
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

別墅

我間唔中都會見到佢, 因佢住係我隔離座, 佢咪好似正常人一個, 無o羊特別, 只係有時打扮怪怪地
應當一無掛慮, 只要凡事藉著禱告祈求和感謝, 將你們所要的 告訴神. 神所賜出人意外的平安, 必在基督耶穌裏保守你們的 心懷意念. (腓立比書四章6-7節) :-D

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

飛 越 瘋 人 院   洪 朝 豐

抑鬱 狂 躁 症 來 自 遺 傳 , 有 點 無 辜 , 但 香 港 傳 媒 就 是 不 受 這 套 , 封 他 為 四 大 癲 王 之 一 ,「 我 年 近 半 百 , 被 記 者 跣 過 咁 多 鑊 , 今 次 仍 願 意 講 這 些 內 容 , 都 算 敢 死 隊 。 」
洪 朝 豐 醒 咗 。
抑 鬱 狂 躁 症 煎 熬 十 年 , 其 間 試 過 剃 頭 剃 眉 , 曾 經 唾 罵 前 度 女 友 寶 詠 琴 , 甚 至 大 爆 二 人 性 史 。
傳 媒 封 他 為 四 大 癲 王 之 一 , 與 他 齊 名 的 有 陳 寶 蓮 、 藍 潔 瑛 、 還 有 … … 「 蔡 楓 華 。 」 他 提 醒 記 者 。
成 為 人 民 公 敵 , 路 人 罵 他 : 「 死 仆 街 ! 」 他 讓 每 五 個 便 有 一 個 是 精 神 病 患 者 的 香 港 人 覺 得 自 己 好 正 常 , 功 德 無 量 。
還 有 兩 年 半 便 五 十 知 天 命 , 驚 蟄 甦 醒 , 與 主 診 醫 生 合 撰 《 精 神 病 房 私 密 日 記 》 。
近 期 香 港 流 行 好 勁 的 字 眼 「 反 思 」 、 「 迷 思 」 、 「 深 層 迷 思 」 , 洪 朝 豐 對 瘋 豐 歲 月有 何 深 層 迷 思 ? 「 好 多 人 不 了 解 你 , 因 為 你 講 過 一 些 事 , 不 論 你 在 什 麼 情 況 下 講 ,他 們 有 結 論 。 我 唔 會 憎 , 因 為 他 們 識 的 嘢 太 少 。 」
狂 躁 進 化 成 暗 寸 , 火 氣 照 舊 。

洪 氏 家 族 彷 彿 受 了 咒 詛 , 表 妹 羊 癇 , 父 親 患 鼻 咽 癌 , 死 於 肺 癌 。 母 親 老 人 癡 呆, 洪 朝 豐 早 年 剃 頭 剃 眉 , 便 是 替 她 祈 福 , 母 親 不 認 得 他 , 用 棉 被 蓋 頭 手 震 , 幾 經 辛苦 認 得 , 哭 訴 : 「 你 做 乜 咁 慘 , 冇 晒 頭 髮 ? 」 最 近 探 望 , 她 說 : 「 你 係 我 個 仔 。 」洪 朝 豐 問 : 「 我 個 名 呢 ? 」 「 唔 知 ! 」
母 親 失 禁, 一 次 洪 朝 豐 替 她 換 衣 服 , 換 床 單 , 她 立 即 又 撒 了 一 床 都 是 , 洪 朝 豐 忍 不 住 罵 她 ,拍 打 她 , 豈 料 媽 媽 突 然 清 醒 : 「 對 不 起 , 麻 煩 你 了 。 」 洪 朝 豐 內 疚 嚎 哭 。
但在 家 族 血 液 中 最 廣 泛 流 傳 的 , 是 抑 鬱 狂 躁 症 , 隔 代 遺 傳 , 父 親 那 一 輩 未 受 感 染 , 但洪 朝 豐 遠 在 泰 國 的 堂 兄 抑 躁 症 病 發 , 四 十 歲 逝 世 ; 洪 的 兄 長 更 加 打 人 , 截 斷 鄰 居 的電 , 甚 至 放 火 燒 屋 , 終 於 妻 女 拋 下 他 , 「 當 時 我 哋 都 唔 知 佢 有 這 病 , 只 覺 得 佢 個 人衰 , 就 好 似 別 人 覺 得 我 衰 格 。 」 四 年 前 兄 長 醉 酒 撞 頭 死 , 「 佢 死 當 天 , 剛 好 是 寶 詠琴 死 那 天 。 」
九 七 年 洪 朝 豐 挾 着 十 大 最 高 收 聽 率 DJ 威 名 過 檔 新 城 , 年 薪 百萬 的 壓 力 讓 他 掉 進 大 抑 鬱 , 每 日 開 咪 前 總 是 頭 痛 , 怕 得 要 死 , 回 家 拉 上 所 有 窗 簾 才有 安 全 感 , 劇 瘦 廿 磅 。 後 來 與 名 媛 女 友 寶 詠 琴 歐 遊 , 突 然 豁 然 開 朗 驕 陽 似 我 , 原 來大 抑 鬱 已 經 靜 悄 悄 地 轉 為 大 狂 躁 。

抑 鬱 症病 人 自 我 價 值 極 低 ; 狂 躁 症 患 者 自 覺 天 下 無 敵 , 當 時 他 自 命 全 中 國 最 好 司 儀 ; 開 古董 店 , 月 租 十 萬 , 九 十 萬 豪 裝 , 單 是 水 晶 燈 便 花 了 十 多 萬 , 開 業 三 個 月 執 笠 ; 幾 天不 眠 不 休 仍 生 龍 活 虎 , 「 其 實 情 緒 也 是 一 條 賬 , 要 收 支 平 衡 。 」 去 年 有 人 找 他 籌 三百 萬 善 款 , 他 拍 心 口 籌 夠 一 億 , 就 在 開 完 記 者 會 當 晚 , 前 妻 葉 桂 好 叫 兒 子 報 警 。
大 批 拿 盾 牌 的 警 察 上 門 , 當 時 洪 朝 豐 正 跟 朋 友 討 論 《 論 語 》 , 口 對 口 面 對 面 向 差 人解 說 : 「 子 曰 : 『 賢 哉 , 回 也 , 一 簞 食 , 一 瓢 飲 , 在 陋 巷 , 人 不 堪 其 憂 … … 』 」
他 被 押 到 聯 合 醫 院 。
入 院 羈 留 廿 二 日 , 幾 次 被 五 花 大 綁 , 「 我 終 於 明 白 一 隻 大 閘 蟹 的 感 受 。 」 出 院 後 自行 停 藥 , 翻 發 , 到 去 年 二 月 才 真 正 康 復 , 但 要 與 藥 物 廝 守 一 生 。
初 時 問 天 何必 偏 偏 選 中 我 , 後 來 學 會 認 命 , 「 一 生 出 來 已 經 有 種 子 , 有 咩 好 講 ? 我 臣 服 於 命 運安 排 , 我 要 到 這 把 年 紀 才 明 白 這 道 理 ! 四 十 而 不 惑 , 我 唔 信 , 我 四 十 歲 時 仍 好 戇 居; 但 五 十 知 天 命 , 我 信 。 」
孟 浪 十 年 , 靚 仔 斯 文 DJ 形 象 盡 毀 ; 至 交 離 他 而去 ; 對 面 屋 父 母 不 准 兒 子 跟 他 說 話 , 「 出 番 來 社 會 , 我 驚 , 驚 適 應 唔 到 這 個 社 會 。」 目 前 每 日 替 洛 杉 磯 華 語 電 台 做 一 小 時 節 目 。

「如 果 我 早 知 道 寶 詠 琴 在 二 ○ ○ 三 年 四 月 二 十 號 死 , 我 唔 會 在 ○ 一 年 八 月 廿 四 號 同 佢分 手 , 我 絕 對 唔 會 , 無 論 如 何 我 一 定 陪 佢 走 埋 生 命 最 後 一 段 路 !
「 我 敢 講 ,四 年 來 我 一 直 懷 念 佢 。 記 得 在 她 的 山 頂 舊 居 , 朝 早 起 身 打 開 窗 簾 , 陽 光 射 入 來 , 我坐 在 窗 台 喝 西 柚 汁 , 佢 飲 奶 茶 , 相 對 , 一 人 一 塊 麵 包 , 感 覺 好 溫 暖 好 快 樂 。 」
記者 蝸 居 藍 田 爛 鬼 居 屋 , 石 屎 正 在 剝 落 ; 洪 朝 豐 住 在 毗 連 的 Y 形 公 屋 , 我 們 首 次 見 面在 樓 下 茶 餐 廳 食 瓜 粒 湯 飯 , 我 著 背 心 , 他 穿 白 色 孖 煙 囪 、 拖 鞋 。 我 做 得 記 者 便 不 望飽 肚 ; 但 他 呢 ?
「 朋 友 問 過 我 是 否 放 不 下 與 寶 詠 琴 一 起 的 豪 華 生 活 ? 唔 係 ,我 完 全 冇 諗 豪 華 不 豪 華 , 我 只 享 受 大 家 感 情 要 好 時 的 溫 馨 , 互 相 關 懷 , 溝 通 交 流 ,同 豪 華 生 活 完 全 無 關 。 」
熱 門 搜 尋 題 目 : 他 有 沒 有 使 過 寶 詠 琴 的 錢 ? 「 佢 給過 我 四 千 元 , 其 實 冇 用 過 , 我 在 她 家 裡 住 , 哪 有 機 會 用 錢 ? 當 然 你 可 以 話 , 我 食 佢住 佢 , 去 玩 , 使 佢 。 係 咪 使 佢 錢 ? 咁 係 囉 !
「 佢 好 愛 我 , 我 都 好 愛 佢 , 但 男女 表 現 愛 的 方 式 不 一 樣 , 我 有 時 唔 理 解 佢 , 佢 有 時 也 唔 夠 了 解 我 。 我 相 信 男 女 可 以絕 對 了 解 , 但 我 未 遇 過 , 也 未 見 過 。
「 佢 承 認 , 跟 我 一 起 的 三 年 是 一 生 人 最開 心 的 。 」 也 是 洪 朝 豐 最 快 樂 的 日 子 ? 「 我 諗 係 。 」 在 街 上 見 某 人 背 影 像 寶 詠 琴 ,也 要 走 上 兩 步 看 清 楚 。 「 早 兩 日 才 夢 見 佢 , 我 們 坐 在 草 地 傾 偈 , 但 好 奇 怪 , 我 在 夢中 知 道 佢 死 咗 。 」

[ 本文章最後由 wong2323 於 08-11-5 16:22 編輯 ]
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

原文章由 juicypig 於 08-11-5 16:15 發表
人都未死, 唔可以講話係最後既下場既, 今日唔知聽日事呀ma

好精靈喎你....
我知早排, 有人話佢上廣西溝仔
有人話佢信左佛
有人話佢同番前妻一齊
咁神化, who knows ?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

廿 多 年 前 與 葉 桂 好 結 婚 , 四 年 後 離 異 , 「 當 分 手 已 經 係 一 件 唔 開 心 的 事 , 再 討 論 誰 首 先 提 出 分 手 , 已 無 任 何 意 義 。 」
情 是 何 物
抑 鬱 狂 躁 症 的 英 文 學 名 是 Bipolar Disorder , 病 人 不 斷 游 走 情 緒 兩 極 , 梵 高 也 是 患 者 。
母 親 患 上 老 人 癡 呆 。
網上 流 傳 藝 人 的 真 名 , 例 如 蕭 芳 芳 真 名 蕭 亮 , 蕭 亮 真 名 盧 永 華 。 洪 朝 豐 真 名 洪 烏 豬 ,「 家 姐 話 我 生 在 豬 欄 之 上 。 」 烏 豬 本 是 媽 媽 喚 他 的 乳 名 , 可 惜 他 生 於 一 個 乳 名 等 於真 名 的 時 代 。
一 門 雙 傑 , 他 對 上 的 兄 長 叫 洪 狗 仔 。
洪 狗 仔 還 有 逃 生 出 口, 出 世 紙 寫 上 「 洪 九 仔 」 , 做 弟 弟 的 卻 只 有 硬 食 這 隻 烏 豬 , 幸 好 幼 稚 園 老 師 皇 恩 浩蕩 , 替 洪 狗 仔 改 名 洪 潮 光 , 洪 烏 豬 改 為 洪 朝 豐 , 「 朝 」 字 少 了 三 點 水 , 註 定 一 生 缺水 。
來 自 潮 洲 人 家 庭 , 父 親 打 老 婆 , 拳 拳 到 肉 , 甚 至 出 動 架 生 , 「 阿 媽 當 然還 手 , 同 佢 死 過 , 但 唔 夠 打 。 」 父 親 嗜 賭 , 洪 媽 媽 孭 仔 到 賭 檔 尋 人 , 回 家 父 親 又 打了 她 一 頓 , 但 自 此 不 賭 。
廿 多 年 前 老 父 去 世 , 「 阿 媽 好 大 聲 叫 『 阿 祥 , 阿 祥 ! 』 我 老 豆 叫 洪 祥 。 我 從 未 見 過 我 阿 媽 咁 歇 斯 底 里 , 叫 聲 在 走 廊 迴 盪 。 」
雖 然 洪 朝 豐 強 調 沒 有 造 成 陰 影 , 但 記 者 這 樣 想 : 他 對 寶 詠 琴 肆 意 踐 踏 仍 是 愛 , 跟 抑 鬱 狂 躁 症 一 樣 , 都 來 自 遺 傳 , 也 許 。

替 讀 者 簽 名 。 他 與 主 診 女 醫 生 交 換 日 記 開 始 , 再 合 著 新 書 。
每 日 上 午 十 一 至 十 二 時 替 洛 杉 磯 華 語 電 台 做 DJ 。 網 址 am1430.net.
過往 形 象 生 人 勿 近 , 因 此 目 前 沒 有 伴 侶 。 醫 病 時 曾 威 脅 與 主 診 女 醫 生 妙 心 ( 假 名 ) 同歸 於 盡 , 後 來 卻 愛 上 她 , 示 愛 。 醫 生 說 : 「 我 結 了 婚 , 還 有 兩 個 唸 小 學 的 兒 子 。 」
她 就 是 《 精 神 病 房 私 密 日 記 》 的 另 一 個 作 者 , 在 書 中 說 狂 躁 症 令 洪 朝 豐 激 情 爆炸 。 洪 朝 豐 說 : 「 我 愛 上 佢 , 當 然 有 原 因 , 當 時 另 有 一 兩 個 女 醫 生 , 又 唔 見 我 狂 躁症 激 情 愛 上 三 九 唔 識 七 的 她 們 ? 我 覺 得 佢 心 地 好 善 良 , 這 是 基 礎 , 再 加 上 狂 躁 症 。」
現 在 仍 趨 之 若 鶩 ? 「 自 小 的 訓 練 , 令 我 只 愛 上 對 我 有 回 應 的 女 仔 , 我 唔 會 愛 無 論 因 為 任 何 原 因 唔 敢 愛 我 唔 想 愛 我 唔 愛 我 冇 咁 愛 我 的 女 仔 。 」
書中 描 述 的 妙 心 年 過 四 十 , 頭 髮 偏 黃 , 記 者 心 腸 不 好 , 奇 怪 : 洪 朝 豐 只 看 女 人 的 內 在美 ? 「 當 然 , 點 解 唔 係 ? 醜 樣 唔 緊 要 o架 。 你 睇 咩 ? 」 我 是 凡 人 , 看 內 心 , 也 看 軀殼 , 「 咁 你 衰 啲 , 個 個 都 會 老 o架 , OK ? 」
另 一 個 已 婚 男 性 被 訪 者 告 訴 過 我一 個 切 膚 經 驗 : 女 孩 子 的 三 從 四 德 可 能 只 是 高 深 道 行 , 待 婚 後 才 張 牙 舞 爪 , 但 美 貌身 材 卻 是 十 足 真 金 童 叟 無 欺 , 「 歪 理 , 品 味 較 差 。 講 完 個 樣 講 身 材 再 講 身 高 再 講 上圍 下 圍 頭 髮 顏 色 頭 髮 幼 細 眼 珠 顏 色 鼻 有 幾 高 , 好 煩 啫 ! 」

[ 本文章最後由 wong2323 於 08-11-5 16:24 編輯 ]
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

原文章由 wong2323 於 08-11-5 16:19 發表
飛 越 瘋 人 院   洪 朝 豐

http://health.atnext.com ...

大宅

好媽媽勳章

問得咁得意o既
最後下場一定係.........
同你同我一樣 ~~ 瓜老襯

伯爵府

下場?唔係埋左單嘛?

首頁

尾頁

跳至