跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係Non-resident, 沉日剛剛返溫哥華,初時以為入境時會搞好耐,但係原來又唔係喎,宜家等我分享小小經驗:

我哋係有船運嘅,我就先準備PACKING LIST同B/L 跟身。另外預先填好張BSF186 FORM. FORM內我只係填FURNITURES,CLOTHINGS, TOYS,等等嘅CATEGORY, 加埋每樣嘢嘅VALUE (因為DETAIL可以响PACKING LIST 內SHOW晒出嚟)

另外我跟身有D錶,首飾,金器,電腦等等。我就先打好張LIST,LIST好有咩跟身,錶同首飾我就影咗相PRINT埋出嚟。

响飛機上空姐比張DECLARATION FORM你填,一個FAMILY填一張。FORM內有行填ANY UNACCOMPANIED GOODS,我哋TICK YES。因為我有帶OVER CAD10,000,所以果行我都TICK YES。 另外因為你係以加拿大人返嚟,有行問你幾時離開加拿大嘅,我無填,因為我唔識填,去到問佢總好過亂填!

入境時我地排返加拿大人果邊。去到同海𨶹講,我地係回流返嚟,有啲地方唔知點填。海關都係睇吓我哋啲資料,問吓我哋之前住响邊,返嚟住响邊。然後教我哋去邊度,到時有人幫我地填FORM。仲要講句"welcome back to Canada", 幾咁sweet!

過咗海關就去攞行李,攞完行李照出去EXIT, EXIT位有另外一個海關收DECLARATION FORM,佢見到你張DECLARATION FORM就叫你去右邊間房排隊。去到果度,我哋比晒果D船運FORM,跟身物品LIST等比佢。佢先係CHECK吓我地張BSF186 FORM, 之後就睇我張PACKING LIST, 睇睇有咩物品。之後又睇吓張跟身LIST,問咗少少嘢,就走咗去。返嚟响張BSF186 FORM度蓋印,話我哋知我哋要比FORM上面佢寫嘅#船公司。咁就叫我哋走啦!

我初時都以為好麻煩,又有D膽心填錯嘢比漏資料。但係過程非常順利,比相像中簡單同容易。

希望我嘅經驗可以幫到大家。

別墅

回覆:回流溫哥華入境程序小分享!

非常認同,而家nice好多

大宅

supernat 發表於 16-8-8 03:41
非常認同,而家nice好多
你回來會交稅麻, 怎會不歡迎

別墅

謝謝分享呀! 咁洗唔洗即刻計要交幾多tax?
我下年回來也要帶金器同overCA$10,000現金, 用hkpost寄一些衣服鞋物...

男爵府

kyunghee 發表於 16-8-8 16:14
謝謝分享呀! 咁洗唔洗即刻計要交幾多tax?
我下年回來也要帶金器同overCA$10,000現金, 用hkpost寄一些衣服 ...

海關無提過稅嘅問題!帶錢over好似無乜嘢。佢問我帶咗幾多,再睇吓我有4個人,就話「that's ok」!金器影張相比佢好啲,我寫明有幾多(括住係wedding gift),佢連問都無問。反而我有粒金幣仔佢就問我值幾錢!

無問過我攞啲嘢出嚟睇!

大宅

有冇問你之前有冇apply non resident ?

男爵府

chmanpong 發表於 16-8-9 14:51
有冇問你之前有冇apply non resident ?

無問。我哋一開口就話佢知我哋係non-resident宜家返嚟!

別墅

chole16 發表於 16-8-8 21:07
海關無提過稅嘅問題!帶錢over好似無乜嘢。佢問我帶咗幾多,再睇吓我有4個人,就話「that's ok」!金器影 ...
咁真係好好彩呀~ 等我都學你影定相先!
謝謝分享!

男爵府

kyunghee 發表於 16-8-9 23:27
咁真係好好彩呀~ 等我都學你影定相先!
謝謝分享!

沉日聽收音機講,上年唔知有幾多大陸人無申報over CAD10,000, 全年沒收咗成千萬! 其實只係申報,無話唔比帶!你唔申報反而有機會沒收,所以千祈唔好唔申報!

洋房

誚問FIRST LAND所填既LIST係咪其實同回流墳既差唔多?

別墅

chole16 發表於 16-8-10 00:02
沉日聽收音機講,上年唔知有幾多大陸人無申報over CAD10,000, 全年沒收咗成千萬! 其實只係申報,無話唔比 ...
嘩好驚....
其實怕佢唔知打幾多稅o者.......

別墅

chole16 發表於 16-8-8 02:49
我係Non-resident, 沉日剛剛返溫哥華,初時以為入境時會搞好耐,但係原來又唔係喎,宜家等我分享小小經驗: ...
thanks for info.
我想問如果我香港有saving 但會係land 左之後先係網上匯過去係咪都要係land 果陣當cash申報??

男爵府

jjg 發表於 16-8-17 13:19
thanks for info.
我想問如果我香港有saving 但會係land 左之後先係網上匯過去係咪都要係land 果陣當cash申 ...

唔洗喎!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

想問下cash的一萬加紙 係一個人計算 定一個Family計算?
期待新的生命來臨!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果香港銀河d錢唔滙晒過加拿大,係咪都要交稅? 金器都要打稅㗎?

男爵府

cheung_cnine 發表於 16-9-23 09:08
想問下cash的一萬加紙 係一個人計算 定一個Family計算?

佢以一張declaration form計,通常一個家庭填一張declaration form.

男爵府

susumi123 發表於 16-9-23 17:13
如果香港銀河d錢唔滙晒過加拿大,係咪都要交稅? 金器都要打稅㗎?

銀行啲錢未匯晒過嚟打唔打稅我就唔知,因為聽人講係每年報稅時搞嘅,我都未去了解..

金器無打稅喎。你如果係non-resident返嚟轉resident就唔會打, 同埋最好你張list內列明有乜金器,寫住係wedding gift。wedding gift通常佢地係唔多理!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

chole16 發表於 16-9-24 23:32
銀行啲錢未匯晒過嚟打唔打稅我就唔知,因為聽人講係每年報稅時搞嘅,我都未去了解..

金器無打稅喎。你如 ...

唔該晒

大宅

chole16 發表於 16-8-8 02:49
我係Non-resident, 沉日剛剛返溫哥華,初時以為入境時會搞好耐,但係原來又唔係喎,宜家等我分享小小經驗: ...

Sorry, 想大膽d問下。你d首飾同錶有冇列明幾多錢? 本身貴嗎?因為我而家都煩惱我地d錶同首飾點帶返過去

男爵府

prettysilly 發表於 16-10-29 14:35
Sorry, 想大膽d問下。你d首飾同錶有冇列明幾多錢? 本身貴嗎?因為我而家都煩惱我地d錶同首飾點帶返過去: ...

我無列,又好彩佢無問我價錢。

首頁

尾頁

跳至