自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

emilylam 發表於 16-8-8 03:03
身邊不少朋友一年去幾次日本旅行,話要帶小朋友去見識世界,講到好重要,大家覺得呢? ...
我覺得小朋友太細, 帶去外國旅行其實意義不大, 你帶佢去海详公園佢一樣開心到飛起,
反而十歲以上才真正有比佢見識世界的意義~

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

對我,非非非常重要

別墅

回覆樓主:

個人興趣。好似食自助餐、睇戲、、有人吾去,有人個個星期去,無咩重吾重要。宜家去旅行太容易太方便,好少地方要簽證,有錢跟團連行程都吾使唸。自由行,上網買機票酒店,直去機場,隨時走都得,吾同以前要先去店取文件。

珍珠宮

畀面勳章

個人兴趣, 金錢 afford 到 ok. 但为見識, 应該去不同地方好過ㄧ年去幾次同ㄧ地方

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

對我黎講都真係幾重要。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

翡翠宮

回覆樓主:

去見識下真係幾重要,但如果只係去shopping就冇咩意思!但重要唔等於必要!

伯爵府

開心吸收勳章

身邊不少朋友一年去幾次日本旅行,話要帶小朋友去見識世界,講到好重要,大家覺得呢? ...

去咁多多次日本,只可以見識日本
,世界不止日本這個國家。

仲要日本那裡。唔係次次大板,東京呀~
去旅行重點係一家人開心,其次才見識下。仲要睇下個行程是咩,來來去去樂園,shopping ,食好d。其實只會教小朋友享受多d law。去得多,他們覺得應份。我唔覺是好事。
好時見d人,同小朋友去旅行是就自己,去shopping ,spa ……比個ipad 小朋友玩,叫佢等下佢地,真的唔明見識都d咩law

珊瑚宮

畀面勳章

mimuib 發表於 16-8-8 03:12
我一年都去幾次,個人喜好,冇話重唔重要

同意

大宅

重要,一有時間就會同佢地去旅行,不過我仲會扶老攜幼同爺爺、嫲嫲,有時婆婆,除左係見識亦係好好既親子時間

男爵府

好重要,阿囝話平日唔買玩具唔亂買嘢都要來慳$去旅行

琥珀宮

畀面勳章

ninjarabbit 發表於 16-8-8 08:09
對我黎講都真係幾重要。

家姐曾經叫我揀,要老公定要旅行,我揀旅行

nieualma    發表於 16-8-8 09:31

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

生活所需各有不同,有人enjoy返工、有人喜歡旅行、有人鍾意宅響屋企,冇問題吖~

翡翠宮

個個人唔同,有乜好問?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

重要但非需要。

我鐘意去旅行,所以帶埋個女一齊去,大部分行程都係為佢而設。

男爵府

有錢去無乜所謂!但次次都去日本仲要靜係為shopping咁唔覺見識到d咩!如果行下博物館!古蹟名勝就差唔多

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

人各有志,我鍾意去旅行 但又怕煩又怕請長假,所以最遠都係台灣日本算數,一年一次。

別墅

有時間、有心情、有經濟可以多去旅遊是人家的事,自己能否做到就睇餸食飯
風土人情、語言文化呢啲係需要體驗、感受的,能夠讓小朋友親身體會、學得尊重,這種想法也不為過吧

子爵府

太細可能冇記憶,所以我三歲後先一年去兩三次玩,佢所有trips記得好清楚,住邊間酒店去過邊度玩都記得, 我覺得係值得!
Sweetheartb

伯爵府

開心吸收勳章

wai4919 發表於 16-8-8 08:14
去咁多多次日本,只可以見識日本
,世界不止日本這個國家。

我識有d同事,個小孩初中,請佢都唔去。未生時,我覺得好出奇。在我年代,有得去旅行是好開心的事。
近來和小孩去旅行,有小小領悟,為何小孩請都唔去。
1去得多,冇咩特別,唔會珍惜
2獨生子女,冇得同其他小孩玩,同大人一齊。小孩同小孩玩個心情和同大人玩是唔同的。剛剛同親友跟團,我們這邊5個小孩玩得開開心心,另外同團獨生女見佢都幾孤獨,同我們小孩玩時個樣才開心d
。如果唔係佢係唔住佢阿媽,爺婆,舅父,得佢一個小孩,都幾悶。

伯爵府

對小朋友 = 唔重要, 小朋友, 有得玩, 有屋企人陪住...響邊到玩都一樣禁開心~對我 = 重要, 可以減壓, 去旅行散心是為了更努力工作

首頁
12345...11

尾頁

跳至