在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題, 要嘅原因會係
1) 自願
2) 公司要求
3)公司雖然無要求, 但個個同事都化, 所以自己都化

我係偶爾化妝,例如要見客
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

男爵府

牛年勳章

我公司唔需要員工化妝...
但係我自己每日都會化好個底先至出街 (粉底+碎粉)...

侯爵府

好媽媽勳章

I only 化妝 when I need to go for a party!!
I never 化妝 for working (even others do that)

原文章由 山SANDRA渣 於 08-11-6 15:23 發表
如題, 要嘅原因會係
1) 自願
2) 公司要求
3)公司雖然無要求, 但個個同事都化, 所以自己都化

我係偶爾化妝,例如要見客

男爵府

我無化架, 朝朝都趕住出門口, 我又唔洗見客既!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔會化全妝, 只係每朝都會化定底妝, 個樣會精神D.同埋以防返工時間, 臨時要出去做野, 方便加色.

子爵府

畀面勳章

我係自愿化妝架
因為我做咗媽媽, 臉色無以前咁靚, 同埋我中意見到自己靚, 有精神,做咩都容易上手啲

公爵府

2) 公司要求

子爵府

BK Milk勳章

我想化下淡妝返工, 個人望落醒神d, 係街撞到舊朋友都唔怕樣衰...不過朝朝都趕頭趕命, 放棄左

複式洋房

我要, 因為公司文化+standard都係要full make-up, 所以每朝我要親左阿b先化妝....

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 lai_tat 於 08-11-6 15:35 發表
我公司唔需要員工化妝...
但係我自己每日都會化好個底先至出街 (粉底+碎粉)...

我都係,覺得個人醒晨 d (心理作用)

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我返工時沒有化妝, 因為我日常工作不需要見客.
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

我係一定唔會化的, 以前要出去見客都會化一化, 但而家冇咩需要見客都好少化啦! 一來我本身唔係好識化妝, 二來我好怕化咗妝個感覺, 真係好似有層野係塊面咁, 周身唔自在架!

大宅

好媽媽勳章

我都會化淡妝返工,因有時都要見下人, 近排植左眼捷毛,成對眼sharp晒,好方便, 剩揸lip gloss 都好精神....

大宅

我化妝架,主要以下原因....

1)要見客
2)有時唔知啲咩hotel 既sales上黎公司
3)條街啲空氣勁差,打啲粉隔開下好啲
4)怕加快出老人斑

我以前舊老板好like我地化妝,因覺得比較端莊.

伯爵府

係一定要化~個咀唔搽lip gloss都會話你~不過我就話之佢~最憎有野嚮個咀~唔知點咁~

男爵府

mee too - 我無化架, as 我唔洗見客既 even all others will put on at least the lipstick...
i told them i am a poor c-9, all money save for mortgage.. so can't spend anything on the make up lor

大宅

好媽媽勳章

我有化妝返工ga, 因為由我出黎打工開始已經有化妝返工, 如果唔化妝我覺得好似爭咁啲野咁! 我覺得化左妝個人精神啲, 開心啲, 講真自己又唔係天生麗質, 如果唔化妝個樣就好似隻鬼咁樣, 唔通日日halloween咩...

以前我會化全妝添呀, 即係粉底 (濕粉+碎粉), 畫眉, "查"eyeshadow, 畫眼線, "查"mascara, "查"胭脂, "查"唇膏+lip gloss; 但家陣只係用粉底 (濕粉+碎粉)+畫眉+eyeline就算數, 因為實在無時間"畫"咁多野上面呀嘛!

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 Flo0602 於 08-11-8 11:35 發表
我有化妝返工ga, 因為由我出黎打工開始已經有化妝返工, 如果唔化妝我覺得好似爭咁啲野咁! 我覺得化左妝個人精神啲, 開心啲, 講真自己又唔係天生麗質, 如果唔化妝個樣就好似隻鬼咁樣, 唔通日日halloween咩...

以前 ...

咁咪要早好多起身囉

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

初初出嚟做嘢有化,因為唔想人覺得我係細佬女,因為我有張baby face,但因為我皮膚幾敏感,漸漸都只係要見客開會先化,平日只係eyeshadow,畫eyebrows同查lipstick。因為我好白,兩邊面因為皮膚薄都成日紅紅地,所以可以慳番粉底都唔駛查。而家份工老細都冇咩所謂,如果唔駛開會,我連唇膏都唔用,有時都覺自己懶咗少少。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無化, 一來公司唔駛, 二來自己唔識+唔鍾意.

不過我會搽lipstick囉, 望落精神d. 自己唔識晝眉, 所以去左繡眉, 真係成個樣都醒神d, 朝早搽lipstick就走得, 勁方便!

首頁

尾頁

跳至