少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2歲女,最近忽然唔肯夜晚瞓覺,入左房好耐都唔瞓,又攪呢樣果樣,又飲水又話要去vv又要去臭臭(多數講大話)。 半夜又成日發夢,會喊醒, 有時半夜三更喊要飲奶。....點算好?

珍珠宮

午睡太多 ?

運動量唔夠 ?

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章

唉, 我個女(2歲)都係, 呢2晚, 2點幾醒左, 開始叫要抱, 唔肯瞓, 但係我見佢係眼瞓, 放番落床仔, 唔肯瞓....攪成個幾鐘, 真係想死....
有冇媽咪可以比d意見

佢9月開始返幼兒班, 朝朝返學話唔返, 但老師話佢入到課室係ok既, 唔知關唔關情緒問題??

民房

一樣, 夜晚起身, 發晒脾氣.....掂攪,人都顛!

禁止訪問

大宅

我囝囝通常, 會係wkend至會咁樣!!
因為午覺瞓唔夠, 夜晚成日醒...
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

別墅

The problem usually is taking the nap too late...like beginning her nap at 4pm!!! That's tooooo late. Or having a too long a nap...anything over 2 hrs is tooo much at this age.

I suggest an early nap at 1pm and wake up at 3pm latest. Then bedtime at 830pm-9pm latest.

Hope this help.

大宅

我囡(21個月)最近都有咁情況, 晚上半夜醒多次及扭很耐也瞓唔返; 加上近日每到疲倦時 (日間睡前或晚上就寢前或半夜醒後) 就喊著要奶奶 (不是肚餓而更似是要安全感).
之前一直都睡得不錯的, 而且佢由細到大都唔係十分中意飲奶, 而家佢叫奶奶時都只係飲少少. 佢日間通常係十二時到二時之間睡個多小時, 晚上九時左右入房.近日作息也沒多大改變, 亦沒有多了刺激性的活動. 我是自己湊的, 每天運動量都很足夠, 我都唔明點解.

但看過有書講這年齡的細路思維開始清晰及變得複雜, 日中接觸的每件事物都充滿新奇, 對他們的小腦袋和小心靈其實造成了很重負擔, 所以當他們掌握到的新知識和新技能越多時, 就越需要更多安全感. 又謂這年紀的細路開始尋求獨立, 事事開始嘗試自己做, 然而一方面會令他們因自立而感到興奮, 另一方面卻會因為感受到與母親的分離而不安, 所以有可能出現 "倒退"現象, 例如已戒手指或奶咀的又食返, 已跟父母分房的又要人陪睡等等之類.眼見囡囡無病無痛而有上述的轉變, 我都當住係書講果種case吧.
今日問阿媽點算, 佢叫我煲開奶茶, 但d淡竹葉要抽起三分二. 明天試下煲.
(好同意, 晚晚無得瞓, 真係人都癲)

[ 本文章最後由 納奧美 於 08-12-11 23:19 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至