懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好, 我係啱啱過去嘅周末先用驗孕棒check到有左, 因為係第一次懷孕, 所以而家有D迷恾唔知要做D乜.
我有打去私家問detail, 佢only話要7-8W先去check 心跳。

其實我而家要準備BOOK D 咩???

係Forum 見到有姊妹要去攞驗血報告, 想係下可以去邊度攞? 同埋係咪要攞左先可以book 健康院or 醫院做驗查??

多謝大家!!! 希望大家原諒我嘅無知......

複式洋房

你而家知唔知幾多週啦?由最後一次M到第一日開始計。我果陣有點擔心所以約左私家5weeks 產檢check, check完見到心跳個胎囊都正常就安心。

複式洋房

你先去普通科醫生拎懷孕證明,再去政府醫院登記。等7-8w 到產科醫生照閃閃。

大宅

多謝你地回覆呀! 我最後一次尼M 係7月頭, 私家話我8月底先去做心跳check

珍珠宮

恭喜曬你~
第一次做媽咪系緊張D,慢慢來喇~

大宅

回覆 GCHK 的帖子

多謝 !! 因為太多資訊所以有D confused......

複式洋房

恭喜

大宅

回覆樓主:

如果你揀岩心中既私家醫生…可以先book定…因為有啲醫生好full booking…一約就好等好耐…

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

我個陣係肚唔舒服,去左睇街症,即係政府門診,醫生問我有無可能懷孕,我話有機會。醫生就安排我驗孕,一星期後門診就打黎叫我返去拎報告,之後我就拎報告去左醫院排期

別墅

恭喜妳先!政府keep住排期覆診

私家就問下人去邊個醫生度檢查,我第一胎試左五個醫生,揀到岩為止,但就會o徒錢小小。

其實野慢慢問,爬下文。你講明第一次懷念,大部分姐妹都會慢慢解釋你聽。加油呀
火爆媽媽

大宅

回覆樓主:

多謝大家。:mother: 我唸住揾私家做驗血先。 跟住再book 檢查

子爵府

畀面勳章

gtg435i 發表於 16-8-16 07:38
多謝大家。 我唸住揾私家做驗血先。 跟住再book 檢查

驗血目的係咩?
如果只是想要懷孕證明,去普通診所驗尿都得,百零到2百零,唔洗去咁貴,唔洗開維他命葉酸,呢啲出去藥房買

如果驗血想知bb有冇生長,要隔日驗,驗幾次架

洋房

gtg435i 發表於 16-8-15 21:04
多謝你地回覆呀! 我最後一次尼M 係7月頭, 私家話我8月底先去做心跳check

我同你都係一樣。。。:mother::mother:

民房

gtg435i 發表於 16-8-15 20:55
大家好, 我係啱啱過去嘅周末先用驗孕棒check到有左, 因為係第一次懷孕, 所以而家有D迷恾唔知要做D乜. :unk ...

我都同你一樣,宜家好迷茫。(emoji)

珍珠宮

回覆 gtg435i 的帖子

唔怕唔怕,定D黎睇多,問多D,經驗自然來~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

知道有左bb..第一時間拎張證明去政府醫院book左先
之後就搵間私家婦產科醫生去book...

複式洋房

lvinceo 發表於 16-8-16 20:44
我都同你一樣,宜家好迷茫。(emoji)

我都係新手,檢到果時4w 左右,依家等下星期去照閃閃...跟住好似有好多野要做,睇下大家唔同既post睇到頭都大埋!所以依家咩都等下星期先算.

民房

Uni_uni 發表於 16-8-17 00:45
我都係新手,檢到果時4w 左右,依家等下星期去照閃閃...跟住好似有好多野要做,睇下大家唔同既post睇到頭 ...

係呀我都係下星期照,已經好驚,睇完post間直訓唔著好多野擔心

複式洋房

lvinceo 發表於 16-8-17 08:42
係呀我都係下星期照,已經好驚,睇完post間直訓唔著好多野擔心

加油啦,開心d, 一齊努力啦!

複式洋房

回覆樓主:

我同樓主一樣case(初次懷孕,上次M七月頭),不過我諗住下星期尾先去家計驗(多週數啲),驗完拎左證明就再下個月尾先去政府醫院登記。因為我九月中要去旅行,我驚8月登記左,會好多檢查做,要我指定時間去做(撞左旅行做唔到)…

其實政府產檢日期可唔可以延後?定話無得改?如果可以延後,我會拎到證明即去登記先,始終都好擔心太遲會唔會有影響…

首頁

尾頁

跳至