在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB12個月大,平時半夜起身會要爸爸,呢個星期老公出差,BB醒咗一定要搵姐姐都唔要媽媽,好傷心

子爵府

證明工人錫佢,對佢好好

翡翠宮

證明平時你陪bb嘅時間唔夠,唔好灰心,加油

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個情況, 你更加要主動去照顧個小朋友, 唔好把小朋友馬上交比工人姐姐...

小朋友大一點後, 會明白你鍚佢的...加油

男爵府

在職媽媽陪BB 0既時間一定比姐姐少, 所以唯有放工返去陪多D BB, 希望可以增進感情喇...

複式洋房

我阿囡夜晚一擲醒就要姐姐抱先訓得返連臨訓都要姐姐氹,我都喊左成個月但而家就陪多左關係好左D但離成功仲有好大距離,加油呀(emoji)(emoji)

禁止訪問

大宅

phoebeck 發表於 16-8-17 02:58
BB12個月大,平時半夜起身會要爸爸,呢個星期老公出差,BB醒咗一定要搵姐姐都唔要媽媽,好傷心
...

我個仔都係咁架,一見到姐姐就唔喊。不過我冇咩所謂,姐姐錫佢,我又可以休息多啲,又放心啲

公爵府

回覆樓主:

兩個仔從2/6個月大跟工人姐姐一間房,半夜我完全冇理佢哋,11多年來冇影響母子感情,因大大吓佢哋識分。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

琥珀宮

phoebeck 發表於 16-8-17 02:58
...

未生時我已知冇可能接受阿b痴阿嫲唔痴我,所以索性quit左份工自己湊半年,之後搵份parttime,到而家佢都仲好痴我,其實就係頭嗰三年,佢跟就跟,唔跟就唔跟

大宅

樓主, 我都係在職媽, 好明白你會傷心難受..平時日頭bb 係工人抱住氹訓? 如果慣左抱住訓就難搞d, 因為bb會認人先訓到... 所以我以前都要工人日頭放bb係床等佢自己訓 (最多坐係床邊輕拍下佢pat pat, 數下佢背脊,細細聲咁唱下歌仔咁氹bb 訓). 放假, 夜晚我就一定自己湊返(氹訓, 沖涼,餵食, 陪玩等), 減少bb 對工人既依賴, 慢慢會好D. 加油.

伯爵府

我返工時間9-6:30返到屋企7點幾,放工除左食飯沖涼其他時間都陪bb,但點都唔夠,頭先bb有個新既音樂燈籠,佢第一次玩覺得好驚,撲埋去工人到而唔係我到,我好唔開心好唔舒服。

複式洋房

chengpopo 發表於 16-8-17 18:44
我阿囡夜晚一擲醒就要姐姐抱先訓得返連臨訓都要姐姐氹,我都喊左成個月但而家就陪多左關係好左D但離成功仲 ...

係吖。。。我喊咗幾晚,要努力攞分

複式洋房

s7824 發表於 16-8-17 19:29
我個仔都係咁架,一見到姐姐就唔喊。不過我冇咩所謂,姐姐錫佢,我又可以休息多啲,又放心啲

...

我都明白嘅,不過個心都唔好受

男爵府

回覆樓主:

我囡中學生了,以前細個也很痴姐姐。放假無姐姐又好痴mami, 跟daddy也OK的,不過排左mami 先。其實慢慢大同姐姐感情係好,但同爸媽都一樣,大家一家人甘。

複式洋房

我明白..我見到個女見到工人笑得開心過見我, 個心銀住銀住好唔舒服
好想喊 事關我工人勁鍚bb, 學足我把聲同bb玩, 玩既野都學到十足十, 老實講見到咁我個心好忟陣...
已經放工即自己一手湊,餵奶換片氹訓覺, bb同我訓, 工人好心話幫我抱住等我食飯我都唔制, 要自己抱住食, 放左工係屋企都仲要爭返d分(囡囡歡心)...好攰...

大宅

phoebeck 發表於 16-8-18 23:44
我都明白嘅,不過個心都唔好受

你同bb玩一d遊戲而姐姐唔會做,又可以增加bb對你情感。我有同感。加油!

男爵府

回覆樓主:

唔洗傷心,我係過來人,分享少少經驗:

bb 6個月大開始同姐姐同房,所以習慣姐姐服侍佢瞓,一眼瞓就揾姐姐唔要我,我當時都很傷心。到bb兩歲,因為工人開始有品行問題,我決定換工人,即刻攞返bb同我同老公瞓。頭一兩個星期佢係咁喊要返過自己房揾姐姐,如是者一個月後,一天bb返學後我請工人走,bb往後一句都冇問過姐姐响邊。

之後新工人上工,觀察三個月幾好我先俾返bb過去自己房。bb依家3歲,佢係同新工人friend,因為新工人好純好錫佢。但係,bb依家上床後要陪住入睡及深夜醒咗喊,係都要我,唔要姐姐…… 我很疲累,但個囡係自己嘅,冇得怨。

所以,bb好容易習慣並倚賴一個人,但要改變佢嘅習慣都係好易(喊一陣就唔記得)。依家你好好hea吓先,bb大啲知媽咪俾到嘅嘢工人俾唔到,自不然就黐返媽咪。一切都只係一個過程

首頁

尾頁

跳至