自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果我係果位jm,無時間,我唔會理,執完又要當晚清場,急急送走,何必自找麻煩,一係唔做理,理得就上身,做到徹底

水晶宮

任何失物處理...., 私了都一定有所不妥, ....., 最錯是公開事件惹人批評...

子爵府

oceandeepsea 發表於 16-8-17 11:04
支持樓主,如果唔係自己,係無權將動物送比人,應該盡量找回主人或搵機構幫忙
...

所以下次由得佢死罷就,何必惹個大麻煩比自己。

珍珠宮

回覆樓主:

如果主人係咁愛護寵物,係咪至少應該有腳環之類等其他搵到佢呢?已經有人好心救咗佢,post埋上網,有好心人收養埋,咁都仲係錯?你話等主人,請問應該等幾耐呢?點知主人係拋棄佢,定唔見咗佢呢?如本身又無養開雀,你叫人點照顧呢?你都話有養開雀都唔方便收留佢啦!何苦自己做不到,反而難為別人?

愛協係有好大機會被人道毀滅,尤其係有受傷嘅動物,哩樣大家都知道。真心想救一條生命,點解唔係幫佢搵個好歸屬呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

小玲晶 發表於 16-8-17 10:14
愛協!!!! 你想隻雀比人人道毀滅???? MAYBE你唔知, 但愛協真係唔好囉....

鸚鵡類好少人道,因為一定比人領養。

水晶宮

mickey2013 發表於 16-8-17 10:54
我想, 但屋企有雀, 新加雀要先去朋友度隔離兩個星期, 費事有傳染病(會令我原本既雀死既病), 突然間我安排唔 ...
果位樓主都有講,佢屋企有貓、有BB,比起你既情況,更唔適合養雀!
你怕隻雀有傳染病會影響你養緊果隻雀,人地有BB就唔怕?
莫非你隻雀就矜貴過人地個BB?

Dwmn    發表於 16-8-17 16:11
luvkaka    發表於 16-8-17 14:29

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

愛協最衰, 過左限期無人領養就人道毀滅

男爵府

回覆:有位BK JM令我好失望,我都有錯

樓主 完全明白你意思
我睇完佢答已經俾左另外一位有興趣人仕領養 我都覺得好突然
佢救雀既行為係好 但如果佢上網搵人係講明因自己不便 希望搵人暫時收留雀仔待主人尋回 咁就好好多
宜家唯有希望領養人任俾番隻雀主人啦
(之前睇過Fb 真係有人唔肯俾番 到頭最慘係動物)

my005    發表於 16-8-17 11:21

子爵府

JoanC 發表於 16-8-17 11:11
如果主人係咁愛護寵物,係咪至少應該有腳環之類等其他搵到佢呢?已經有人好心救咗佢,post埋上網,有好心人 ...
這咪就係 咁多未知知數 人地又唔係養開雀 唔汁可能瓜左Tim la
所以真係好難怪香港人好多冷漠無情架 做好心仲比人咁樣唱法

如果換左係隻麻雀又會唔會話失望同隨便呢?

Jolin_Yuen    發表於 16-8-17 13:16

子爵府

做好人好難, 咁都比人鬧,即係下次係街見到有小動物走失, 自己無能力養住先, 就由佢係街, 唔好咁多事喇。

Dwmn    發表於 16-8-17 16:11
阿女媽媽    發表於 16-8-17 15:11
gloriatutor    發表於 16-8-17 13:55
Jolin_Yuen    發表於 16-8-17 13:16

男爵府

回覆:有位BK JM令我好失望,我都有錯

大家咁大反應 都係因為樓主開post話好心人

樓主咁唔開心係因為佢提議好心人上fb登消息尋主人 但好短時間 好心人就搵左人領養
佢都䁷自己講得唔清楚 有責任

每人出發點唔同 樓主你只係想提提大家預到咁既情況可以點做 而唔係指名道姓 大家反而會專注係哩件事 而唔係你開post話好心人係錯事身上

my005    發表於 16-8-17 11:28

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我冇養雀,但我有join fb雀group,所以比較了解。我第一次見話有雀尋主人,但第2日係group話已經比人收養左。第3日有主人搵雀。我都覺太快比人收養啦。其實可以叫人暫養先。我相信好多人都肯。

鸚鵡唔同貓狗,因為少同身價貴,好多時都比人收養,仲要鬥快因為好搶手。同我知隻雀有腳環一check就搵到主人。

希望收養既人可以比番原主人啦。唔見雀已經好傷心。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

charlottesze 發表於 16-8-17 11:19
樓主 完全明白你意思
佢救雀既行為係好 但如果 ...
說得好啱﹗公正又清醒﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

charlottesze 發表於 16-8-17 11:19
樓主 完全明白你意思
佢救雀既行為係好 但如果 ...
完全同意, 講中晒!!, 當日都有睇個post, 真係好快就俾咗人, 我仲諗人地係幫手暫養定領養, 萬一個主人出現咁點呢?

子爵府

charlottesze 發表於 16-8-17 11:27
大家咁大反應 都係因為樓主開post話好心人

樓主咁唔開心係因為佢提議好心人上fb登消息尋主人 但好短時間 ...

死火 唔通我中文有問題

字眼有。隨便 失望 比39547既人(代表唔負責任意思)

"好心人''同 ''對bk jm好失望'' 講緊係同一人嗎?!

luvkaka    發表於 16-8-17 14:31

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果鸚鵡既原主人能夠出示有關擁有隻鸚鵡既証據,而向新領養者表示要取回該

隻鸚鵡,若新領養者拒絶的話,佢係已犯了盜竊罪,可報警處理。

《盜竊罪條例》:

"(1) 如任何人不誠實地挪佔屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬犯盜竊罪,而“竊賊”(thief) 及“偷竊”(steal) 亦須據此解釋。
(2) 作出挪佔的目的不論是為了獲益,或是為了該竊賊本身的利益,均屬無關重要。
(3) 第3至7條對本條的釋義及實施具有效力(而除本條例另有規定外,第3至7條只適用於本條)。 <*註─詳列交互參照︰第3、4、5、6、及7條*>"
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

引用:Quote:charlottesze+發表於+16-8-17+11:27+

原帖由 jennyleung 於 16-08-17 發表
死火 唔通我中文有問題

字眼有。隨便 失望 比39547既人(代表唔負責任意思)
我講既好心人 就係不忍心係街見到受傷既雀仔而拎左返屋企個位jm
你所帶出既意思 我反而唔太明白

男爵府

引用:Quote:charlottesze+發表於+16-8-17+11:19+

原帖由 cy101 於 16-08-17 發表
完全同意, 講中晒!!, 當日都有睇個post, 真係好快就俾咗人, 我仲諗人地係幫手暫養定領養, 萬一個主人 ...
大家既出發點唔同 樓主 jm 隻雀既主人各有責任
如果樓主改改題目 同字眼會好好多 起碼大家會專注番原本既意思

水晶宮

回覆樓主:

依家唯有希望領養者拎番出黎。如佢有養開鸚鵡同愛雀,都知人同雀都慘。

唔係話領養者唔好,但時間太快。
同我眼見有d真係好貪心,上次係group見到隻走失金剛去左人屋但9,有人話係佢。去到佢根本摸唔到隻雀。果家人就話隻雀唔似係你囉!之後呀自稱主人想私了話比錢佢。佢唔肯因為話明搵主人,自稱主人發爛渣報警。最後call愛協。因為冇人認領佢就可以領養。

男爵府

引用:Quote:charlottesze+發表於+16-8-17+11:19+

原帖由 my005 於 16-08-17 發表
說得好啱﹗公正又清醒﹗
我只係想表達我既感受
每個人睇一件事都可以放係唔同既重點 大家都無錯

my005    發表於 16-8-17 11:52

首頁
12345...8

尾頁

跳至