親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

除了北海道,請問有沒有其他日本地區滑雪resort推介呀?打算農曆新年去。

公爵府

ramj 發表於 16-8-17 12:01
除了北海道,請問有沒有其他日本地區滑雪resort推介呀?打算農曆新年去。
...
去過白馬,志賀,野澤,苗場 & 藏王。我自己比較喜歡白馬,地方比較大,多唔同的雪道,而且配套好,住嘅食嘅選擇都多;藏王地方唔大,但有著名的樹冰,有條雪道經過樹冰,可以近距離欣賞,我覺得有趣。其他幾個就不過不失啦,如果去開志賀和野澤,可以去埋野猿溫泉

大宅

mugtaitai 發表於 16-8-17 14:13
去過白馬,志賀,野澤,苗場 & 藏王。我自己比較喜歡白馬,地方比較大,多唔同的雪道,而且配套好,住嘅食 ...

等我研究下呢幾個地方先. Thank you very much !

公爵府

去過白馬,志賀,野澤,苗場 & 藏王。我自己比較喜歡白馬,地方比較大,多唔同的雪道,而且配套好,住嘅食 ...

想問志賀同野澤有無ski-in ski-out酒店?

公爵府

heilok 發表於 16-9-28 01:08
想問志賀同野澤有無ski-in ski-out酒店?
志賀有 Prince,野澤未住過,只係 day trip 從志賀去過,唔太清楚,但立下眼,我唔見有大型酒店喺附近,多數都係細細間嘅日式旅館/民宿

子爵府

你從边度出發去白馬?

坐咩車?

公爵府

232 發表於 16-9-28 21:17
你從边度出發去白馬?

坐咩車?
東京,自駕

子爵府

mugtaitai 發表於 16-9-28 21:20
東京,自駕

自駕要 4, 5 hrs? 白馬有冇酒店介紹? 附近有冇食野地方, supermarket?

男爵府

白馬有好多酒店,但比較細間的!超市有aeon及便利店

公爵府

bbqueen 發表於 16-9-28 22:32
自駕要 4, 5 hrs? 白馬有冇酒店介紹? 附近有冇食野地方, supermarket?
白馬有幾個 resorts,比較熱鬧嘅係八方尾根,如果鍾意住酒店,可以考慮呢間:
http://www.hakuba-h.tokyuhotels.co.jp/en/

如果鍾意住 apartment,呢間唔錯:
http://www.koharuresorthotel.com

呢兩間我都住過,離滑雪場都好近,附近有唔少食肆,酒店餐廳或者細細間居酒屋形式都有,便利店也有,但如果要比較大型嘅超市就要大約十分鐘車程,我地一向自駕,所以唔係問題,如不,要打聽一下有冇巴士去

子爵府

mugtaitai 發表於 16-9-29 09:17
白馬有幾個 resorts,比較熱鬧嘅係八方尾根,如果鍾意住酒店,可以考慮呢間:
http://www.hakuba-h.tokyuho ...

多謝各 jm 報料, 我地都係次次自駕, 鐘意夜晚出去揾食, 同去 super 掃貨, 最好係 24 hrs tim

首頁

尾頁

跳至