論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急 !! 印傭10月2日完約, 但我想提早比佢走, 需唔需要比1個月通知 ??

我個印傭的visa10月2日到期 (即完約日), 但係agent 話由10月2日倒數前1個月(即9月2日後)可比佢走, 都算係finished contract, 而印傭完成2年後可得14日大假, 原先我想叫佢在完約日提前14日走當放大假, 因為我現在沒有返工, 無謂額外補錢比佢. 但係agent話唔好咁做, 因為9月尾有日係中秋法定假期, 要額外補錢唔抵, 寧願補14日大假錢. agent 建議可以比佢9月29號前走...
我想問如決定了9月17日比佢走, 我需唔需要比1個月通知期佢的, 以免佢話唔夠1個月通知而要求補錢, agent 話法例上是的. 但係我們是完約就ok了, 而且印傭多數沒問題, 但菲傭就要一定要做足. 因為我不再幫現在的agent請新工人, 所以我覺得她不太想答我的問題....

請各位比些意見, 真的唔做點做好 !! MANY THANKS.

洋房

Re: 急 !! 印傭10月2日完約, 但我想提早比佢走, 需唔需要比1個月通知 ??

為自己安全著想, 一定要白紙黑字寫清楚, 我剛剛都是這樣, 我工人應該8月5日到期, 但我想提早7月15日俾佢走, 原本只是口頭話俾佢知 (agent話ok), 但後來勞工處話我蠢, 叫我一定要個工人補簽呢份文件, 所以我有叫佢簽。

男爵府

Re: 急 !! 印傭10月2日完約, 但我想提早比佢走, 需唔需要比1個月通知 ??

alittlesum

一個月通知就一定要俾, 仲要個工人簽收你封信.
但唔明點解間agent會叫你補14日大假錢 ??
9月份你都俾足人工, 而你在約滿提前14俾佢走係無問題喎,只不過14日大假係唔包星期日同公眾假期, 咁即係由2/10倒數14日扣埋星期日同中秋節,你工人應該係14/9 last day. 當日你就要佢簽收晒9月份嘅糧 (1/9 - 1/10)同機票.然後通知埋入境處就ok啦.

如果你又要補果14日,咪要俾多$1,600 ?!
Ding

複式洋房

Hi Ding,

請問您會唔會有這封信的sample, 因為我怕自己會寫漏....

Thanks you so much for your kind assistance.

男爵府

alittlesum

唔洗客氣
我好似有個copy.今晚返去搵下然後send 俾你,好嗎?
Ding

大宅

Ding

我都想要封信個copy呀,可否send埋比我? thank you!

kaayee

複式洋房

Hi Ding,

Thank you.
My email address is : [email protected]

複式洋房

Ding

唔該SEND埋比我, [email protected]

伯爵府

畀面勳章

Ding,

可否 pm 埋俾我, 謝謝!

steffany
生從何來?死往何去?
萬般帶不走,唯有業隨身。

民房

Ding,

可否 pm 埋俾我, 謝謝!

男爵府

alittlesum, winstenma

我已send左俾你地啦..睇下收唔收到.

kaayee, steffany & 小小女人

pm唔可以 attach file..你pm個 email address 俾我, 好嗎?
Ding

複式洋房

Hi Ding,

I already received your email.
Thank you so much.

大宅

Ding,
May I have a copy? Thank you very much!!

大宅

Ding,
My e-mail : [email protected]

thanks so much :lol:

男爵府

fion88

send 左啦.. , 睇下收唔收到.
Ding

複式洋房

Ding,

可否send比我, e-mail : [email protected]

thanks so much !

民房

Ding,

I also want a copy, Thank You!
[email protected]

草苺妹妹

複式洋房

Ding,

May I have a copy? Thank You!

別墅

Ding,

Could you also send me a copy to
"[email protected]".

Thank you very much.

:-P

伯爵府

好媽媽勳章

Ding,

Would you mind to send me a copy, thanks

你和我是天父愛的創造 每個人有最美的夢想 
一路上彼此照亮 扶持擁抱 我們的愛讓世界不一樣
我們愛 因神先愛我們 
雖你我不一樣 我們一路唱 走往祝福的方向
我們愛 因神先愛我們 心再堅強也不要獨自飛翔 
只要微笑 只要原諒 有袮愛的地方就是天堂

首頁

尾頁

跳至