親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

相信唔少JM都儲開Asia Miles,換開機票,唔知大家有無試過用寰宇一家One World玩法呢?
係7月初決定下年復活節去歐洲,一心諗住用12萬里換商務去嘆下,係wait緊機位時候,有朋友仔係網上見到其他人share one world,第一時間通知我,我就即刻用咗幾晚時間研究,玩法同平時普通換Am機票有少少唔同,可以一次過用一個里數換幾次旅程!

1. 所需嘅AM係根據實際行程所飛嘅哩數而決定
2. 係整個行程所選嘅航空公司 a. 2間非CX/KA b. 3間航空公司,其中一間必須係CX/KA
3. CX同KA係當作同一間
4. 要留意寰宇一家之聯盟航空公司同平時AM換到嘅公司有少許分別
5. 由出票日起計,一年內要完成整個行程
6. 可以運用5 Stopover,2 Openjaw,2 Transfers
7. 每段旅程回Hk都計1個Stopover
8. 非CX/KA,無得hold同wait

經過不斷搵機位,改日子就機位,終於成功出機票,最尾cfm所有機位,同cs足足傾咗75mins,用135000AM換3個旅程,全商務,除日本內陸外,Tax+3跑 $2932/人!

1. 今年11月睇紅葉+順便去台灣買少少野,但因唔夠stopover用,所以台中入台北走
HKG - RMQ openjaw KA
TPE - FUK stopover CX
FUK - HKG stopover KA

2.下年4月復活節紅日出發,請9日放18日
HKG - LGW stopover CX
LHR - PRG openjaw BA
CDG -HKG stopover CX

3. 下年6月去石垣島,由沖繩即日轉機去,回程會stay沖繩一晚買下野
HKG - OKA - ISG tran+stopover KA
ISG - OKA tran JAL
OKA - HKG KA

如果各位放假時間比較彈性,可以值得一試

伯爵府

回覆:Asia Miles之One World大茶飯

寰宇一家

男爵府

都係打電話上去AM 度做嗎?

男爵府

請問詳細資料,可以係邊度睇?

伯爵府

引用:都係打電話上去AM+度做嗎?

原帖由 HelloKitty 於 16-08-20 發表
都係打電話上去AM 度做嗎?
全部要經hotline先做到

伯爵府

引用:請問詳細資料,可以係邊度睇?

請問詳細資料,可以係邊度睇?
Aisa Miles官網已經有

男爵府

Thanks for sharing. 已收藏。

男爵府

Jessieyin 發表於 16-8-20 10:31
相信唔少JM都儲開Asia Miles,換開機票,唔知大家有無試過用寰宇一家One World玩法呢?
係7月初決定下年復活 ...

多謝分享! 香港去石垣島來回, 收幾多里?

伯爵府

引用:Quote:Jessieyin+發表於+16-8-20+10:31+相

原帖由 --得得B-- 於 16-08-20 發表
多謝分享! 香港去石垣島來回, 收幾多里?
圖中係HK來回石垣島實際飛行距離!
如果你只係單換HK來回石垣島的話,AM官網check唔到所需里數,無直航要打上cs問,唔肯定係20000/30000里!
如果你打算用one world換法,你計晒所有行程距離,對應個表就知用幾多Am換

男爵府

Jessieyin 發表於 16-8-20 15:53
圖中係HK來回石垣島實際飛行距離!
如果你只係單換HK來回石垣島的話,AM官網check唔到所需里數,無直航要打 ...

來回25,000 , thanks!

伯爵府

引用:Quote:Jessieyin+發表於+16-8-20+15:53+圖

原帖由 --得得B-- 於 16-08-20 發表
來回25,000 , thanks!
你問econ?
我啱啱唔記得逐程搵,我搵到係20000里!
飛石垣已經用咗2間航空公司,如果1年內會飛多轉其他地方,又用到第3間航空公司,可以比較下one world,逐次換定一次過換晒,邊樣抵啲

男爵府

回覆樓主:

點樣可以計行程距離?

伯爵府

引用:+本帖最後由+HelloKitty+於+16-8-20+17:31+

點樣可以計行程距離?
https://www.asiamiles.com/am/zh/earn/aircalculator?WAright=TopNavAirEarnCal

揀經濟100%就係飛行距離

男爵府

Jessieyin 發表於 16-8-20 17:46
https://www.asiamiles.com/am/zh/earn/aircalculator?WAright=TopNavAirEarnCal

THANKS, 但點解原本你要WAIT, 但轉用ONE WORLD就有位俾你?
好似有一段長途先有着數

伯爵府

引用:+本帖最後由+HelloKitty+於+16-8-21+00:47+

原帖由 HelloKitty 於 16-08-21 發表
One world都同普通換法一樣要wait,只係原本只wait倫敦果程,最後改晒成個trip,仲要wait埋福岡!
如果3程都係日韓台果類,的確無抵咁多,但如果有1程係歐洲澳洲,就真係超抵!
我原本用12萬里換歐洲,而家加多1.5萬里就換多2次,比分開換慳好多

男爵府

係呀,甘你wait到未?

男爵府

Jessieyin 發表於 16-8-20 10:31
係7月初決定下年復活 ...

唔係好明個玩法,可以教下點計點用里數redeem,可以嗎?

伯爵府

引用:係呀,甘你wait到未?

原帖由 HelloKitty 於 16-08-21 發表
係呀,甘你wait到未?
倫敦wait到,福岡成個11月得一日有位,所以改日子就佢!
因為BA同Jal無得hold,驚無位,所以唔等15/9,已經出咗飛喇

伯爵府

引用:Quote:Jessieyin+發表於+16-8-20+10:31+相

原帖由 wyh:) 於 16-08-21 發表
唔係好明個玩法,可以教下點計點用里數redeem,可以嗎?

你將你想飛嘅行程計出嘅總數,對返#1個表就有econ同商務要幾多里數換

男爵府

勁喎,紅日都俾你訂到。

首頁

尾頁

跳至