懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,我想問吓你們,我己經懷孕三個多月,但老人家話唔可以食糖水住,咁你們有否食呀? 如果有, 那些糖水可以食呀,芋頭西米露,蕃薯糖水,紫米/黑糯米得唔得呀?

別墅

回覆 #1 laplap2 的文章

食芝麻糊啦!聽人講食咗阿b對眼同d頭髮會黑d...

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

桑奇生蓮子蛋茶,養胎,養血,又可壯腰.西米露就唔好飲,因為西米係涼性食物.
[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

大宅

紫米/黑糯米 我成日食

大宅

芝麻糊 very good ah it is good for baby skin too....

原文章由 avacsy 於 08-11-8 16:17 發表
食芝麻糊啦!聽人講食咗阿b對眼同d頭髮會黑d...

大宅

桑奇生蓮子蛋茶
最啱大肚婆
果陣連我 d 安胎藥都有桑奇生

大宅

好媽媽勳章

桑奇生蓮子蛋茶好好ga, 個陣我都有飲, 因為可以安胎補腦. 如果對腳有水腫, 可以食紅豆沙因為紅豆可以幫助去水. 過左28週之後可以飲意米腐竹蛋糖水, 可以去胎毒同埋通便, 仲有芝麻糊, 都係可以去胎毒既. 無論食乜野糖水都好, 記得唔好落太多糖, 因為易肥嘛!

大宅

芝麻糊唔好太早食bor,芝麻都係滑胎的,我過左24週先開始食...

大宅

咁驚?
我WEEK 12 ... 今晚岩岩食左...

複式洋房

其實, 都唔知食什麼糖水好, 做芝麻糊用的粉, 唔知有冇三xxx 呢?

伯爵府

2024年龍年勳章

我有左早期都有食黑糯米, 紅豆沙....
我~好~幸~福~呀~

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 NANAAU 於 08-11-9 17:26 發表
芝麻糊唔好太早食bor,芝麻都係滑胎的,我過左24週先開始食...

agreed.
3個月食桑奇生蓮子蛋茶 ,紅豆沙都ok,合桃糊..補腦...

大宅

BK Milk勳章

我有食豆腐花 !!

大宅

原文章由 domcheng 於 08-11-8 08:33 PM 發表
芝麻糊 very good ah it is good for baby skin too....

係咩?我睇有d書呢, 芝麻糊滑胎, 要生之前一個星期先好食喎...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

桑寄生蓮子蛋茶係好好架.....我有咗keep住食呢款糖水, 有時就會食杏仁茶, 燉蛋, 燉奶

而家9個月, 要清胎毒, 所以改食豆腐花, 腐竹糖水

原文章由 bb363597 於 08-11-8 16:17 發表
桑奇生蓮子蛋茶,養胎,養血,又可壯腰.西米露就唔好飲,因為西米係涼性食物.

首頁

尾頁

跳至