跳至

首頁

尾頁

男爵府

盈盈都係, 成日嘔到我一床都係, 半夜三更執親"夢", 唔俾佢飲夜奶, 佢實扭親死, 佢訓前一定要飲奶架喎!
原文章由 hinhei 於 08-12-5 23:01 發表
Newapple

呢個係好正常, 因為奶係絕對野痰的!! 所以每次小柔有咳, 我都必定停咗臨瞓餐奶!!
其中一個原因當然係唔想佢起痰..........不過最重要係小柔係好易嘔, 一起痰, 半夜瞓瞓下就嘔到成床都係痰加奶........ ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 BigPig阿花 於 08-12-4 13:00 發表
我個仔近兩個月都係斷斷續續睇左好多次醫生了,尋晚半夜瞓瞓下佢係咁咳,今日婆婆再帶左佢去睇醫生,醫生話佢d傷風咳已經好晒,而家咁樣咳係氣管敏感引至的,所以轉左藥了。

我地而家間唔中都會煲海底椰鱷魚肉川貝湯,都 ...

我b都係咁.. 平均兩星期睇一次醫生..
我想問下.. "海底椰鱷魚肉川貝湯"點煲ga..
同埋d材料可以係邊樹買.????
thanks!
仲有.. 食緊西藥都可以飲ma???
:-P birdbird :-P

複式洋房

回覆 #1 SK-2 的文章

你可以試下比位元堂既猳"早"散(唔識打)BB試下,有一隻貴D果隻

男爵府

猴棗散

男爵府

醒目開學勳章

FYI, 最近我地轉咗醫生,睇咗1次,已經無咳啦!個醫生話BB耳仔有輕微發炎,嚴重會導致中耳炎,叫我留意唔好比BB平躺吃奶,最好用杯坐著飲。4日後再覆診,醫生話BB耳仔無之前咁紅,好咗好多,唔駛再覆診,開多一次藥,清哂d菌,而家BB無咳,無半夜發燒,無嘔奶,好咗好多!

男爵府

請問耳仔發炎有咩徵兆?

原文章由 Newapple 於 08-12-23 10:47 發表
FYI, 最近我地轉咗醫生,睇咗1次,已經無咳啦!個醫生話BB耳仔有輕微發炎,嚴重會導致中耳炎,叫我留意唔好比BB平躺吃奶,最好用杯坐著飲。4日後再覆診,醫生話BB耳仔無之前咁紅,好咗好多,唔駛再覆診,開多一次藥,清哂d菌,而家BB無咳,無半 ...
親子王國以外之連結已被刪除

複式洋房

我個仔之前也咳了很久 , 睇了很多次西醫 , 我見他食太多西醫好似很散 , 所以就聽我朋友講去買了"位x堂"的猴棗散佢食 (放入奶裡給他飲) , 早 / 晚各一次 , 食了幾日就好番很多, 中藥始終比較溫和 !
但一支要一佰多的 , 但我諗睇多幾次醫生都係到啦 , 自此後 , 我會買定一盒放在家睇門口 , 大家可以試下

別墅

why唔好比BB平躺吃奶?

原帖由 Newapple 於 08-12-23 10:47 發表
FYI, 最近我地轉咗醫生,睇咗1次,已經無咳啦!個醫生話BB耳仔有輕微發炎,嚴重會導致中耳炎,叫我留意唔好比BB平躺吃奶,最好用杯坐著飲。4日後再覆診,醫生話BB耳仔無之前咁紅,好咗好多,唔駛再覆診,開多一次藥,清哂d菌,而家BB無咳,無半 ...

首頁

尾頁

跳至