興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

之前用開Cisco linksys E2000.
冇啦啦死左!2011年買,可能太舊掛!
都係想買返呢個牌子,但其實咩型號好?
AC姐係咩意思?係咪勁啲?

屋企wifi本來收得好差,已經加埋extender都係好多時得1格!
想知道邊隻會岩用啲!
電腦白癡,請指教!唔該哂!

子爵府

其實係咪有幾條天線會再勁啲?
請指教!

男爵府

linysys 個range 真係細到喊

AC 係速度,好過N 。

extender 都差就不如諗下 home-plug wifi

子爵府

回覆 dick9394 的帖子

請問咩係home-plug wifi?同埋我今朝發覺冇左個router好似快左
雖然依舊有啲位收唔到。

男爵府

home plug wifi 即係用電制 (插蘇頭) 黎extend你既network ,再放返d wifi 出黎

同埋linksys 無天線突出黎個d設計,個range 實差dd。

子爵府

Sorry原諒我白癡!唔係好明!之前E2000都要用違規宣傳內容已被系統自動屏蔽 既router 插線,再無線放wifi!

子爵府

Msolivialeung 發表於 16-8-22 11:18

Sorry原諒我白癡!唔係好明!之前E2000都要用違規宣傳內容已被系統自動屏蔽 既route ...
我指Now

男爵府

你本身 係 now > router 放wifi > extender
如果將router 換個強力d 既 可能有幫助,都唔夠就加埋homeplug wifi (即係類似你extender 既作用)。

同埋你extender 擺既位置收得好唔好?

子爵府

咁我依家個extender又咩用呢?定係已經冇用?

會唔會有個情況係用多個router係仲衰呢?

上網爬左文,唔知理解有冇錯!
Home-plug 1係要插原本router既LAN線,左放岀wifi俾home plug 2。
岩唔岩?

Home-plug有咩牌子建議呢?
最好勁啲!

子爵府

Extender放既位置應該有2至3格!
姐係可以用extender 再加home-plug 會再勁啲?

定係可以now> router> home plug 2隻?

因為我個extender 都係行N, 如果要換新router應該都要換埋?

男爵府

其實wifi 信號差都有唔同因素~

可能同隔離左右上下 撞channel,或者放既位置唔岩,或者你間屋太大

你本來應該無 2隻router
now 個隻係modem ,即係modem > linksys router > extender 咁
如果真係有2隻 router ,2隻都放wifi 既話,就會互相影響。

行AC 既 home plug 都幾貴..........,仲貴過隻router
反而我覺得AC router 就值得幾百蚊去買既。

如果唔想洗錢,分分鐘換下位(router , extender) , 轉下channel 之類都可以解決你既問題。

子爵府

多謝解答!now個隻原來叫modem!之前有撞過channel,now 個邊幫我轉過channel.

咁我會試下買隻AC router!
另外應該買home plug 定extender呢?
咩牌子勁啲?
電腦野真係完全唔識,最好以後唔洗煩!

複式洋房

雖然係舊文, 但可能岩你睇
http://www.ykenterpriselimited.com/?p=13

簡單講下, 除左天線數量係真係愈多愈好之外, 你見到個D N/AC ROUTER, 唔係單純買得貴就行得快... 無錯, 佢係可以行得快, 唔代表係你屋企行到...

例: AC1750 5G 理論值去到1300Mbps , 但如果你屋企得8M/30M/100M/300M 上網, 你隻ROUTER識飛都無用...又或者你根本無機收5G WIFI...

子爵府

回覆 imywk 的帖子

唔該你!依家上網係用緊8G,買linksys既EA 7500岩唔岩用呢?
速度方面我覺得8G唔係慢,因為我唔睇劇!
但係想全屋都收到wifi!

因為modem係我房,但對面房已經收唔到!
雖然有條走廊仔,但中間冇牆!唔明點解收得咁差!

複式洋房

回覆 Msolivialeung 的帖子

8M 定8G?如果只係8M, 你用EA 7500無話唔得, 貴左同浪費左佢啫, 基本上你係搵個岩心水牌子, "是但"要多天線就已經夠用. 速度根本唔係你考慮因素

子爵府

回覆 imywk 的帖子

明白!唔該哂你!

珍珠宮

Msolivialeung 發表於 16-8-22 11:57

多謝解答!now個隻原來叫modem!之前有撞過channel,now 個邊幫我轉過channel.

now係收費電視嚟㗎喎,點解可以駁router放wifi嘅?你係咪講緊netvigator呀?

子爵府

回覆 whyyou 的帖子

係,因為有買幾個台黎睇,所以個plan係電視加上網。

大宅

回覆 Msolivialeung 的帖子

8Mb 買Linksys EA6900 綽綽有餘 $799左右

翡翠宮

回覆樓主:

識内地網購不如買華為榮耀路由,Router加電線穿牆寶,即Home plug,四百幾人仔搞掂,1千呎都無問題。香港router賣太貴啦,邊度值?!

首頁

尾頁

跳至