自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

公爵府

sai_sai 發表於 16-8-22 11:45
我情況同妳好似,都係因為主婦手而開始用 平凡xx.

我都覺得佢產品偏貴,但明顯係一分錢一分貨,用過其他 ...

其實佢隻HAND CREAM同BODY LOTION都貴, 拍得住LOCCXXXX呢D牌子

大宅

我係iherb買最貴果舊都係$4x ,已經好好用。
試過主婦手我查凡士林都好得返。
我聽過平x媽媽,未用過唔可以話佢好唔好用,但個價我唔會試

伯爵府

zoie_w 發表於 16-8-22 11:12
有用開平X媽媽的肥皂洗手同沖涼, 但現在覺得價錢太貴了, 我通常買一舊肥皂切開一半掛起泡網袋用, 但用得好 ...

濕疹果D, 我唔識...
但手工皂..我買開2間.

一間係呢到D JM 介紹, 阿薯 (HK 人在台灣), 你自己GOOGLE 下.
我覺得滿意~ 洗面洗身都用緊~ $59 一舊~ 70g 左右.
佢好有心機解釋同話你知用邊隻好~

另一間, 響IHERB 買~ SOUTH OF FRANCE $28 一舊 170g 左右~
都好抵用~
不過要買成1X舊先有得FREE DELIVERY, 所以要湊夠同事一齊買, 有D煩~

平x媽媽... 響呢到SEARCH 多D料, 會發現好多負評, 所以我最後無試到, 而且價錢真係唔平~

公爵府

Beyau 發表於 16-8-22 11:46
唔係廣告,但逆齡精華我用左一星期,我上司有問我係咪轉左化妝品,佢話見到我塊臉有光澤左。我自己又唔太 ...

但係請問您知唔知道逆齡精華裡面係有咩野成份架?

我之前都有用佢D花水, FACE CREAM, 消炎油, 防曬, 係成份天然, 但唔係真係咁神奇, 所以我之後都無再買SKINCARE, 同埋唔太清楚佢D成份

係, 佢D限定皂好貴 可能用料真係比較貴掛

公爵府

Ronnym 發表於 16-8-22 11:52
濕疹果D, 我唔識...
但手工皂..我買開2間.

好, 我搵搵看吧

大宅

引用:Quote:mara 發表於 16-8-22 11:28 以前都叫

原帖由 zoie_w 於 16-08-22 發表
其實佢D皂OK的, 我係因為之前試過有次主婦手, 用左佢D野之後好番, 所以就一直改用皂洗手, 唔再用洗手液, ...
其實最主要你唔用洗手液&沖凉液等就OK了。你用返市面d肥皂洗手應該係無問題嘅,花王KAO 白色底藍色字個隻算潤,$11/3件,你試試~

大宅

2018復活節勳章

zoie_w 發表於 16-8-22 11:53
但係請問您知唔知道逆齡精華裡面係有咩野成份架?

網站咁寫
野生永久花純露,水晶凝膠,玻尿酸,藍銅,五胜肽:能高效的促進膠原蛋白、透明質酸,具有高效去皺,提拉緊緻的作用,從而達到修復肌膚老化痕迹。

我買個陣有考慮買唔買花水,但店員問我本身有無用開自己既保濕水,我話有,佢就叫我用埋自己個D先,唔駛買住,怕用唔切會浪費錢。
Please stop fighting with the past...

大宅

醒目開學勳章

zoie_w 發表於 16-8-22 11:47
佛手甘皂即係妹妹皂, 我係用佢來洗手的

但通常一塊皂, 我會將佢切開一半, 一半屋企用, 另一半帶番公司用, ...

就係妹妹皂嘞~

我一(件皂)切開四粒,放入起泡網袋用,大約一個月用一粒。

用嚟洗手會用得好快,妳主婦手好嚴重?
奇怪妳會用呢隻皂嚟洗手,因為抗菌?
個人覺得用嚟洗手嘅皂,買 d 平平哋嘅就夠,最緊要洗完手要搽 hand cream.

買過 平凡 hand cream,有次帶出街唔見咗,肉痛死我,之後唔再買嘞
我用佳善 護手霜 都 ok,唔使用貴野

伯爵府

zoie_w 發表於 16-8-22 11:54
好, 我搵搵看吧
其實去LOG ON, 都有賣外國牌子既手工皂.... 貴極都係$48... 1舊大大舊~
有時惠康 D 暗角位都有~ 我果日響惠康見到有 Le Petit Olivier 賣~ $38/3舊~

Le Petit Olivier, south of france 呢D, 響台灣已經有晒專櫃, 我覺得應該係...口碑唔錯~

公爵府

sai_sai 發表於 16-8-22 12:01
就係妹妹皂嘞~

我一(件皂)切開四粒,放入起泡網袋用,大約一個月用一粒。

我主婦手已經係上年既事, 之後都無再發, 當時岩岩發都唔算太嚴重, 我當時店員教我用紫膏敷手, 好番了, 所以之後KEEP住用皂洗手, 唔敢掂滴露嗰D洗手液, 但有時我出街無得用皂洗手, 都係用廁所提供既洗手液, 自己屋企, 公司就用妹妹皂, 因為佢有消炎作用, 可以抗菌(我心理上覺得會好D) 同埋係當日店員介紹我用來洗手的, 您用妹妹皂洗澡?

HAND CREAM係有D貴, 個價錢拍得住LOCCXXXX

佳善喺萬0有得買嗎? 價錢比較平?

公爵府

Beyau 發表於 16-8-22 12:00
網站咁寫
野生永久花純露,水晶凝膠,玻尿酸,藍銅,五胜肽:能高效的促進膠原蛋白、透明質酸,具有高效去 ...

好! 下個月試試佢隻精華, 反正$198唔算貴

大宅

zoie_w 發表於 16-8-22 11:44
其實我又唔係想話佢食水深, 只不過係我個人負擔能力問題, 或者佢D皂既料係用靚料呢, 我唔係偏幫佢, 我同 ...
我比較返其他soap所以相對地覺得佢貴姐,靚唔靚料我又唔知,iherb果d都有organic果d了,都係$3x一舊倒,我覺得d精油基礎油都係coconut oil呀almond oil果d架啦都係對皮膚好好ge,了較返個成分啱自己就邊個牌子都ok

公爵府

bemybride 發表於 16-8-22 12:14
我比較返其他soap所以相對地覺得佢貴姐,靚唔靚料我又唔知,iherb果d都有organic果d了,都係$3x一舊倒,我 ...

好, 我睇下

謝謝您

公爵府

Ronnym 發表於 16-8-22 12:07
其實去LOG ON, 都有賣外國牌子既手工皂.... 貴極都係$48... 1舊大大舊~
有時惠康 D 暗角位都有~ 我果日響 ...

好, 我睇睇, 謝謝您呀

Ronnym    發表於 16-8-22 12:17

公爵府

asummerlotus 發表於 16-8-22 11:57
其實最主要你唔用洗手液&沖凉液等就OK了。你用返市面d肥皂洗手應該係無問題嘅,花王KAO 白色底藍色字個隻算 ...

好, 我睇睇, 謝謝您

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我個女用佢金盞花皂,真係好,價錢我覺得可以接受

大宅

醒目開學勳章

zoie_w 發表於 16-8-22 12:13
我主婦手已經係上年既事, 之後都無再發, 當時岩岩發都唔算太嚴重, 我當時店員教我用紫膏敷手, 好番了, 所 ...

佳善 藥房賣平D,大部份藥房都有賣。

妹妹皂...我用嚟洗妹妹囉
我尿道淡好易復發,所以 keep 住用...感覺良好,亦減少尿道淡復發。

我主婦手都唔係嚴重,發作時會覺得痕和有少紅點,唔掂得化學(清潔)劑,所以做家務一定要戴手套。
我都戒咗用洗手液,完全明白喺街用咗就會覺得對手有 d 唔妥。主婦手發作時睇西醫,西醫話.......唔需要每次洗手都用潔手液,除非掂過生肉就要。
所以有時提住自己,用清水洗手沖耐 d 都得嘅,唔一定要用潔手液。

沖涼我用普通番皂...iherb買嘅又有、普通藥房買到嘅又有。我皮膚無特別問題,所以無揀特別嘅嚟沖涼,主要都係就對手...所以用皂沖涼。
洗頭水對雙手都有影響...我覺得。所以轉用 iherb 買嘅洗頭水...平 d。
之前用施巴洗頭水,都唔傷手...但貴少少囉

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

zoie_w 發表於 16-8-22 11:47
佛手甘皂即係妹妹皂, 我係用佢來洗手的

但通常一塊皂, 我會將佢切開一半, 一半屋企用, 另一半帶番公司用, ...
點解你用得咁快嘅
我一件皂同我老公兩份用,早晚沖都用到成兩個月

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

公爵府

sillything 發表於 16-8-22 12:44
點解你用得咁快嘅
我一件皂同我老公兩份用,早晚沖都用到成兩個月

我係洗手皂用得比較快

珍珠宮

好媽媽勳章

sai_sai 發表於 16-8-22 12:30
佳善 藥房賣平D,大部份藥房都有賣。

妹妹皂...我用嚟洗妹妹囉
sai_sai,
可否請你推介iHerb邊隻洗頭水好?

我都覺得我用的洗頭水會另我的手指好痕. 之前一直用開Vidal Sasson都OK, 去旅行時用了另一牌子的, 即刻洗完頭就手指痕. 到而家在家用番VS, 都仲係覺得洗完頭啲手指特別乾和痕.

首頁
12345...18

尾頁

跳至