親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

感謝各位jm報料,行程順利完成,依家到我學人第一次寫遊記,希望大家睇得明又覺得有用。
Day 1 Fly to Singapore
Day 2 Arrive Sydney Airport - check in -lunch at Pizza Hut - walk around the neighbourhood
Day 3 Sydney Harbour Bridge - the Rocks - Rocks on the Pancakes - Circular Quay
Day 4 Featherdale Wildlife Park
Day 5 Blue Mountains
Day 6 Manly Sanctuary - Wax Museum - Sydney Zoo - Sydney Aquarium - Sydney Tower - QVB Mall - Dinner at China Town - watch fireworks at Darling Harbour
Day 7 Fly to Gold Coast - Broadwater Parklands
Day 8 - Wet n Wild - Movie World - Harbour Town
Day 9 Seaworld - Peters Fish Market
Day 10 Wet n Wild - Buffet at Grand Chancellor - Beachfront Night Market
Day 11 Movie World - Paradise Country - Harbour Town
Day 12 Paradise Country - indoor swimming at resort
Day 13 Sailing - Seaworld - Peters Fish Market
Day 14 Snorkeling - Charis Seafood - Harbour Town -Glow worm evening tour
Day 15 indoor games at resort - crab catching tour -Pacific Fair
Day 16 Whale watching tour - Acquaduck - Believe it or not - Hungry Jack
Day 17 Currumbin Wildlife Sanctuary - Pacific Fair
Day 18 Byron Bay - Pacific Fair
Day 19Harbour Town - BBQ at Broadwaters Parkland
Day 20 Beach - Swimming in the pool - Peters Fish Market
Day 21 Fly back to Hong Kong

大宅

回覆樓主:

Day 1 半夜搭Cathy飛星加坡
都算好彩因為遲一日出發就撞正八號風球,唔好彩嘅係平來想利用等下一班機嘅時間參加星加坡機場提供嘅tour,但因為我唔係轉機,必須提取行李,而星加坡規定唔可以一日出入境多過一次,所以我唔能夠再參加tour,不過冇所謂啦,機場入場有嘢睇,有嘢玩,有戲睇,仲有play station,又食咗诲南雞飯、沙同班蘭蛋糕,時間都好易打發。

Day 2 乘夜機由星加坡飛Sydney
早上抵達Sydney,第一件事係出電話咭,出咗兩張Optus,一張每日上限500mb,另一張只有2Gb,但可以用來打international calls。
跟住行去搭火車,係counter買咗4張Opal cards,Opal扣車資是相當複雜的,不過可以不理,而佢係冇deposit冇refund,所以最簡單嘅做法係買一張any amount 嘅Opal card ,我買了Adult A50, Child A30,正常一定用得哂,然後到過唔到閘先top up minimum amount, minimum 係因為佢冇refund 嘅。Top up 通常係machine做,好多machine唔收cash,但用credit card又要pin,而我地嘅credit card通常係冇pin嘅,所以準備一張有pay waive嘅credit card 就可以路路暢通,我冇帶呀,所以都幾麻煩。同樣情況會出現喺入油站及超市自助check out。
跟住搭火車去chatswood嘅Meriton, apartment 好新好乾淨,Meriton果然係質數嘅保證。行幾分鐘就到火車站,火車站出口就係Woolworths Supermarket,再行多幾分鍾就係大型shopping mall Westfield Westfields, 好方便呢!我地係Westfields 入面嘅Pizza Hut食完嘢就週圍行下咁。

Day 3 往City Centre 週圍參觀
先去行Sydney Harbour Bridge,再行去the Rocks,其間落大雨,有遮都好狼狽。係the Rocks有一間好細嘅Museum同Tourist Information Centre。跟住去Pancakes on the Rocks食野,好味又大份。再行去Circular Quay, 又經過Contemporary Arts Centre 又入去行咗陣。
其實今日都係好隨意咁係city centre週圍行下咁,最可惜係天氣唔好,係全個trip最差天氣嘅一日。

大宅

回覆樓主:

Day 4 去咗Featherdale Wildlife Park
依個zoo最大特色係比較多嘅動物可以自由咁隨處走,有隻大鳥仲飛咗出嚟用咀揭開塊片偷其牠動物嘅野食添。另外依到同koala影相係免費嘅,唔可以抱,但可以摸同輕力攬,排隊逐果party入去影到夠為至。缺點係依個zoo較為細同舊,亦相對遠。

Day 5 去咗Blue Mountains
搭火車去Katoomba站然後轉686巴士往Scenic world。係Scenic world 有三種車坐,最有特包係railway,所以坐了兩次,另外skyway同cableway都好普通,似cable car,坐一次就夠。
最遲四點好走,搭686回程記得係 Three Sisters 落車,依到嘅風景其實係靚過Scenic world,好多遊客係去程落車,但個人認為回程睇係時間上較為化算。記得留意尾班車時間,過咗就好麻煩。

大宅

回覆樓主:

Day 6 去咗Manly Sanctuary, Wax Museum, Sydney Zoo, 同Sydney Aquarium Tower 等地方
由於早一晚先決定買Sydney個5 attractions pass,而next day 又要走,即管試下玩唔玩得哂啦。
一早先搭船去Manly Sanctuary,嗰到好細,好快行完,跟住搭翻船走。
然後就去Wax Museum, Sydney Zoo and Sydney Aquarium,三個場喺係同一area。先去Wax Museum, 小朋友原本話冇興趣,不過去到又幾好反應喎。Sydney Zoo係現代化嘅zoo,同Featherdale嘅感覺好唔同,不過大家都係鏡意原始嘅Featherdale多些。Sydney Aquarium都值得去嘅。
睇玩哂差不多5點,就趕去Sydney Tower,因為想兼映日景同夜景。
之後去QVB Mall,當然係所有shops收哂,係咁依影張想就走人。
跟住去China Town醫肚,又要快,因為飯店又就收,終於去咗收8:30嘅德信廣場嘅一間食店,好大碟又夠鑊氣。
由於係Sydney嘅last day,於是再戰Darling Harbour,因為係Saturday,嗰度好熱鬧呀!原本早一日上綱check 咗話依個Saturday冇烟花放,但係唔知點解突然又放,個下真係好unexpected, 烟花歷時好短,並不算燦爛,亦唔見人歡呼,不過勝在唔駛霸位,睇得好舒服。
今日去咗好多地方,好有旅行團feel,不過係冇車接送嘅。都算好玩,係全個trip最充實嘅一日呀!

大宅

回覆樓主:

Day 7 搭Quantas早機飛往Gold Coast
Gold Coast係自駕遊,落機第一件事係攞車,今次幫襯Avis,好方便,車就泊係機場門外。
跟住去Apartment,今次揀咗Main Beach 嘅Xanadu,原因係網上評價極高,係Main Beach 嘅Apartment排名第一,結論係網上嘅野只作參考,打開門一看,間屋係幾大,上限可以accommodate 6人,但陣設比想像中舊,有海景,但絕對唔係令你嘩嘩聲嗰種。其實佢配套都唔錯,有室內外泳池,spa, gym, sauna, bbq, games room 各樣都有,而且幾新,最欣賞佢係car park 有提供trolley 及酒店嗰種推行李車可上lift再推入apartment,好方便。如果Meriton值9分,我會比7.5分依間。
擺好行李,就去Broadwaters Parkland,是日星期天,又剛巧有個類似carnival嘅event,就去湊下熱鬧,去到carnival都無咩玩,就只玩咗吹氣滑梯。
行過bouncing pillow同小火車,統統都話冇興趣,所以都冇打算再來依個park玩。

Day 8 Wet n wild & Movie World 再去Harbour Town
先好Wet n wild, 玩一陣就okay,玩得耐都幾凍,於是轉戰Movie World, 依到好細好快玩完,只係miss咗個stunt show。
跟住去Harbour Town, 目的係換iventure card,點知去到話個機壞咗,要我去第二個centre,好驚呀!我第一次買iventure card,係咪流㗎?都冇辦法,唯有遲D再換。到Harbour Town另一目的係去Fruit Barn買生果,買咗一箱六個蜜瓜,係咪好誇呢?放心我係唔會浪費食物嘅,一定可以食晒。

大宅

回覆樓主:

Day 9 Seaworld and Peters Fish Market
Seaworld同Ocean Park有七成似。想玩又唔想濕身就記得帶雨褸。睇完dolphin show,再行一陣有個幾好玩的水槍戰,差不多走的時候先見到有個好大嘅繩網陣,但巳經fully booked,有心玩的朋友記得佢係每日12點開始有得book,同埋濕身唔可以玩。
玩完就去附近的Peters Fish Market食嘢,都好多人,除咗Fish and Chips,仲食咗虾同生蠔,全部都好味,會encore。

Day 10 再去Wet n wild 玩過
今次著咗冬天保暖泳衣,玩水完全無問題,除咗無開嗰D,全部都玩到。留意依到好多遊戲係起碼兩個人先玩到,如果得一個小朋友,阿爸或阿媽就必須陪玩,無得偷懶。係依到玩簡直係體力嘅燃燒,成日要將D巨型水泡搬上搬落,小朋友冇問題,大人好快就會投降,跟住就係呆等,好彩佢收得早,三點幾走得,如果唔係,小朋友就會累死,大人就悶死。
跟住去 Surfers Paradise 試下換iventure card,今次終於okay ,攞到咭即刻去 Grand Chancellor 食buffet, 因為依個係期中一個可揀嘅attractions,睇下張咭係咪真係用到,答案係得嘅。
餐廳得小貓三幾隻,環境相當唔錯,service都好。咁正當我非常有儀態咁揀僅食物嘅時候,突然人聲鼎沸,原來有大陸團殺到,唔係一細團,係一大團,可能仲唔止大陸團添,嚇到我立即九秒九將D生蠔呀,虾呀咁放哂上碟,然後好鎮定咁返埋位。不過公平D講,其實佢地都係正常咁攞野食,無乜不文明嘅行為,而且食物份量係足夠嘅,多D人我仲冇咁唔自然。
是日星期三,我地去咗Beachfront Market,見有D人玩一個彈上天會發光嘅小玩意,我地都買咗一個玩,都幾有趣。

大宅

回覆樓主:

Day 11 Movie World n ParadiseCountry
起身第一件事就係用iventure card book 最抵玩嘅whale watching,ok咗。
跟住就去Movie World 睇埋個stunt show 同去souvenir shops 買嘢。細細嘅Movie World 依個stunt show已經係佢嘅highlight,一日兩場,好似11點幾同1點幾咁上下,原本打算睇笫一場,但係行動太緩慢,第二場都係緊緊睇到。跟住買埋souvenirs已經四時。
因為唔想浪費日照時間,都即管去隔離嘅Paradise Country 走一趟。入到去差不多都是大陸人,差點忘記自己係澳洲,睇show係有普通話翻譯,初頭以為邊個tour guide咁好幫團友翻譯,睇真D佢係着住Paradise Country既制服㗎。我地睇咗一兩個show,影咗小小相佢就要關門,咁我地就撤退,係澳洲阻人收工好大罪㗎。(依個係係其它shops得翻離嘅結論)
是日星期四,咁就梗係去Harbour Town啦!Fruit Barn 嗰間shop都有好多好食嘢買,最愛佢嘅厚切bacon,唔係嗰種薄到曉飛嘅半塊肥肉,仲有又大又滑嘅烟火雞腿。另外佢隔離嘅butcher shop嘅肉都好新鮮,我地買咗四塊最平嘅嗰款牛扒來試。
是日行程完畢,係依個時候先發現有嗰message sent咗比我話明天嘅whale watching 要cancel,吓!咁點呀?聽朝去邊好?頭痕中!心諗唔通比較抵嘅attraction根本係唔存在嘅?心中又有被騙嘅感覺。

Day 12 繼續Paradise Country
原本要好早起身去whale watching,依家唔洗去,於是瞓到好晏。但都唔敢怠慢,一口氣用iventure card book 咗四個tour,咁有咩變掛,都仲有時間再安排。
今日我地決定再去玩埋Paradise Country,都係睇動物呀,睇表演咁。我最想睇係Lorikeet Feeding,但係表演前得嗰幾隻,到表演時間就連嗰幾隻都冇埋,負責嗰個人話D Lorikeet係野生,食飽咗,唔會飛嚟,跟住散band,好失望呀!
跟住返resort室內泳池游水,D水都幾凍,不過隔離個暖水spa就真係唔錯。

大宅

回覆樓主:

Day13 Sailing 完翻炒Seaworld 同 Peters Fish Market
Sailing 係香港唔係咁多人玩,不過係澳洲就好多人玩,咁係附近有個yacht club,就同阿仔報咗一堂玩,其實佢係香港係學過嘅,咁就當係嗰到見識下咁囉。去到佢話今日係咩private lesson,原來今日得阿仔一個嚟玩,但就有兩個教練,不過兩個教練多數都係自己傾計。整體都係一個唔錯嘅經驗。
跟住去Seaworld, 玩埋嗰個繩網陣,上次忘記提大家玩依個佢會望你着咩鞋,着波鞋就最穩陣。小朋友玩咗兩次已經手軟,跟住睇埋上次未睇晒嘅館就走。
跟住大家一致通過再去Peters Fish Market,今日星期六非常多人,我地好有默契咁一個泊車,一個揾位,一個揀野食,仲有一個去排隊。今次試埋lobster,真係把鬼,得嗰兩啖肉,仲要唔係特別好味,這個可免試,其它食物就幾好。

大宅

回覆樓主:

Day 14 Snorkelling, Charis Seafood, Harbour Town, Glow Worm Evening Tour早上參加了iventure 慨 snorkelling tour, 初頭都驚凍到玩唔到,不過原來佢有厚身一件過浮衣提供,唔駛著救生衣,仲驚就可以再要一條叫noodle嘅浮物,即大家只要有普通泳衣打底就冇問題,最大問題係個度玩snorkelling跟本就冇乜好睇,不過上水時我都好禮貌咁話好靚,跟住佢都好識趣咁話你地come from HK 同 those from China 嘅好唔同,即時自我感覺良好。
跟住返Apartment梳洗就去Charis seafood。嗰度風景唔錯,不過真係好多人,最後都揾到張枱開餐,我地一致認為Peter's 好食過 Charis。小心海鷗搶嘢食好狼,我正想放食物入口,佢已經用千分一秒搶走,犀利在佢又唔會整損你喎。跟住我地睇埋餵pelican就走。
下一站又係Harbour Town, 上次買咗最平嘅牛扒,今次買最貴嘅,睇下有咩分別。
今日最後一站係参加咗iventure嘅evening glow worm tour, glow worm 嗰名真係有d誤導,其實係四驅車夜遊森林嘅項目,都幾好玩,最大問題係落車行時自己成係隊尾,都唔多聽到導遊講乜。

Day 15 Crab Catching Tour, Pacific Fair
Crab catching tour 都係 iventure 嘅項目,一日兩場,我地揀咗下晝去,上晝就係resort 玩。去到目的地,見到一香港團食完lunch先再上船,不過唔記得邊間,佢地食用也很好,我地係散客,話想要生蠔就話sold out,所以最後我地只有吃了mudcrab,比我想像中好味啊!想捉yabbies嘅朋友,記得着短褲或三個骨褲同帶拖鞋。有去個此tour嘅朋友都知道有一隻示範mudcrab係比大家影相嘅,大家輪住影之際,竟然斷了一隻腳。好惨呀!
跟住原路返apartment途經Pacific Fair就去了食嘢同shopping。

大宅

回覆樓主:

Day16 Whale watching, Aquaduck, Believe it or not
頭兩個項目都係用i-venture book,當中以whale watching 價值最高,參加了早團,在surfers paradise集合,如果自駕又不是住surfers paradise, 附近有個day parking好抵的。這個是英文團,團長都好識攪氣氛,全團沒有一個強國人,大家都很守規舉,大部人有食暈浪丸,不過我地無食,結果其中一個中途要往下層休息,要到下層休息。見到好多whales,但隻船勁拋,基本上唔可以放開兩隻手完全放開。
完了whale watching時間尚早,就去了玩Aquaduck,沒什麼特別,highlight就係會比小朋友扮司機影相。
仲有時間就去了Believe it or not, 之前去過London嗰個,這個真的遜色很多很多。

Day 17 Currumbin Wildlife Sanctuary, Pacific Fair
Currumbin 是用i-venture 入場,這兒跟Paradise Country 很相似,但各樣比Paradise 略勝,想睇Lorikeet feeding, 可惜希望仍是落空,早場下午場都係一隻都冇。
之後我地就係途中Pacific Mall 買野同食野。

大宅

回覆樓主:

Day18 Byron Bay, Pacific Fair
今日去了Byron Bay 睇燈塔,此處風景很美,影了不少相,遠處有whale,帶埋望遠鏡會看得更清楚。此處有一兩個位比你鑲住相機,不求人影到靚靚'合照。跟住去了附近一個海灘,亦是很美的,比surfers paradise的更美更寧靜,人跡罕見,偶爾見到一兩個人拖狗散步。
回途又再係Pacific Mall 買野同食野。

Day 19 Harbour Town, BBQ
旅程接近尾聲,去了Harbour Town Shopping, 收獲什豐。之後去了Broadwaters Parkland, 原來沒打算再去,但有時間剩,就係對面Australia Fair 買嘢BBQ, 上次兩位已不少的小朋友話無興趣的玩意,竟然又走咗去玩一大餐。
至於BBQ就好像heat熟D食物,口感一定不及我地傳統嘅BBQ好味。

大宅

回覆樓主:

Day 20 Surfers Paradise Beach, Peters Fish Market
今日係free出來的一天,沒什麼好做,就去了行沙灘,來了這麼多天,今趟意是第一次行出去沙灘,由Main Beach 一路向Surfers Paradise 行,延綿不絕的沙灘像是沒有盡頭,本打算行到Surfers Paradise, 但最後都係放棄了,改為返apartment游水更實際。
之後小朋友提議再去Peters Fish Market 食嘢,去到特然落好大雨,狼狽吃完就返apartment執野。

Day 21 午機飛返香港,旅程至此完滿結束。明年再見!

大宅

回覆樓主:

Expenses

1. Insurance $571

2. Visa $477

3. Two Optus cards $482

4. Air tickets (大部份redeemed的) $10004

5. Transport $9660
(Public Transport in Sydney $964+j
Top up A60
Transportation in Gold Coast :
Car Rental $7761+Parking A18 + Petrol $467)

6. Accommodation $19592
(5 nights in Sydney Top & t nights in Gold Coast)

7. Admission Tickets / Activities$10222
Featherdale $514
Scenic World $598
Manly, Sydney Zoo, Sydney Acquarium, Wax Museum & Sydney Tower $1206
Magic pass for 4 theme parks $1947
Venture pass for 7 attractions in Gold Coast $4860+($488) =$5348
Sailing lesson $121
Believe it or not $488

8.Eating out $2589

9.Miscellaneous (Shopping, Souvenirs, Supermarket, etc) $13837

Grand total : $67434

男爵府

meow 發表於 16-8-22 19:48

Day 6 去咗Manly Sanctuary, Wax Museum, Sydney Zoo, 同Sydney A ...

好厲害呀!玩21日,黃金海岸可以玩到咁多日!等著看你的遊記!

大宅

黃金海岸可以玩到咁多日!等著看你的遊記! X 2

大宅

wyh:) 發表於 16-8-23 14:54
好厲害呀!玩21日,黃金海岸可以玩到咁多日!等著看你的遊記!

全因小朋友要求唔高,翻抄theme park又一day,同埋問佢地想玩豪D定玩耐D,佢地都會揀玩耐D。

大宅

meow 發表於 16-8-23 10:06
Day8,9

由day 8之后睇五到既。。??我想睇牙

大宅

HealthyB 發表於 16-8-23 23:28
由day 8之后睇五到既。。??我想睇牙

多謝收看!未寫完呀!

子爵府

虎到金來勳章

Follow

大宅