跳至

首頁

尾頁

大宅

各位諗住報青山村聖彼得N班的媽咪注意!

已無晒上午班的位喇~!不過.....

呢間學校認真衰,星期五我去交表(我個囝岩岩足二十個月),上星期我打過去問佢,又話只要星期五前交表就可以安排星期六面試,點知....佢話不安排我個囝去面試,連waiting list都吾入.

佢地話星期一二已有好多一月二月出生的BB家長交左表,佢地會以先到先得的方式收生,但佢地又要人地的BB足二十個月先可以交表,咁...即係話二月尾打後出生的BB係無望入讀呢間學校.我同佢理論左好耐,佢地話已經做到好公平喎!

我同老公諗左好耐,點解佢地要咁做?有咩好處?有幾個可能,保障自己一定收生率;大囝好教過細囝;比其他學校搶先收晒d大囝;方便自己行政.當然呢d只係我的個人推測,無實質証據.

但我覺得呢間學校好差law,咁細微的野已顯出佢地吾係為小孩子著想,仲要係呢間係基督教學校,我們一家都係基督徒,我的囝的名字亦出自聖經詩篇,真係令人失望!

[ 本文章最後由 as_sheep 於 08-11-9 15:43 編輯 ]

複式洋房

唉!其實e+ d細仔都好叻ga la,時代唔同左,唔係淨係年頭出生先係好。小朋友叻唔叻,有好多因素,只要家長有心機一樣可以好good。我以前教書個陣,考第一個小朋友入學時只有2歲8個月,結果年年名列前茅!所以唔洗唔開心,好既學校仲有好多。有時多人選擇,也未必適合自己的孩子。無疑,聖彼得堂係一間好好既學校。但試想想,一班有成廿幾三十人,課室裏面既活動角、教具等,可能小朋友一星期先入去玩到一次兩次,但係人數少就可以玩多幾次嘞!因為輪侯時間少左。就算有野唔識做,老師都可以花多一點時間去教,對小朋友來說,或許是一件好事!
以上都是自己經驗之談,如果有甚麼不對,請大家不要見怪,。同時,大家也可以交流一下心得,分享一下經驗。

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

又唔可以中傷間學校,只有30個上午班學位,梗有失望...........

禁止訪問

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

但會唔會係教育局的要求呀, 要足20個月先可交表?
我之前報另外一區的天主教幼兒園都要足20個月先收我張form.
結果我個仔咪排43, 而學校只收40+小童.... 我都唔知到時佢有無機, 會否係borderline....
但咁都無法喇....
玄一點來講, 世界從來無一種方法可以滿足所有人.... 咁有人又會話, 如果大細b一齊in, 細b到時又唔著數架喇....

所以, 或許我們作為家長放鬆一點, 而家只是報n班.... 遲d重有k班, 小學,中學 .... 真係大把野我地"滾"呀

大宅

好媽媽勳章

為小朋友將來, 家長其實都好大壓力, 又怕為佢地選錯而浪費了小朋友既時間及影響將來...選校真係一件頭痛的事, 不過放鬆D喇, 佢唔收咪搵別的, 好的學校有很多啦!

禁止訪問

大宅

原文章由 mrsbear 於 08-11-10 16:09 發表
當然不是教育局的要求, 這只是個別學校的政策.

我說這做法有可能違反平等機會條例並不是誇張或發晦氣, 而是好心平氣和地講事實咋. 我當然報另外的學校啦, 仲interview咗.

不過我無咁好氣找平機會, 要好好照顧及培 ...

但好似真係要20個月先可以見嫁喎
hi~我有2個囡囡~~venus&chloe~~</b></i>

大宅

件事解決左la....

我老公打左去教署的幼兒教育組投訴佢,仲同校長傾左好耐,依家人人都有得in,雖然吾知道佢地內部會否真係公平收生,但至少比人感覺到人人平等,大家開心.

禁止訪問

大宅

原文章由 mrsbear 於 08-11-11 16:09 發表
哈哈, 我剛打電話去st.peter 問下我可以報名未......答案都係要20個月. 呢d唔知係咪叫 x性不改=)

我唸佢哋淨係見你嗰個.

每間學校都有自己o既policy, 都唔可以只係怪學校, 好多九龍名校收生時都有d古怪規矩, 但做家長咪又只係可以去配合, 可以投訴幾多間?!

我自己o既小朋友係讀呢間, 想當年我哋都有去interview n1, 如果以"過來人"身份去睇, 我又唔覺得學校咁做有太大問題,

1. 如果開學一年前(e.g.12個月)開始interview, 學校根本好難去決定收唔收小朋友(雖然唔知收生準則係咩???)

2. 事實上,報名o既人多, 實際真係讀o既人就少, 最後/臨時決定唔讀(好似我哋咁)/中途退學o既人就真係多不勝數.mouth:

3. 最後好多後補小朋友都有得返n1, 不過可能唔係上午班/由上學期讀到下學期

4. 遲少少接受報名, 我自己覺得家長會更sure係比小朋友讀

....之後再續

大宅

吾係呀~!
0702好多媽媽都收到電話可以in.不過我吾打算去in lu.

仲有....多謝咁多位媽媽的批評&意見.

我只係想係度呻下咋,Thanks!

原文章由 mrsbear 於 08-11-11 16:09 發表
哈哈, 我剛打電話去st.peter 問下我可以報名未......答案都係要20個月. 呢d唔知係咪叫 x性不改=)

我唸佢哋淨係見你嗰個.

[ 本文章最後由 as_sheep 於 08-11-12 16:09 編輯 ]

別墅

點解唔IN呀?既然争取倒機會,又何必唔去呀?咪浪費咗你老公一番唇舌囉?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 dongan 於 08-11-14 20:01 發表
點解唔IN呀?既然争取倒機會,又何必唔去呀?咪浪費咗你老公一番唇舌囉?

同意呀.....點解你唔去in呀?校長都同你解釋左啦...咁點解唔試下呢?
我仔仔都係讀呢間,其實我都幾滿意呢間學校.....最鐘意係佢地d老師有愛心....其實你可以試下呀!

大宅

原文章由 mrsbear 於 08-11-9 23:19 發表
我個仔出年3月先足20個月, 我知實無行=) 不過, 佢好smart, 已經識分顏色, 玩puzzle, 認各種圖卡等...... 雖然理論上佢合資格報n1(開學時已足兩歲), 但分分鐘連interview, 甚至報嘅機會都無. 哈哈.....可以點? 講真, ...

my son also....
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

I hope my two sons could study at there. my second son even do not need to wear diapers and could wait outside toiletfor veve.
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

我個仔而家讀緊呢間K1 o既

其實之前我都有報過佢地N1,不過就唔係上學期報,因為報名當時未夠20個月。我報左下學期,到最終雖然無去讀,不過其實都有收我架。(我地因為私人理由無讀N1,直接讀K1)

聽校長講,其實佢地會留返D位下學期收細仔的,不如你地試下報下學期啦

唔,呢間學校其實真係好好架,老師阿姨校長個個都好有愛心架。我個仔開學都無喊過,無要我陪,仲好鍾意返學添。

10-Jul-10: 9w3d  2.25cm 心仔卜卜跳呢~ :)
2-Aug-10: 12w5d  6.10cm 同媽咪say hi~
14-Aug-10: 14w3d 8.48cm 踢腳俾哥哥睇~ Hey!
11-Sep-10: 18w3d 12.86cm 醫生叔叔話我係女仔

:-D 555小寶藏 :-D 555 的 Flickr 相簿

大宅

原文章由 kittenyan 於 08-11-22 09:16 發表
我個仔而家讀緊呢間K1 o既

其實之前我都有報過佢地N1,不過就唔係上學期報,因為報名當時未夠20個月。我報左下學期,到最終雖然無去讀,不過其實都有收我架。(我地因為私人理由無讀N1,直接讀K1)

聽校長講,其實佢地會留返D位 ...

我係0712家長, 阿仔下年8月先至20個月, 我都係諗住同佢報呢間學校, 但就係讀09/10年度既下學期N1.

唔知讀全日班多唔多位呢?

大宅

原文章由 maggie0043 於 08-11-16 01:42 發表

同意呀.....點解你唔去in呀?校長都同你解釋左啦...咁點解唔試下呢?
我仔仔都係讀呢間,其實我都幾滿意呢間學校.....最鐘意係佢地d老師有愛心....其實你可以試下呀! ...

我都好同意,d老師真係幾好,
hi~我有2個囡囡~~venus&chloe~~</b></i>

大宅

原文章由 catmame 於 08-11-22 10:16 發表

我係0712家長, 阿仔下年8月先至20個月, 我都係諗住同佢報呢間學校, 但就係讀09/10年度既下學期N1.

唔知讀全日班多唔多位呢?

My son is 0707, I also want him to study at there ...

首頁

尾頁

跳至