自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

如題, 請問知唔知道幾多日先會到帳?
事源我上星期五 (19號), 轉了錢分別到HSBC及華僑永亨銀行...
HSBC是我慣常的轉帳, 但華僑永亨銀行是我第一次轉帳...
HSBC琴日 (22號)check已經入帳, 但華僑永亨銀行到頭先check都仲未見到數.....想問下知唔知幾多日先會到?? 點解去銀通其他銀行仲慢D既???

以前全部係我自己戶口, 只不過我用渣打出糧, 所以轉d錢落其他戶口做其他野....我一向轉開落hsbc冇問題, 估唔到第一次轉去永亨就等咁耐都未有.......已經對過戶口number....應該冇錯....

大宅

應該next business day到wor,19號轉,22號晏晝3點幾就應該見到balance了。你渣打果度扣咗錢未?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

ayakaya 發表於 16-8-23 09:43
應該next business day到wor,19號轉,22號晏晝3點幾就應該見到balance了。你渣打果度扣咗錢未?

...
渣打扣左啦, 仲寫住成功轉帳..我HSBC都已經22號收左錢..
唉也我好驚添.......我應該係去SC度問, 定永亨度問呀?

大宅

gloriatutor 發表於 16-8-23 09:46
渣打扣左啦, 仲寫住成功轉帳..我HSBC都已經22號收左錢..
唉也我好驚添.......我應該係去SC度問, 定永亨度問 ...

唔好太緊張,有可能永亨ebanking冇update到條數。

你打去永亨問先,睇下佢哋有冇哩個transaction既資料。如有就問題唔大。如果完全冇資料,先打比SCB問。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

ayakaya 發表於 16-8-23 09:54
唔好太緊張,有可能永亨ebanking冇update到條數。

你打去永亨問先,睇下佢哋有冇哩個transaction既資料。 ...
好, 謝謝你, 我打去問下先!本身想落去分行問 (公司附近就有分行), 但我冇帶佢本簿仔.....得身份證同戶口number應該查不到?

大宅

gloriatutor 發表於 16-8-23 09:57
好, 謝謝你, 我打去問下先!本身想落去分行問 (公司附近就有分行), 但我冇帶佢本簿仔.....得身份證同戶口num ...

有ID就check到啦,直接去分行啦!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

ayakaya 發表於 16-8-23 10:03
謝謝你, 我岩岩去左啦...未見到錢...個職員話應該要3日先到帳, 話最快今日到, 咁我一陣再check下啦...
多謝你jm

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

ayakaya 發表於 16-8-23 10:03
仲係未收到...岩岩我打左去渣打問..佢話可能我永亨個account number有問題, 因為佢見我得9位數字的account no, 佢話正常係10-12位, 話我應該係填少左branch code, 直接將account no.打落去 (但我永亨個e-banking顯示的account no.都冇branch code果D), 佢叫我問返永亨個branch code應該點填..
呢而筆帳會一星期內退返落我戶口度, 不收手續費.
唉..第一次轉去永亨, 冇諗到咁麻煩

大宅

gloriatutor 發表於 16-8-24 10:14
仲係未收到...岩岩我打左去渣打問..佢話可能我永亨個account number有問題, 因為佢見我得9位數字的account ...

應該唔洗自己入bank code架
SCB應該直接有個位選邊間銀行
我啱啱睇我個ebanking
入Account No果度,佢仲特登有寫'do not input bank code'
點解個CS會要你自己填bank code架

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

ayakaya 發表於 16-8-24 11:21
應該唔洗自己入bank code架
SCB應該直接有個位選邊間銀行
我啱啱睇我個 ...

佢話branch code, not bank code.
acct no 個format 係xxx-xxxxxxx
佢話頭幾個係branch code, 而佢話我就張acct code 斬件入左落去。。所以唔岩。
唔係選銀行果個位,係上一個item.
唉搞到好煩

大宅

gloriatutor 發表於 16-8-24 11:48
佢話branch code, not bank code.
acct no 個format 係xxx-xxxxxxx
佢話頭幾個係branch code, 而佢話我就 ...

Branch code普通提款卡上自動include埋。可能你永亨係用簿仔,所以冇留意到啦。唔緊要啦,還定SCB唔收charge,下次唔會錯啦,錫返

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

ayakaya 發表於 16-8-24 12:01
Branch code普通提款卡上自動include埋。可能你永亨係用簿仔,所以冇留意到啦。唔緊要啦,還定SCB唔收char ...
多謝你jm.係啦, 就係用簿仔根本睇唔到係邊....
平時轉hsbc係用提款卡, 就咁打卡上no.已經OK.
唉, 轉個帳都咁煩, 我諗下次我用cheque入數算
好彩d錢拎得返咋...(雖然未拎到..)

侯爵府

gloriatutor 發表於 16-8-23 09:21
如題, 請問知唔知道幾多日先會到帳?
事源我上星期五 (19號), 轉了錢分別到HSBC及華僑永亨銀行...
HSBC是我 ...

想多口問句 即係用internet banking 可轉到其他bank 我用hsbc 的

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

micsin 發表於 16-8-24 12:12
想多口問句 即係用internet banking 可轉到其他bank 我用hsbc 的
可以, 但要收手續費的。渣打唔駛收 (仲有咩銀行不用收我就唔清楚, 但大部分銀行要收), 所以我慣左一出糧就用渣打轉錢去其他銀行戶口, 方便找卡數, 儲錢, 之類。

琥珀宮

引用:Quote:ayakaya+發表於+16-8-24+12:01+Branc

原帖由 gloriatutor 於 16-08-24 發表
多謝你jm.係啦, 就係用簿仔根本睇唔到係邊....
平時轉hsbc係用提款卡, 就咁打卡上no.已經OK.
唉, ...
簿仔應該好清楚睇到account no.,應該跟簿仔account no. 全部打晒入去就啱,你係咪打少咗?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

木土土 發表於 16-8-24 12:17
簿仔應該好清楚睇到account no.,應該跟簿仔account no. 全部打晒入去就啱,你係咪打少咗?

...
冇呀, 但成個acct no.得9個數字...btw, 岩岩渣打打左比我, 話永亨退左款, 原因係branch number不正確, 筆錢會今日下午入返落我戶口....

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

micsin 發表於 16-8-24 12:12
我有 HSBC 戶口,早排收到通知,8月1日開始可以轉帳去其他銀行戶口免手續費,不過要先登記收款帳戶,我已經登記左,但暫時未試過轉帳。

大宅

回覆:有冇人試過用渣打網上銀行, 轉帳到華僑永亨銀行?

帶埋其他銀行簿仔,直接去渣打填表格加其他銀行戶口,應該唔會錯

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-8-24+12:17+簿仔應

原帖由 gloriatutor 於 16-08-24 發表
冇呀, 但成個acct no.得9個數字...btw, 岩岩渣打打左比我, 話永亨退左款, 原因係branch number不正確, 筆錢 ...
咁你要問番永享先填咩branch/account no.先得。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

木土土 發表於 16-8-24 12:27
咁你要問番永享先填咩branch/account no.先得。
yes.SC職員都係咁叫我, 問返永亨.
謝謝你

首頁

尾頁

跳至