懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

公司出左duty list, 但醫院既期撞晒, 佢又話唔可以有第二日要我自己衡量

公司每星期一都要開會, 而家佢要我2-3 week 請一次
咁即係想我被人炒je
想問下可以點?

別墅

我同個登記講
佢話要請假都無計
唔通唔睇咩

我黎緊每個星期請一日都唔知點開口

別墅

孕婦係有依個權利架你同你老闆講下啦

Chirley    發表於 16-8-24 15:08

大宅

咁你自己衡量下邊樣重要D喇,但大肚佢唔炒得你既

男爵府

大肚唔炒得 x2

大宅

公司要就你㗎

水晶宮

大肚公司唔可以炒你,
而且2-3wk請一次假唔過份,
我有時差不多個個星期講一次tim la,
法例都有病假(雖然唔知你公司係點計),
不過呢d野個人覺得可以同公司傾下啵~
點都係自己同個bb最緊要啦,
之前我試過有次真係想去開會先想改期,
打去醫院同姑娘傾, 姑娘都會同我講點解最好唔好改期同俾返d意見黎,
但我果次係睇產婦內科專科, 唔係普通檢查...
普通檢查多數你係星期幾, 之後既檢查都係星期幾...
如果公司唔係有特別野, 建議同上司傾下啦~最多檢查完返工囉

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實呢,公司有medical plan
仲有, 佢唔可以因大肚炒, 但有幾多人係因為大肚而間接被炒或被留難

子爵府

有時要on duty,請假之後, 工作補唔到
就算老細批, 前線plan duty 的同事都唔鍾意啦

我問左c+意見, 佢叫我照搵公立記底record
至於產檢, 去一次, absent 2次, 再搵私家做check
唔係無法子

老實, 見到xx寬頻話俾員工一個月有半日放, 又有產假full pay
真係好感動

別墅

rosmama 發表於 16-8-24 21:39

點absent ? 每次檢查完先會有下次覆診期架。

子爵府

Buppalo5 發表於 16-8-27 17:41
點absent ? 每次檢查完先會有下次覆診期架。

唔知呀, 佢叫我第一次去睇見醫生
但公司真係請唔到假

大宅

rosmama 發表於 16-8-28 11:54
唔知呀, 佢叫我第一次去睇見醫生
但公司真係請唔到假

覆診果日同醫院講你唔舒服囉

大宅

醫院比期你果時會問你得唔得先,你約期無講?

大宅

MommyPanel勳章

rosmama 發表於 16-8-24 09:23
公司出左duty list, 但醫院既期撞晒, 佢又話唔可以有第二日要我自己衡量

公司每星期一都要開會, 而家佢要 ...

2-3星期都唔密呀,後段係每星期都要返去醫院渦,為左個B你點敢唔去check

複式洋房

rosmama 發表於 16-8-24 21:39

咁搵私家睇住先啦!反正政府睇又冇咁details,唔係次次有得照。私家時間可以彈性少少嘛!

子爵府

jani.l 發表於 16-8-28 12:17
覆診果日同醫院講你唔舒服囉

次次都唔舒服 XD

子爵府

chocorainffy 發表於 16-8-29 07:28
咁搵私家睇住先啦!反正政府睇又冇咁details,唔係次次有得照。私家時間可以彈性少少嘛!
...

私家既叫我都要搵政府, 都keep 住record, 我個區, 無c+

子爵府

MS10 發表於 16-8-28 23:19
2-3星期都唔密呀,後段係每星期都要返去醫院渦,為左個B你點敢唔去check

反而過左十一月仲有可能
但9-11月, 請左假, 補唔返
而家只可以加入C+
公私合作咯

子爵府

Winnie925 發表於 16-8-28 22:59
醫院比期你果時會問你得唔得先,你約期無講?

唔關醫院事, 係公司出duty, 就要做
而家打工, 係咁

大宅

你公司逢星期一開會,咁咪唔係星期一去覆診,其他日子請假,影響唔到公司啦

首頁

尾頁

跳至