樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下如租客住滿一年後,之後一年租金有調整,需要再去稅局打厘印嗎? 還是舊有的厘印可照樣生效,只要報稅時填寫新租金就可以?

大宅

回覆 garfielddog 的帖子

請問有人知嗎?
因為9月租客要我減租了, 我又唔知駛唔駛再簽過租約, 如簽過就要去打厘印, 又要搞一輪手續. (我仲要唔多識點打)
所以想問下可唔可以唔打厘印~~

子爵府

回覆:需要打厘印嗎

正常要再打過,但租金唔系升左咩?唔減咪乜都唔使做!😊😊😊

大宅

garfielddog 發表於 16-8-24 14:01
想請教下如租客住滿一年後,之後一年租金有調整,需要再去稅局打厘印嗎? 還是舊有的厘印可照樣生效,只要報 ...
若簽過新租約, 照計係要打過厘印.
有厘印係舊金.

去灣仔稅局打或上網打.

大宅

回覆 PINK2007 的帖子

因為佢交一年租~

大宅

回覆 高羊 的帖子

網上有得打嗎? 我搵黎搵去稅局網頁都無既, 淨係搵到點計咋~

大宅

有報足稅,唔打冇問題的

大宅

回覆 simonccccc 的帖子

其實租客只係生約期一次俾晒錢, 所以要求平D, 但1年之後唔會再租了, 所以我都好爭扎駛唔駛再簽過租約.....

如唔駛簽過租約, 只係報稅寫番新的租金收入, 我又怕被稅局話我報少左暪稅 (因為同之前打厘印的租金不符), 請教點做好呢, 其實金額唔係好多咋.

男爵府

garfielddog 發表於 16-8-25 16:41

其實租客只係生約期一次俾晒錢, 所以要求平D, 但1年之後唔會再租了, 所以我都好爭 ...

咁我會叫佢照返個個月交,不用煩

大宅

garfielddog 發表於 16-8-25 16:41

其實租客只係生約期一次俾晒錢, 所以要求平D, 但1年之後唔會再租了, 所以我都好爭 ...

如擔心,可在原租約空白位寫番,雙方簽番名已可做証據

打厘印同稅局報稅冇直接關聯的
打咗可唔報,唔打又可報

大宅

稅局查你唔會齋睇租約的

大宅

回覆 SK19 的帖子

我最初都係咁講, 不過佢地又唔肯呢, 想一次過交, 叫我平少少, 我見佢都住得企埋, 咪應承左囉....

大宅

如你咁講, 我地响舊租約加簽, 之後我再補寄番CR109 FORM 講明「重訂租金」 (我見果份FORM 有呢個選擇的), 係咪應該已經做足通知, 唔駛再打厘印呢?

SORRY, 之前都係經AGENT 攪, 無經驗 ~

子爵府

回覆:需要打厘印嗎

原來如此,兩個價差得遠嗎?收一年其實好有保障,但報稅咪舊價,除非差得遠

水晶宮

garfielddog 發表於 16-8-25 16:59

如你咁講, 我地响舊租約加簽, 之後我再補寄番CR109 FORM 講明「重訂租金」 (我見 ...

要不要再打厘印, 首先要視乎有冇一份 "文書" 的定立. 文書可以是 (加租協議), (減租協議) 或 (新租約), 除(減租協議)外, 其他兩樣先要打厘印. 我換句說話講, 你減租, 無論口頭或白紙黑字(減租協議), 都不用打厘印, 但如果你推倒從來, 再定一份新租約, 就要打厘印.

大宅

回覆 howmuch 的帖子

原來減租係唔駛打厘印, 又長知識了~~不過我都會補番份FORM去政府UPDATE個租金.
謝謝各位~~

其實今次只係每月減3百, 真係唔想走去攪咁多野....

水晶宮

garfielddog 發表於 16-8-26 12:44

原來減租係唔駛打厘印, 又長知識了~~不過我都會補番份FORM去政府UPDATE個租金.
其實加租都可以只係補個差額, 只為(加租協議)打厘印, 不過好多都認為要簽過份新約, 咁樣就變成全數計過厘印.

大宅

明白晒, 謝謝指教~~

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

在不超越原本租約期, 相方協議加租金, 可以在原租約加一份附件寫好加租內容, 連同舊租約到厘印署補交厘印差額(網上好似唔可以做補交差額).

如果減租就冇必要再打厘印, 除非租約期唔同, 咁就要當新租約做.

厘印本身都係稅項, 雙方都有責任交足, 同交物業稅係兩回事.

男爵府

回覆 garfielddog 的帖子

http://www.gov.hk/tc/residents/taxes/etax/services/stamping_of_property_document.htm

首頁

尾頁

跳至