懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bbchengtai 發表於 16-8-27 22:00
真係防不勝防,全屋裝哂紗窗又開冷氣,屋企人冇人有俾蚊咬,唯獨我一個咬咗六七粒。唔通真係要带住蚊貼瞓覺 ...
可能因為孕婦係特別惹蚊

男爵府

回覆樓主:

如果老公比寨卡蚊針,懷孕期同老公性行為,係咪都有機中招呀

伯爵府

mingpigma 發表於 16-8-27 19:08
即是話蚊子咬到初生嬰兒都會有機會引起腦感染的問題?

Zika fever (also known as Zika virus disease) is an illness caused by the Zika virus.[64] Most cases have no symptoms, but when present they are usually mild and can resemble dengue fever.[64][65] Symptoms may include fever, red eyes, joint pain, headache, and a maculopapular rash.[64][66][67] Symptoms generally last less than seven days.[66] It has not caused any reported deaths during the initial infection.[65] Infection during pregnancy causes microcephaly and other brain malformations in some babies.[6][7] Infection in adults has been linked to Guillain–Barré syndrome (GBS).[65] from wiki

嬰兒出世受感染應該冇懷孕時咁高危
但嗰guillain barre 係可以令肌肉冇力, 要用呼吸機的

伯爵府

wcm991101 發表於 16-8-28 08:58
如果老公比寨卡蚊針,懷孕期同老公性行為,係咪都有機中招呀

係, 肯定可以由性接觸傳染

男爵府

rachel_tim 發表於 16-8-28 09:05
係, 肯定可以由性接觸傳染

睇來孕期要禁止埋性行為啦

大宅

唉,又要驚多樣,仲有幾個月捱

複式洋房

unfairpk 發表於 16-8-25 21:48
著長衫長褲好熱喎,日日噴蚊怕水嗎?

我用檸檬皮,我白鑊炒乾,跟住入落絲襪做個檸檬香包。上網睇啲人話檸檬可以驅蚊

我前幾日都喺office 懷疑比隻白紋伊蚊咬左兩野, 依家超驚。成日營住自己有肌肉痛等等症狀,但其實只係行得多腳攰。

我仲自制左檸檬水出街噴,唔知有無效。

今日睇新聞,新加坡出現首宗本土感染,我真係好驚,日日提心吊膽:(

別墅

蘇菲薊 發表於 16-8-28 15:25

我用檸檬皮,我白鑊炒乾,跟住入落絲襪做個檸檬香包。上網睇 ...

已經新增至41個個案了
我備孕中,3月買左機票book左酒店下個月中去星加坡,而家都唔知仲去唔去好。。。

男爵府

Polar_bearbear 發表於 16-8-28 23:08
已經新增至41個個案了
我備孕中,3月買左機票book左酒店下個月中去星加坡,而家都唔知仲去唔去好 ...

唔好去

男爵府

蘇菲薊 發表於 16-8-28 15:25

我用檸檬皮,我白鑊炒乾,跟住入落絲襪做個檸檬香包。上網睇 ...

用歐護果隻蚊怕水,我問過醫生話可以。

別墅

fmf903 發表於 16-8-28 23:29
用歐護果隻蚊怕水,我問過醫生話可以。

OK, thx

大宅

育兒性格勳章

Polar_bearbear 發表於 16-8-28 23:08
已經新增至41個個案了
我備孕中,3月買左機票book左酒店下個月中去星加坡,而家都唔知仲去唔去好 ...

咪去,好危險

珍珠宮

已經新增至41個個案了
而家唔好去啦... 機票酒店錢事小... Bb有咩事就一世...

禁止訪問

男爵府

卓玲BB 發表於 16-8-30 10:14
係那裡有得買?

藥房,mannings , Watsons

別墅

kukarma 發表於 16-8-29 11:34
咪去,好危險

係呀,唯有放棄

別墅

teresayan07 發表於 16-8-29 12:29
而家唔好去啦... 機票酒店錢事小... Bb有咩事就一世...

冇錯,錢財身外物,有咩事真係後悔一世

別墅

回覆 wcm991101 的帖子

請問邊度可驗寨卡,我21周,b頭偏細。謝謝

伯爵府

michelle_1218hk 發表於 17-6-20 12:06

健康院, 去過寨卡地區, 佢就會好緊張幫你安排驗血

不過B 頭偏細未必關事, 你有無去過寨卡地區?

http://www.chp.gov.hk/tc/view_content/43209.html

男爵府

michelle_1218hk 發表於 17-6-20 12:06

法國醫院有得驗好像1200唔知有冇加價

首頁

尾頁

跳至