烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國會長

王國會長

唔知各位jm 有冇食過成萬銀又或四五千的電飯煲煮的飯係咪好食d?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我估要本身好識食飯既人先行到。

侯爵府

D飯好唔好食我唸最關鍵係米嘅質素呀唔關乜煲乜煲事囉正如一個唔識煮嘢嘅人....比個LC佢都唔會煮出佳餚囉

珍珠宮

大廚勳章

瑩瑩老豆 發表於 16-8-27 00:17
唔知各位jm 有冇食過成萬銀又或四五千的電飯煲煮的飯係咪好食d?

唔駛 咁貴 都可以食得出分別 ..... 我用樂聲 大概 $3k , 2011年 買 .
最 基本嘅型號 , IH 磁應 / 日本製造 .

如果 對米飯冇乜要求嘅人 (例如 : 喜歡食茶樓 硬身飯 嘅人) , 多數都未必會食得出有咩咁好 .

但如果喜歡食 熟透芯、帶飽滿 嗰種感覺 嘅人 , 就會食得出分別 .

依家 仲貴 d 嗰種 IH 磁應西施煲 , 會有埋 "壓力煲" 效果 , 米飯 會添加一種 "煙韌" 感 , 口感更妙 !!!!

有 JM 表示過 ,
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=17162310&pid=259435034&fromuid=448829
真係有 "甜" 味㖭㗎 !!!!!

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

公爵府

我覺得米同水重要d.....水就無得選, 米就可以選.

我老公唔用電飯煲, 用瓦煲.......佢認為如果可以用埋炭係呢個世界上最好食既飯.

男爵府

koko2000 發表於 16-8-29 15:18

我老公唔用電飯煲, 用瓦煲.......佢認為如果可以用埋炭係 ...
甘咪好多飯焦囉?
D飯要煮幾耐先有得食?

公爵府

回覆 海獅媽媽 的帖子

10-15分鐘, 快過電飯煲.
佢可以煮到有飯焦都無飯無都得.........

大宅

因為有壓力煲的原理,所以飯真係會煙韌啲, 軟熟啲.

王國會長

王國會長

hongking 發表於 16-8-29 17:02
因為有壓力煲的原理,所以飯真係會煙韌啲, 軟熟啲.

有一般泰國米都得?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我老公唔用電飯煲, 用瓦煲.......佢認為如果可以用埋炭係 ...

我都冇電飯煲,我用不鏽鋼煲煮,快過電飯煲,都冇飯焦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

電飯煲由幾十蚊進化到幾百蚊,再由幾百蚊進化到幾千甚至成萬蚊,最初由一個簡單平坦受熱轉化為兜型受熱,之後加入IH感應,跟著再加埋壓力密封度,最後講究埋鍋的厚度材質,老實講,始終覺得以前的飯好食啲,電飯煲買貴左,但啲飯反而無當年的好食,這自然是米的質素下降了,以前一年一造,現在一年3-4造,無法啦,現今樣樣講效率,雞都要速成,蛋要日日出。

子爵府

我用過一款大衆化價錢的電飯煲, 煮D飯好香. 壞咗之後, 試咗幾款名氣更大價錢更高的, 都煮唔到個味道. 所以我覺得貴唔一定煮得好食.
之不過, 成萬蚊個既, 我又未試過呀

大宅

回覆樓主:

未試過, 我用開壓力煲煮飯, C6成日話和這些貴電飯煲一樣正, 但佢又未試過

男爵府

回覆:成萬銀的電飯煲真係好食d?

我用緊tiger.ih.$4500元有蒸餸膠碟好方便又好食,要成萬元真的吾捨得睇餸食飯?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

非常難得,相信一定好好食,因用心去做.

珍珠宮

大廚勳章

echo123 發表於 16-8-30 09:19
我用過一款大衆化價錢的電飯煲, 煮D飯好香. 壞咗之後, 試咗幾款名氣更大價錢更高的, 都煮唔到個味道. 所以 ...
請問 , 嗰款 "大眾化價錢的電飯煲" 是甚麼牌子啊 ?
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

別墅

食過真係唔同 d ~~

禁止訪問

回覆樓主:

王國會長

王國會長

yucl_hk 發表於 16-8-31 14:49
渣米都變得好食, 值得買

男爵府

電飯煲要成萬元....我真的吾捨得...

首頁

尾頁

跳至