心聲留言

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

理智的老公

子爵府

Re: 理智的老公

你唔好咁諗埋一邊啦!講真你老公愛唔愛你,唔可以用你以上既嘢去介定架!好似我咁,我反而都好似你老公咁諗,如果我死咗,我都唔希望我老公陪我一齊去,想佢健健康康開開心心咁生活落去,亦唔想佢同囝囝走先我一步,所以我都有個好傻既做法,每晚祈禱求神保佑我老公同囝囝活得長壽過我,要佢地健健康康平平安安開開心心咁生活...

每個人對愛既表現係唔同既,有時你諗番你老公平日點氹你鍚你,其實都會感受到佢幾咁愛你! :wink:

大宅

我好認同band bank 既講法, 如果有一天我要走(touch wood), 我會好希望, 我老公繼續走完未走的路, 帶大d仔女, 完成我既心願, 我好愛我老公, 亦知我老公好愛我, 同等的, 換轉係我老公要走先(touch wood) 佢都會有我一樣既相法, 所以, 你唔好放向心度, 為了這個自尋的煩惱影嚮到自己的心情.
祝願 一切平安快樂.

大宅

有無睇已故作家三毛寫過,希望自己係最後走的一個,讓失去至親痛苦等佢承受.我相信失去至愛痛苦比離開更大,能夠理智面對唔係仲好嗎?

[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

珍珠宮

環保接龍勳章

轉貼一篇文章:

女 朋 友 G 投 訴 丈 夫 : 「 我 留 意 了 很 久 , 他 每 次 收 衫 , 都 是 先 摺 他 的 衣 服 。 」

我 說 : 「 不 是 先 摺 他 的 就 是 先 摺 你 的 , 機 會 率 一 半 一 半 , 這 不 能 代 表 甚 麼 , 如 果 他 先 摺 你 的 , 你 會 覺 得 他 愛 你 多 些 嗎 ? 」

女 朋 友 G 再 投 訴 丈 夫 : 「 可 是 , 有 一 次 我 發 現 他 把 掉 了 在 地 下 的 雞 翼 給 我 吃 , 他 自 己 吃 乾 淨 那 隻 。 」

女 人 , 就 是 會 從 很 細 微 的 事 來 判 斷 情 人 是 否 愛 她 , 不 過 最 大 問 題 不 是 這 判 斷 是 否 準 確 , 而 是 能 肯 定 他 不 愛 你 又 如 何 ? 你 會 離 開 嗎 ?

結 果 , 女 朋 友 G 還 是 離 了 婚 , 但 並 不 為 了 摺 衫 和 污 糟 雞 翼 , 而 是 她 丈 夫 有 外 遇 , 主 動 要 求 離 婚 。

有 時 我 想 , 離 婚 之 前 活 在 幸 福 的 童 話 是 最 好 不 過 , 即 使 這 童 話 是 假 , 但 覺 得 幸 福 就 不 痛 苦 , 要 長 期 活 在 那 種 懸 疑 偵 探 緝 兇 氣 氛 才 是 最 辛 苦 , 提 心 吊 膽 的 妻 子 感 應 到 丈 夫 有 外 遇 又 不 敢 發 難 。

離 婚 後 女 朋 友 G 對 我 說 : 「 置 身 在 故 事 的 結 局 才 發 現 從 前 九 個 線 索 都 是 多 餘 的 , 其 實 只 要 一 個 線 索 已 經 可 以 破 案 , 但 當 時 我 偵 破 了 卻 不 肯 相 信 。 」
人生本是苦

禁止訪問

男爵府

轉貼 Titanic 對白:

Rose: I love you Jack.

Jack: Don't you do that, don't say your good-byes.

Rose: I'm so cold.

Jack: Listen Rose. You're gonna get out of here, you're gonna go on and make lots of babies, and your gonna watch them grow. You're gonna die an old... an old lady warm in her bed, but not here not this night. Not like this do you understand me?

Rose: I can't feel my body.

Jack: Winning that ticket, Rose, was the best thing that ever happened to me... it brought me to you. And I'm thankful for that, Rose. I'm thankful. You must do me this honor, Rose. Promise me you'll survive. That you won't give up, no matter what happens, no matter how hopeless. Promise me now, Rose, and never let go of that promise.

Rose: I promise.

Jack: Never let go.

Rose: I'll never let go. I'll never let go, Jack.
Carmen is Mama and Beta is Papa

大宅

其實, 你唔好怪我直言, 我從來都唔會問我老公黎放面既問題, 因為, 我唔想難為佢, 亦唔想令自己生氣, 你試想, 將來你個新抱問你個仔同一個問題, 你想你個仔點答? 又或者, 換轉位置, 你老公問你, 佢同你呀媽跌左落海..你會救邊個先?!係咪好難答呀.. 你都當人媽媽, 你會明的. 其實, 只要老公對自己好, 關心自己, 巳經係好足夠架啦. 所以唔好再雞蛋裡挑骨頭啦, 令自己唔開心.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

beautymother2,
本以為你兩是未有兒女,你才問老公呢個問題。你有兒子,想老公跟你去,你兒子如何?!交給奶奶帶大嗎?相對你先生比你有責任感得多,呢樣不是理智的問題,任何一個父母都會如此。不要再問老公一些為難的問題了,對雙方有害無益,我又問下你,你老公同個仔兩個都唔識游水,一同掉入海中,你救邊個?

洋房

beautymother2

請恕我直言. 唔係你老公理智, 而係你太唔理智太感情用事喇. 任何一個正常人都應該好似你老公咁反應架喎.

你係咪有其他心事/心結? 又或者你年紀係咪好細, 睇得愛情小說太多?

子爵府

講真,如果我同奶奶一齊跌落海度,我老公救咗奶奶先,我會好欣賞佢,因為佢孝順,始終嗰位係佢亞媽;反之若果佢係救我先而唔係救佢亞媽,我會有啲睇唔起佢...講得衰啲,亞媽一生人只得一個,老婆無咗仲可以娶過第二個,邊個重要啲,我相信,如果個亞媽唔係虐待狂(傷害自己兒女的),我諗,始終都係自己亞媽重要.

beautymother,恕我直言,我個人感覺都係覺得你有啲細路女,可能我份人較為現實,講真,真實既愛情並唔係好似電影小說電視劇集所見咁樣,睇吓當個娛樂無問題,但要信佢地既一套就真係no way喇!講真,浪漫...乜嘢刻骨銘心既愛情,真係唔會真正發生响現實生活度,如果係我,我希望老公每句同我講既說話都係真心,而唔係剩係因為想冧我而編大話,明明唔想同我同歸於盡既,都要講到好好聽話會,到真係一個唔好彩我真係要釘,先至知佢唔想,到嗰陣真係喊都無謂!嗰啲乜乜鉄達尼號,梁祝嗰啲情情塔塔既戲,真係盡量少睇喇...睇唔係一個問題,至怕就係當自己睇到都信埋呢個世上真係有啲咁既愛情,到咗自己發現自己身邊遇嗰啲都唔係,真係喊都無謂!我身邊就有啲朋友以前都係咁(依家好似覺得佢地成熟咗...),睇得太多小說電影,原本發生响佢身上既問題都唔係問題,但都可以專登隔硬chow 出嚟呻一餐,甚至喊埋俾你睇,好似就嚟死,好大件事咁,但我又睇唔出佢男友又有幾唔啱或者佢地有幾大問題... 點都好,一切順其自然囉,有時你有幾愛對方/對方有幾愛你,唔係用呢啲去衡量. :wink:

禁止訪問

子爵府

咁你既諗法都唔自私既,講真我嗰陣都好早結婚,都係諗嘢成日諗埋啲無謂嘢,始終人越大經历或者見識多啲事,自己都會變,諗嘢會現實啲...搵工都係一個唔錯選擇,加上你經濟又無問題,可以搵份你鐘意既工作去做,識多啲朋友,見識廣啲嘛... :wink:

禁止訪問

子爵府

大家都係傾吓偈啫...

我老公都係大我好多年,諗嘢唔多唔少都成熟過我好多.所以有時我老公都好似當我係細路女咁湊我 ^^:...有時我都會八卦咁問我老公類似'亞媽同老婆跌落海'既問題,我老公通常都唔會答,只會講笑咁話我:"咪咁傻啦!"就咁lai過...我唔知我第時去咗佢會點,但始終都係希望佢同囝囝都平平安安健健康康,活得長壽過我!

民房

bandband,

我同你既諗法好相似呀,佢又係大我好多,自然諗野亦會比我成熟,相反自己就成個細佬女咁,好多時都要佢照顧埋我,但我都好仲意呢種俾人愛護既感覺,我諗我問佢如果我同佢阿媽跌落海,佢會救邊個先既問題,以前佢一定會答"救阿媽先,然後再同你一齊死 !"如果而家問就當然係答救我先啦,因佢媽媽已經唔係度~
軒仔o係係5月26號5點55分係QE出世架 ----->網頁:-D*°·。.•軒之城•.。·°*

大宅

sosiy 寫道:
bandband,

我同你既諗法好相似呀,佢又係大我好多,自然諗野亦會比我成熟,相反自己就成個細佬女咁,好多時都要佢照顧埋我,但我都好仲意呢種俾人愛護既感覺,我諗我問佢如果我同佢阿媽跌落海,佢會救邊個先既問題,以前佢一定會答"救阿媽先,然後再同你一齊死 !"如果而家問就當然係答救我先啦,因佢媽媽已經唔係度~

老婆同阿媽跌落海,會救邊個先?.....
當然第一時間報警啦,自己吾識拯溺,跳埋落去邊個Call白車報警呀 ???

大宅

dummypimp,
"老婆同阿媽跌落海,會救邊個先?.....
當然第一時間報警啦,自己吾識拯溺,跳埋落去邊個Call白車報警呀 ???"
您個答案同你個女女一樣咁可愛呀.^0^

男爵府

我 quote 鉄達尼號 的 對白
就是要說明

當 Jack 和 Rose 遇難時, Jack 知道自己快要死去的時候, 不是叫 Rose 陪著去, 而是吩咐她不能死去, 要結婚生子...

"You're gonna get out of here, you're gonna go on and make lots of babies, and your gonna watch them grow. You're gonna die an old... an old lady warm in her bed, but not here not this night."

要她許下承諾 要勇敢生存 永不放棄

Jack: Promise me you'll survive. Promise me now, Rose, and never let go of that promise.
Rose: I promise.
Jack: Never let go.
Rose: I'll never let go. I'll never let go, Jack.

結果 她做到了!

bandband 寫道:

嗰啲乜乜鉄達尼號,梁祝嗰啲情情塔塔既戲,真係盡量少睇喇...
Carmen is Mama and Beta is Papa

別墅

dummypimp,
"當然第一時間報警啦,自己吾識拯溺,跳埋落去邊個Call白車報警呀 ???"
咁好既答案都比你唸到,你老婆咪比你激死! :mrgreen:
[/url]

首頁

尾頁

跳至