論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

咪係.....你宜家話延長姐, 轉頭根住又話要實施加外勞人工都得架la...

宜家唔係要你延長定唔延長 ....係要你停收外勞徵費!!!全面呀!!!

你有無睇下民困...人地澳門都做野la...你地批高官收咁多錢就享福, 我地就要受難!!!!!

原文章由 yan321 於 08-11-12 11:13 發表
咪係囉!分咩新約續約呀,痴線!
即係迫人一係就炒人,一係就加佢人工...
係咪痴架 真係愈唸激氣呀

複式洋房

我想問下...(其實續約真係好麻煩 !) 我仲有3期徵費未交, 咁我續約係咪會著數d ?
另外, 如果個工人返黎有左, 我係咪唔可以炒佢 ?? 根據勞工法例, 係唔得, 咁我哋咪好冇保障 ??

原文章由 GiCa 於 08-11-11 21:22 發表
You also need to pay return airticket, almost $2000 + agency fee+ $100/mth to maid, so end up you only save few hundred $$, I feel not worth to do it , unless your maid is very good a ...

別墅

咁我唸你要問番你agent law...

如果你覺得工人好, 重新用多2年都ok ..咪續!!!

續約要比agent fee / 佢地人工加咗 / 同埋你對佢多6個月, 先有得唔洗賠唔用佢地!!!!

原文章由 SSM 於 08-11-12 11:50 發表
我想問下...(其實續約真係好麻煩 !) 我仲有3期徵費未交, 咁我續約係咪會著數d ?
另外, 如果個工人返黎有左, 我係咪唔可以炒佢 ?? 根據勞工法例, 係唔得, 咁我哋咪好冇保障 ??

...

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

複式洋房

sorry..唔係好明..唔好意思咁麻煩...咩意思"先有得唔洗賠唔用佢哋" ? 關於懷孕-我同工人可否自己簽agreement ?

原文章由 BB_sam 於 08-11-12 11:54 發表
咁我唸你要問番你agent law...

如果你覺得工人好, 重新用多2年都ok ..咪續!!!

續約要比agent fee / 佢地人工加咗 / 同埋你對佢多6個月, 先有得唔洗賠唔用佢地!!!!

...

別墅

如果有咗, 根據勞工, 係唔炒得.....(政府好無用)

我意思係 , 如果你續佢, 你要對多佢6個月(因為你已經用了佢6個月, 再續就要重新計, 又要2年後先完約架la...), 如果唔續 佢做多年半, 佢好定唔好, 你可以選擇續唔續, 係唔洗賠!! 如果2年內,,唔要佢, 你就要額外賠一個月比佢(or 忍多佢一個月叫佢走)

原文章由 SSM 於 08-11-12 12:10 發表
sorry..唔係好明..唔好意思咁麻煩...咩意思"先有得唔洗賠唔用佢哋" ? 關於懷孕-我同工人可否自己簽agreement ?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

有d 話大約2000-3000

其實間間唔同....講真重乜要我地做呢d 野.....

3期 (7200 - 3000) = 5000元慳咗, 但唔好唔記得, 每個月多了100比個工人, 重要對多佢6個月 (100 x 18個月) + (3580 x 6個月) = 23280多謝!!!!

唔知我有無計錯呢, 重有嘔血2年!!!!

原文章由 mocha 於 08-11-12 12:29 發表
你個agent 收幾多做提早續約?

複式洋房

啊...我明喇..係喇..有左唔炒得, 咁對我哋係豪無保障 !! 政府真係冇用, 完全幫唔到我哋d市民 !!!

原文章由 BB_sam 於 08-11-12 12:17 發表
如果有咗, 根據勞工, 係唔炒得.....(政府好無用)

我意思係 , 如果你續佢, 你要對多佢6個月(因為你已經用了佢6個月, 再續就要重新計, 又要2年後先完約架la...), 如果唔續 佢做多年半, 佢好定唔好, 你可以選擇續唔續, ...

大宅

好媽媽勳章

真係好過冇, 本人覺得外傭條例實在太多不善之處, 太多不公平....例 : 外傭大肚, 不能炒, 外傭偷竊, 仲要供應機票俾佢走, 太多太多實在不能盡錄.........只有無奈

別墅

不如我去做工人....起碼每個月淨袋3580先, 包食包住

講真. HK生活, 每月咁計, 我份人工, 扣埋, 都無3580 (住 起碼 4000最平的屋) 食三餐 (至少 1500 la) 水電煤/日常用品呢!!! 點計!!!!

月入1萬, 都未必淨到 3580 !!!

做工人好過...!!!!!

伯爵府

原文章由 yan321 於 08-11-11 19:48 發表
你哋幫我唸吓,我仲有2期要交,咁我續唔續好呢?
因為我出年1月又第三期啦,如果要續就差唔多時間要攪啦。
其實我都計過,續咗係抵d既,有公司幫印印續都係$1300.再加埋每月多$100.
以一年計都平咗2千幾元。
咁續唔續好呢?最衰 ...

I have simislar case as yours. My concerns is more ling term:

If I renew her now and hopefully she will stay for 2 contracts, then I need to pay long service when she has finished the 2nd contract (5 years in total).

別墅

I have a similiar case .. and if I exchanged another new maid , will I save more ?

own maid , I can only enjoy the waive for Jul2010-12, Jul12-14

VS

a new maid Jan09-Jan11, Jan 11-13, jan 13-15

tks

ckma

原文章由 SSM 於 08-11-12 11:50 發表

...

首頁

尾頁

跳至