跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1845655&extra=page%3D1

大宅

原文章由 JojoB 於 08-11-11 12:36 發表
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1845655&extra=page%3D1

I just order the ticket for my maid in Mar at CEBU PACIFIC. TOTAL PAID HKD11XX. roundtrip included tax.

我上星期有個bun maid refer, 唔知佢走佐未, 我幫你call 下佢.
如果你要fly 個工人過黎,我上次比agent做hkd3000 包來港air ticket 同body check.
佢地會幫你攪working visa.
我問我工人,agent收佢php1000- 菲披索(大約hkd200).時間約4-6week.
不過dec返菲律賓的air ticket 好full, 你check 下先la.
至於叫佢簽咩-你比佐d咩佢一定要佢簽無論係$同air ticket.

男爵府

原文章由 Newbb2006 於 08-11-11 21:53 發表

I just order the ticket for my maid in Mar at CEBU PACIFIC. TOTAL PAID HKD11XX. roundtrip included tax.

我上星期有個bun maid refer, 唔知佢走佐未, 我幫你call 下佢.
如果你要fly 個工人過黎,我上次比agent做hkd3000  ...

你有無果張QUOTATION
我想用來 做証明 我俾咁既錢佢

若果有 請你 email俾我

十萬分之多謝

男爵府

另外想問下係咪可以CEBU?
我AGENT講過話我工人屋企果到係
MANILA
所以要買去 Manila + $150車資

複式洋房

Hi JojoB,

呢個website有的receipt sample, 你睇下啱唔啱用?!!

http://www.hkemployergb.net/

男爵府

原文章由 pandakit 於 08-11-12 11:28 發表
Hi JojoB,

呢個website有的receipt sample, 你睇下啱唔啱用?!!

http://www.hkemployergb.net/

多謝咁多位姐妹...

家下我有幾個MAID揀

你地會點揀

1) 無做過工人, 30歲, 結左婚, 有2仔女
2) 無做過工人,28歲,結左婚 有3個仔女, 讀過 caregiver
3) 未結婚前在HK做過, 39歲, 有4個囝女
4) 無做過野, 單親媽媽, 有1個女
5) 在港5個月 俾炒, 32歲, 結左婚,有4個囝女 暫時知因為佢舊MUM成日話佢係 rubbish 不過約左SUN見到會再詳談 同埋睇佢識唔識照顧我囝

複式洋房

1.) 請問呢幾個姐姐係自已湊仔女or俾其他人湊? 有仔女唔代表佢一定識湊小朋友,因為我之前炒嗰個Bun Bun 自已都有仔女,但係係佢阿媽幫佢湊,佢自己就出去做嘢揾$$......

2.) 如果係Bun Bun, 一定要英文好或者識廣東話,溝通唔到好麻煩架!!

3.)最好年紀唔好太大,因為Adrian仲細,需要一個有氣有力既姐姐同佢玩! 年紀太輕又怕未定性!

唔好意思咁多意見, heehee!

[ 本文章最後由 pandakit 於 08-11-12 15:55 編輯 ]

男爵府

原文章由 pandakit 於 08-11-12 15:50 發表
1.) 請問呢幾個姐姐係自已湊仔女or俾其他人湊? 有仔女唔代表佢一定識湊小朋友,因為我之前炒嗰個Bun Bun 自已都有仔女,但係係佢阿媽幫佢湊,佢自己就出去做嘢揾$$......

2.) 如果係Bun Bun, 一定要英文好或者識廣東話,溝 ...

我就係想聽下大家意見

係喎你提醒左我
我都要問下佢地邊個湊佢地D仔女..

YES 英文音好重要 SO我點都會要電話同佢傾下先

無錯 太後生 怕佢唔定性 就算生左都係咁講
太老 未必揀 但我想40樓下都OK啦。。

等待驗證會員

jojo

我會首選1,2,4
第3)太大年紀, 無精加陪小朋友
第5)比人炒個d制唔過呀

P.S. 4) 佢都有做過野, 不過唔係做工人:lol

2) 無做過工人,28歲,結左婚 有3個仔女, 讀過 caregiver
4) 無做過野, 單親媽媽, 有1個女
5) 在港5個月 俾炒, 32歲, 結左婚,有4個囝女 暫時知因為佢舊MUM成日話佢係 rubbish 不過約左SUN見到會再詳談 同埋睇佢識唔識照顧我囝

男爵府

我有D怕無做過工人 幫唔識做D家頭細務。。。
始終HK電器多。。。。。。。

你果時用幾耐時間去TRAIN一個無做過野既工人呢?

大宅

jojo,
以我所知好多有仔女嘅工人都無試過親手湊bb架, 我身邊都幾多呢類case, 一生完bb就交俾老公喺鄉下湊, 自己出城揾工做;
所以要問清楚;

(5)我都覺得唔好搏....費事激c自己;

其實有無d做過工人又湊過仔嘅選擇?? 妳係咪一定要請英文流利的賓賓? 印印考慮嗎? 如果係我有個印尼人agent幾好架, 好多公務員揾佢請工人~

原文章由 JojoB 於 08-11-12 16:33 發表

我就係想聽下大家意見

係喎你提醒左我
我都要問下佢地邊個湊佢地D仔女..

YES 英文音好重要 SO我點都會要電話同佢傾下先

無錯 太後生 怕佢唔定性 就算生左都係咁講
太老 未必揀 但我想40樓下都OK啦。。 ...

男爵府

原文章由 carfoon 於 08-11-12 16:45 發表
jojo,
以我所知好多有仔女嘅工人都無試過親手湊bb架, 我身邊都幾多呢類case, 一生完bb就交俾老公喺鄉下湊, 自己出城揾工做;
所以要問清楚;

(5)我都覺得唔好搏....費事激c自己;

其實有無d做過工人又湊過仔嘅選擇? ...

因為佢要陪我囝上堂。。所以一定要識英文呢。。。

等待驗證會員

我個工人都係第一次打工, 佢就好快上手, 初一個WEEK我家姐個工人都過來教下佢, 佢會用薄仔寫低晒, 衛生常識都唔差, 唔污穢

我家姐個工人, 佢本身有個女, 但佢好早出外打工, 真未湊過自己個女, 真係唔識湊太細的小朋友, 初初來我家幫住手, 餵完Pakson飲奶都唔知要掃風呢回事, 我果個來到都識/知要掃, 因真係有經驗湊仔

原文章由 JojoB 於 08-11-12 16:44 發表
我有D怕無做過工人 幫唔識做D家頭細務。。。
始終HK電器多。。。。。。。

你果時用幾耐時間去TRAIN一個無做過野既工人呢?

男爵府

原文章由 AJ 於 08-11-12 17:12 發表
我個工人都係第一次打工, 佢就好快上手, 初一個WEEK我家姐個工人都過來教下佢, 佢會用薄仔寫低晒, 衛生常識都唔差, 唔污穢

我家姐個工人, 佢本身有個女, 但佢好早出外打工, 真未湊過自己個女, 真係唔識湊太細的小 ...

我都好明白 請工人真係睇你好唔好彩!!!!

有人講 請個未做過既 純D 不過 就怕要TRAIN好耐時間
我就算係 都只有一個星期放假去TRAIN佢
重要依個星期要TRAIN埋佢帶阿囝返學同陪上堂。。

我都怕佢吃不消!

大宅

唉呀,點解攪到咁麻煩呀。我就覺得搵個 cheerful 既,都係睇合眼緣囉。不過,比人炒過都係唔好啦。

水晶宮

好媽媽勳章

我會揀2.

因為當年我屋企果個都係28歲有3個仔女,讀過 caregiver
最後斷斷續續o係我屋企做左廿幾年,早2年先轉左去另一家人到做,但佢個個sun都會返媽咪度.
舊年先返家鄉.

原文章由 JojoB 於 08-11-12 14:18 發表

多謝咁多位姐妹...

家下我有幾個MAID揀

你地會點揀

4) 無做過野, 單親媽 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

原文章由 patpat234 於 08-11-13 00:26 發表
我會揀2.

因為當年我屋企果個都係28歲有3個仔女,讀過 caregiver
最後斷斷續續o係我屋企做左廿幾年,早2年先轉左去另一家人到做,但佢個個sun都會返媽咪度.
舊年先返家鄉.

...

佢媽咪向HK?

係咪有親人向HK好D呢?

男爵府

我對俾人炒果個都有D hesitated

怕佢唔受得氣
問佢 一定係 講到自己幾委屈
我想我工人去見工都係話我 shout at her!!!

今個SUN 我會約佢來面試
首先去公園
睇下佢點照顧我囝 (因為將來唔只帶Adrian去公園 重要坐車返學)
跟住返屋企又睇下佢會唔會識主動同BB洗手果D 衛生常識

家下諗下好唔好叫佢炒碟野添
雖然我屋企唔使佢煮飯
但好似考埋佢好D

定考佢同BB向屋企玩
睇下佢有無耐性呢?

我同我老公講 我怕佢唔受得氣 好似依個咁 講2句就唔做
佢話 其實個個都會咁
講真全部都係隔山打牛
39唔識7
都係聽2句 就揀佢

佢又話唔排除佢舊老闆真係好衰

不過 我想我SUN 見到時 睇完佢點照顧BB
我都會同佢講 我會shout人 但對事不對人
佢頂唔順既 就refuse我..
haha

[ 本文章最後由 JojoB 於 08-11-13 10:02 編輯 ]

男爵府

JojoB,

係米only 得以上option? 你係米一定要through agent 請呀?
你個工人角色都好緊要,因為要帶你個仔坐車返學, 你一定要搵一個夠醒目先得.未做過工人未黎過HK 你會train 得好辛苦好耐先上手.

你如果想多D option 不妨上asiaxpat website 度 search 下, 有好多完約工人. They are still in HK and you can interview them directly. You can even check reference with their previous employer.

[ 本文章最後由 w2b 於 08-11-13 10:23 編輯 ]

男爵府

原文章由 w2b 於 08-11-13 10:22 發表
JojoB,

係米only 得以上option? 你係米一定要through agent 請呀?
你個工人角色都好緊要,因為要帶你個仔坐車返學, 你一定要搵一個夠醒目先得.未做過工人未黎過HK 你會train 得好辛苦好耐先上手.

你如果想多D opti ...

OIC THX 我去8下先

首頁

尾頁

跳至