論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞囡兩歲九個月,係個cam度,好多時都見亞囡一個人坐係度,托住頭,扒係檯睇電視,畫公仔,玩玩具,攤梳化fing fing 腳好無聊,但無見亞姐出現同佢玩下傾下計咁,除左喂亞囡食野果兩段時間,亞姐吾會出現係個cam度,究竟係米咁忙呢?
攪到亞囡如果我地係屋企或出街亞囡都吾跟亞姐,去廁所都吾比佢掂,你地亞姐係米係咁既呢?定係亞姐吾喜歡同亞囡玩呢?
[img][/img][size=xx-large]ahhhhhh~~

別墅

I tell u ,all the maid same.no heart to play with the children.so don't expent they will do it before u employ them.I try it 3 times

大宅

其實基本上我地兩公婆係屋企亞姐就吾會理亞囡,出街就更嚴重,好似上星期六我媽咪生日去酒樓食飯,亞姐一去到就坐低同我家姐亞妹既工人傾計,望都無望我個囡,個囡玩度個頭亂晒佢無理,吾會主動比水佢飲,吾問佢去吾去廁所,係咁睇電視同傾計,好似佢係客咁,我亞妹佢地個工人都會留意下個小主人,佢就坐緊係樹吾郁...點教好,佢黎左成年喇
[img][/img][size=xx-large]ahhhhhh~~

大宅

但我個工人算係咁喎...肯抱個女(個女得六個月大,我唔想佢成日放喺網床,所以個女喺地墊玩佢一定要睇住)

出街又主動話由佢抱囡囡,有時得閒仲會幫女女映相^^

http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

男爵府

陪月勳章

你個工人幾大. 我屋企那個印印好like 同個女玩. b女仲笑到卡卡聲. (b女9個月大)工人age 23. 佢仲成日磨果肉及果汁俾bb,

大宅

happyiris1208,

我亞囡個情況都係甘, 你可以睇下我o既故事:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1822963

我唔知係咪好多工人都係甘, 不過agent 就話有工人都好錫bb架, 但要睇佢本身性格, 即係話睇下你好唔好彩搵到一個鍾意bb o既工人~~

男爵府

好媽媽勳章

我果個都like同小朋友玩~~

別墅

我個印無人係度就懶懶閑,有人時就扮主動同細路玩。佢甘好戯,咪多d係度同叫公公婆婆多d來咯。

大宅

我嗰個同我爭住同BB玩添..唔洗開佢做其他嘢佢都唔肯行開mouth:

大宅

我個亞姐35歲,佢自己都有兩個女(好似8同10歲)重有個細仔而家四歲,我同agent講過,agent話都做左成年無理由咁,可能係亞姐吾喜歡細路,就算自己生過都未必中意,我今日同亞姐講BB己經大個,吾可以淨係照顧佢食同訓就算,做完家務要同佢玩吾係佢會好lonely,佢話知道,下個禮拜佢出糧時我會講呢個問題,再無改我都吾知點,點迫人要like自己個細路,呢d係出心,佢無心我可以點?吾通因為呢d換人?!我諗過不如吾用亞姐返全日nursery好過,起馬有同學有老師丫,但我又吾係早放工喎 .....唉~我至係覺得自己個女可憐姐,我地要返工亞姐最多時間對住都吾理佢....

大宅

原文章由 happyiris1208 於 08-11-11 12:55 發表
亞囡兩歲九個月,係個cam度,好多時都見亞囡一個人坐係度,托住頭,扒係檯睇電視,畫公仔,玩玩具,攤梳化fing fing 腳好無聊,但無見亞姐出現同佢玩下傾下計咁,除左喂亞囡食野果兩段時間,亞姐吾會出現係個cam度,究竟係米咁忙呢?
攪到 ...

有d工人係咁, 怕影響左你同阿b的親子關係, 驚佢痴工人多過你. 我姐姐都係咁. 如果你想佢幫多d手, 同佢講

子爵府

原文章由 happyiris1208 於 08-11-13 14:03 發表
我個亞姐35歲,佢自己都有兩個女(好似8同10歲)重有個細仔而家四歲,我同agent講過,agent話都做左成年無理由咁,可能係亞姐吾喜歡細路,就算自己生過都未必中意,我今日同亞姐講BB己經大個,吾可以淨係照顧佢食同訓就算,做完家務要同 ...

你請工人目的係為咩先, 如果只係打理屋企, 煮飯, 有人比三餐你呀女食, 咁就唔需要換啦!

你講得對, 如工人唔喜歡/無愛心去湊小朋友, 免強佢地去做都無用.

大宅

畀面勳章

唔同自己個b玩咪唔同囉,我就唔係咁中意d印印同我個b玩喇.我啱啱生左bb一個月都未夠,bb開始摟抱,我通常都唔理佢,係耐唔中去睇下佢.但係工人就唔係.我同佢講過,我係度,bb喊你唔洗理.我搞掂得喇!佢就好似借左聾耳陳隻耳咁,當我講野廢嘅,照去拍bb,頂....我火都黎埋,即時媽叉佢!!!!

別墅

回覆 #3 happyiris1208 的文章

Give her a time table to fix time on each day to play with you daughter (e.g. 1 - 1.5 hours). Then she can do the housework and your daughter hv playmate. It is part of her duty and she knows that when you hire her. She must do it . It is a matter she likes or not like.

大宅

虎到金來勳章

我之前請果個好似你個,已婚31歲,有仔有女, 我以為自己好好彩.但佢完全好似吾喜歡細路(我知佢好鍚佢自己d仔女),試了2星期,我個女都不跟佢.為有炒....我請工人的原則是在我返工的時候,幫我照顧我個女和同佢玩,其他清潔,家務...在後.

現在這個,未結婚,21歲,一日已經同我個女玩埋一起.開始請佢時都好擔心.

原文章由 happyiris1208 於 08-11-13 14:03 發表
我個亞姐35歲,佢自己都有兩個女(好似8同10歲)重有個細仔而家四歲,我同agent講過,agent話都做左成年無理由咁,可能係亞姐吾喜歡細路,就算自己生過都未必中意,我今日同亞姐講BB己經大個,吾可以淨係照顧佢食同訓就算,做完家務要同 ...

翡翠宮

my maid is 23 yrs old, she love to play with baby and have fun together.

I think, if you need playmate, younger maid is better, more enegry,like a child thenself.

but talking abt teaching them, elder maid would be better.

see what you are looking for..

男爵府

happyiris1208,

I think your maid just doesn't like to be appearred on the cam la.... so, if you didn't ask for, she will hide in the area that the cam can't be viewed lor.

just tell her that if your daughter is in the living room, she needs to be in there as it's dangerous to leave the kid alone in the living room. You can also prepare some toys / games taht need two to play.. then tell maid to play with your daughter for 20 mins per day on that toys / games

原文章由 happyiris1208 於 08-11-11 12:55 發表
攪到 ...

大宅

thanks all mama reply~
其實我都無咩信心講個生後既,又怕佢地吾定性無經濟壓力掛住識朋友...
其實我想知如果我因為呢d原因換人係米好不近人情...定係呢個世界根本就無有愛心既工人...但係我真係吾開心,好似尋日專登帶佢出街,點解亞囡吾比佢拖,吾比佢抱,食飯坐卡位吾肯坐佢隔離,我地三個人迫埋一邊,吾比佢喂飯,吾比佢帶佢去廁所,咁耐對佢都好似一個陌生人咁...係米有問題?我今早忍吾住都同佢講左我既不滿,佢話係驚我地吾中意佢同亞囡咁close...係藉口又好咩都好...我叫佢改...要比個心黎湊亞囡....吾係就要換人黎嚇佢,佢流晒眼淚...唉!希望佢有改啦~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至