自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

不如合併起來吧!

珍珠宮

回覆:fatgarden 的帖子

白表冇得申請,相信房處想公屋抽到,交返公屋比政府。

大宅

聽說建築用料不同, 綠置居差啲有啲website話某啲地方, 居屋用磚, 綠置居可能用紙皮石, 唔知真定假

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ckyan723 發表於 16-9-5 13:41
聽說建築用料不同, 綠置居差啲有啲website話某啲地方, 居屋用磚, 綠置居可能用紙皮石, 唔知真定假
...
紙皮石唔係甘用,咪起度

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:+本帖最後由+ckyan723+於+16-9-5+13:44+編

原帖由 ckyan723 於 16-09-05 發表

聽說建築用料不同, 綠置居差啲有啲website話某啲地 ...
紙皮石唔咪用黎裝飾架咩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:白表冇得申請,相信房處想公屋抽到,交返公

原帖由 bik1229 於 16-09-03 發表
白表冇得申請,相信房處想公屋抽到,交返公屋比政府。
真心覺得綠置居無謂,住緊公屋又起棟公屋出黎俾人買,咁佢住緊個單位咪又要嘥錢去翻新,又要冇左翻新期間既收入

侯爵府

fatgarden 發表於 16-9-3 10:11
不如合併起來吧!

平d
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

回覆 20150618bb 的帖子

我阿公屋企廚房爐頭果張枱就係一粒粒果啲格仔, 可能我打錯, 今晚影比你睇, 請指教

大宅

回覆 李豆豆 的帖子

紙皮石=馬賽克? 我都唔清楚叫乜淨係知道一粒粒格仔, 質地粗糙
如講錯, 請指教

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ckyan723 發表於 16-9-5 14:03
回覆 李豆豆 的帖子

紙皮石=馬賽克? 我都唔清楚叫乜淨係知道一粒粒格仔, 質地粗糙
而家用沙磚造,因會輕的,而紙皮石只係做面材料,可以甘講=馬賽克.

大宅

回覆:綠置居和居屋有甚麼分別?

只可住公屋果d 申請, 比d 住公屋果d 人買 , 退返間公屋出黎, 咁輪候既人就快d可以上樓

子爵府

成棟來分配比輪候人仕咪仲快!巳經住緊又有乜迫切需要呢?

珍珠宮

李豆豆 發表於 16-9-5 13:54
真心覺得綠置居無謂,住緊公屋又起棟公屋出黎俾人買,咁佢住緊個單位咪又要嘥錢去翻新,又要冇左翻新期間既 ...

肯起三房大單位, 先可以引誘富戶交公屋, 以前舊居屋計劃真係規劃得唔錯, 公屋戶有錢可以改善居住空間。將幢咁細既公屋取出來叫些富戶去抽, 計劃果位可以講係完全冇腦。好多舊公屋都實用400幾呎以上。

伯爵府

回覆樓主:

其實綠置居咪即係廿幾年前起嗰啲「租者自置」既公屋,例如竹園北村、彩霞村。。。

呢款可以購買既公屋,一棟公屋有些係租、有些係買嘅,到宜家發現維修上來好麻煩,所以政府咪決定要賣就成棟賣,唔好又有租又有賣,维修上來冇咁煩!

90年代買既「租者自置」嘅公屋係好平,廿多萬搅掂(當時交租大约交$800,但供摟都係$2K有找)

宜家呢個綠置居既公屋,最細單位都好似賣$350K,点供?

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

引用:成棟來分配比輪候人仕咪仲快!巳經住緊又有

原帖由 HAPPY~123 於 16-09-05 發表
成棟來分配比輪候人仕咪仲快!巳經住緊又有乜迫切需要呢?
我諗公屋戶都想有自己樓,整棟只賣給公屋戶,價錢平些可滿足佢哋之餘,又可騰空翻嗰單位比輪候人仕,一舉兩得。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:李豆豆+發表於+16-9-5+13:54+真心覺

原帖由 wbrenda 於 16-09-05 發表
如公屋戶抽綠置居 可以選 size,抽到後。。入住後,不用再審查資產。

另外就係有D JM 講左,讓返個公屋單 ...
個綠置居都一樣可以派俾輪候緊既人

瑪瑙宮

既然係咁, 住緊公屋同輪候人士一齊抽綠置居咪重好, 又有單位交出, 條龍又短 d , 反正佢地都係合資格公屋人士.

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:李豆豆+發表於+16-9-5+18:30+個綠置

原帖由 wbrenda 於 16-09-05 發表
吾得呀?
入住左吾知幾多年的吧?
等我睇下先
我意思係唔賣俾公屋人,直接派俾輪緊既人

首頁

尾頁

跳至