夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

MAN2001EE 發表於 16-9-7 00:23
其實我老實同大家講
未生出黎果時 我同意屋企人講法
我都答應左屋企人出院果日會將個bb交比前男友果邊

如果唔係無能力,捱一捱,湊大BB啦,無任何人能夠取代到親生母親的!真係有困難時,再想辦法解決,現在BB好需要你的,唔好放棄佢,你會看到佢一天一天長大,對你笑,開始認得你,學講野...好多開心的事等著你同佢成長!

大宅

自己啲起心肝,努力挨大佢,我是過來人,依家自覺很幸福,你要加油啊

別墅

您自己真係要好好諗清楚,做咩決定都好,自己唔好後悔。小朋友係無辜嘅,而且真係好需要媽媽。萬事起頭難,我bb出世後,我都覺得養同照顧一個bb好辛苦,但當你睇住佢每日長大,慢慢識爬,識企,仲識叫媽媽個時,你咩辛苦都唔記得晒,而且仲會唔舍得佢大得咁快。當然,做單親媽媽會更辛苦,仔女永遠都係自己嘅,男人就……
加油!

大宅

MAN2001EE 發表於 16-9-6 22:52
我今年24歲 我男朋友同我一樣
我地一齊左五年 上年我有左 同佢商量之後決定生
但係佢係我八個月果陣 忽然話 ...

歌仔都有得你唱!怎捨得bb呢?
生命有價
從哇哇一聲睜開眼睛看地球
從懂得緊握媽媽暖的手
到依依呀呀一聲兩聲仍唔夠
從爬爬行行然後曉得走

複式洋房

如果你家人唔想你要最後傾唔掂
你又唔捨得bb
去搵社工佢地有方法幫你
只要你有決心要個bb世上沒野難到你

複式洋房

你唔捨得bb,就唔好放棄佢呀。
你家人唔支持你,你一個人湊bb係會好辛苦
路係難行,但唔會行唔到
有問題可以搵人呀。搵社工幫,唔開心可以搵人傾
我都係岩岩生完bb一個月
你就係bb一切,佢唔識照顧自己,對呢個世界咩都唔識,而佢最認得就係媽媽把聲同媽媽陣味,只有你可以比最大既安全感佢,知道嗎
當bb慢慢大,佢識比反應你對你笑,你心就會甜晒
你要加油呀

大宅

如果經濟上有問題你ex又唔幫,就搵社福機構解決一時之需先。等bb返開你可以出返黎做野。比返BB ex,你有無考慮佢既能力同責任?我覺得先試下傾共同撫養由你來照顧,等bb大啲再算。而家真係唔好放棄,因為bb出世係最需要你。btw,出世紙有無寫爸爸名?比著我唔會比bb跟佢姓

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

要唔要個bb都有利有弊,自己衡量過。
無論點決定,都要盡早諗;
決定咗就唔好後悔。
不過無論要唔要個b,出世紙都唔好寫個衰人既名,免煩。
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

引用:我今年24歲+我男朋友同我一樣我地一齊左五

原帖由 MAN2001EE 於 16-09-06 發表
樓主你唔好聽呢度d道德之士亂講,宜家唔係她們未婚產子梗係話要個bb啦,講就好聽,唔係她們養梗係咩都話要啦。你屋企人叫你唔好要其實有他們既考慮。你問下自己養唔養得起個bb,唔好旨意個前男友啦好明顯他係打完齋唔要和尚。又問下第日有新男友個男人會唔會接受你有個仔。你要衡量一下自己可唔可以承受到呢d心理同埋經濟壓力先。

瑪瑙宮

唔要個 bb , 係可以做到, 但您要好狠, 唔好諗番轉頭任何野, 諗清楚, 唔好做左後悔.

伯爵府

樓主講下家庭狀況先啦

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我其實明你屋企人諗乜
你有無經濟能力養起你自己同個小朋友?
你家人又是否有經濟能力去照顧你同你個小朋友
你又有乜行動去支持你同小朋友既生活

幻想很豐滿 現實好骨感

要同唔要 我地唔係當時人 好容易乜都講得出口
但人生係你自己 你所揀既每一條路既後果都係你自己受

你係想要個小朋友跟你 就要同你屋企人傾 你坐完月就出去做野賺錢養家
唔好同我講咩想照顧個小朋友陪佢長大 所以唔出去做野
長大係需要金錢support
家人無責任同義務去執你手尾

可以去排育嬰院 搵保姆各樣
生左出黎 就要諗埋日後條路要點行 你要點做
三思而後行 仲要意志堅定 因為無得番轉頭

你自己五時花六時變 又話唔要 又話比番ex 跟住又話要自己養 你不如問清楚自己你想點先

民房

唔好再諗個男人啦,再浪費時間係佢身上都無用,不如諗下點樣照顧自己個bb,抽時間增值下自己,咁先係對自己同bb最好!加油!!!!!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

24唔細喇…生出黎就要負責任啦…唔通爸爸唔負責媽媽就可以唔負責任…

bb係你既…唔要唔係佢地講…係你做唔做得出

請你唔好將責任推哂落個男人度…講到你自己冇問題咁…個男人係衰…屋企人係擔心你…但作出咩選擇係你決定唔係你家人決定

講到最後…如果你真係唔要bb唔係問題…呢個香港餓唔死小朋友…但…唔好再用個男人或家人黎沖淡你自己想作出呢個決定既內疚感和罪惡感

因為你先係佢媽媽

複式洋房

哩D男人送都唔要

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

路係人行出來的....既然已經生咗出來,就請儘一個媽媽應有的責任!

伯爵府

她之前有post舊post 文在單親媽媽到啊! 路是自己選的.個男人都結婚啦!是她自己放不開小朋友有這樣的啊媽真可憐

已刪除用户

洋房

Winnie925 發表於 16-9-6 23:37
叫佢去死啦,你覺得佢會愛錫小孩嗎?佢要返比佢個新歡湊?你覺得第二個女人會錫你的孩子嗎?如果佢係一個 ...

講得好啱!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

MAN2001EE 發表於 16-9-6 22:52

我可以同你講,如果你真系唔要個bb,你以後百分百會後悔!!!

首頁

尾頁

跳至