嬰兒用品

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

新手做媽媽,一定系上黎search有咩必買,生之前買定一大堆系屋企,有幾樣野好後悔買左:
1. 百幾蚊件既m牌夾衣! 又貴,綁繩又麻煩,又唔fit身,著到個b好漏bau, 最後買曬u牌,又抵料又好啪鈕又方便,花款又多
2. Axxxt蒸汽消毒器,個design好唔friendly, 個物料好線,蒸完想攞下面d樽真系好撈搞
3. bb指甲鉗,其實同細號指甲鉗一樣
4. 棉花球, 成包一年都用唔曬
5. bb枕頭,根本成晚都無訓系上面
6. 米糊!!!! bb展買左好幾個牌子,食得果半包,煲粥仔好過!
7. nb孭帶,其實孭左佢上身都覺得佢唔舒服,訓車仔好過
8. 鞋仔,未識行都無需要著,到佢行又已經唔岩著
9. combi最top果張電動high chair,插插蘇會自動搖同播音樂,買返黎一次都無搖過,簡直嘥錢
10. 女女而家20個月,我好後悔賣左ergobaby然後買左hipseat,基本上歲半後都無再用過,佢識行開始都由佢自己行,推車反而仲方便,hipseat又塞唔落袋,佢唔用仲麻煩!

男爵府

3. bb指甲鉗我覺得好難剪好危險,第一次用d剪親bb,之後用指甲剪,好好用!
4. 棉花球, 我日日沖完涼幫bb洗面都用6-8個,好快用曬一包!
5. bb枕頭,我bb 2個月開始用,因為佢成日訓一邊,轉極都唔得,用左nb枕頭,頭型靚翻曬!
8. 鞋仔,未識行時都係出街襯造型!

大宅

sillykaka 發表於 16-9-7 03:23
3. bb指甲鉗我覺得好難剪好危險,第一次用d剪親bb,之後用指甲剪,好好用!
4. 棉花球, 我日日沖完涼幫bb洗 ...

3. 我就系剪到bb手指流血,之後無再用
4. 我用曬一塊果d棉,球真系少用
5. 識轉身後個頭永遠都走左去床尾

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

2. Axxxt蒸汽消毒器,個design好唔friendly, 個物料好線,蒸完想攞下面d樽真系好撈搞

其實基本上所有消毒器功能都是差不多, 大家都只依賴 "明牌" , 我就用 $400 左右既 "黃色小鴨" 而已, 都可以呀...

大宅

sososu 發表於 16-9-7 14:55

其實基本上所有消毒 ...

我都係台灣機場用過黃色鴨,覺得好過Avent

珍珠宮

1. bb指甲鉗我係剪到阿B流血冇用,去左12蚊店買指甲剪好好用
2. 棉花球對於我黎講冇用,但平時都可以慢慢用響其他用途
3. 綁帶和尚袍真係勁嘥氣,同意樓主U記最好用,又易著又FIT身又抵
4. 消毒奶煲我用電蒸爐,平好多又可以用得番
5. 有d 嬰兒匙更仔個頭好細,餵到聽朝都未餵完,真係嘥鬼氣
6. 甚麼水溫計o個d我統統無買,大人用手爭試就得

大宅

Littlecatta2013 發表於 16-9-7 16:08
1. bb指甲鉗我係剪到阿B流血冇用,去左12蚊店買指甲剪好好用
2. 棉花球對於我黎講冇用,但平時都可以慢慢用 ...

6. 係呀,我買左manning kitty, 系開頭用過下,之後基本上都無用 (但d男人系都要睇數字)

大宅

回覆:最後悔買左既bb用品

仲有幾十件的床上用品套裝
真正有用的得幾件

伯爵府

DHA勳章

Minicakester 發表於 16-9-6 23:18
新手做媽媽,一定系上黎search有咩必買,生之前買定一大堆系屋企,有幾樣野好後悔買左:
1. 百幾蚊件既m牌 ...
棉花球都可以用來抺pat pat呀~~~~

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆 Minicakester 的帖子

台灣機場重有黃色小鴨免費用...
此產品好耐架 LOO

珍珠宮

回覆 baby317 的帖子

係,最有用係床單同床圍

大宅

引用:仲有幾十件的床上用品套裝真正有用的得幾件

原帖由 baby317 於 16-09-08 發表
仲有幾十件的床上用品套裝
真正有用的得幾件
同意床上用品,床單抱枕完全未用過
我喺Gmarkxt訂防水床墊,根本唔使再用床單
希望bb大啲會用得著啦

大宅

artai430 發表於 16-9-8 13:35
棉花球都可以用來抺pat pat呀~~~~

好細粒呀,直接用大棉lu

大宅

sososu 發表於 16-9-8 14:18
回覆 Minicakester 的帖子

台灣機場重有黃色小鴨免費用...

原來唔系黃色鴨 XP 但呢個哺乳室堅舒服

鄭太太amy    發表於 17-2-20 11:44

子爵府

Minicakester 發表於 16-9-6 23:18
1. 百幾蚊件既m牌 ...
認同2, 其實隻隻牌子功能一樣。8, 鞋仔未識行不用穿。焗腳難學行。夾住身體的防反安全枕無用。
米糊要但不用買多, 食完再買。轉食粥仔前先用奶溝米糊來開,減低敏感BB又易接受。通常亨氏盒裝兩包就可轉煮粥。

侯爵府

回覆樓主:

暖奶器,床圍,bb鞋

大宅

ninachu 發表於 16-9-8 20:25
暖奶器,床圍,bb鞋

暖奶器無咩用咩 ? 我用到而家1歲日日都用呀

水晶宮

Littlecatta2013 發表於 16-9-8 15:54
回覆 baby317 的帖子

係,最有用係床單同床圍
我連床圍都唔用。我見外國都唔建議用,怕增加窒息風險。二來用咗難啲望到BB,三來用咗冇咁通爽。

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我最後悔係買睡袋,買左個女都唔鍾意用

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁
12345...9

尾頁

跳至