論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我呢隻肥工人.大食又為食...
基本上食肉獸..淨係唔食豬肉~~
初初佢淨係食魚都唔敢掂我D海鮮...
自從我呀媽比過炒蟹同蝦之後...佢就唔客氣咁自己夾...
以前我D工人都唔會掂呢D餸 唯獨係佢.
見你食KFC又會走來問你咩泥.咁我又會問佢食唔食既~~
整西餐其實我無預佢.煎羊架、和牛...我媽又話比埋佢食....
我覺得我比你 你先可以食..但你唔可以自己夾囉....
最嬲係有時佢會同我家D小朋友爭食....食淨一隻雞翼 佢都食埋(明明個小朋友仲扒梗飯)
同埋人地未食完飯佢係到淨夾餸...
我最介意同佢同枱食飯...我唔中2掂到佢D口水..因為我見過佢選筷子.....
對上個工人都係我地夾開比佢食...唔知邊鬼個開壞個頭比佢同枱食飯...

子爵府

回覆:唉,我好小家呀>0<食我D海鮮....

而家開始分開食飯

男爵府

一向都分開食就冇問題

wcpcelia    發表於 16-9-8 16:33

大宅

fumi 發表於 16-9-7 17:04
而家開始分開食飯
無啦啦點講分開食...=0=?!
我唔想佢有HARD FEELING

大宅

netbb 發表於 16-9-7 17:06
一向都分開食就冇問題
係囉...都唔知邊個比佢一齊食....

伯爵府

畀面勳章

歌莉泡泡 發表於 16-9-7 16:12

而家分開食。另外僱主夾開餸比佢。

子爵府

歌莉泡泡 發表於 16-9-7 16:12
咁咪分開食囉!
佢地冇規矩㗎!

我媽以前都同工人一齊食,後來都覺唔妥,之後分開,叫佢係厨房食

我一向分開食,係我食完,佢執好,洗好,先食,我冇吩咐佢咁,係佢自己咁樣

我agent 話印尼人冇乜海鮮食,唔係好識食蟹,我俾工人食,佢都唔識食

大宅

細姐姐 發表於 16-9-7 19:02
咁咪分開食囉!
佢地冇規矩㗎!

正常都唔識食海鮮啦 以前我d工人都唔食既
我覺得係我媽餵佢食到嘴饞晒
驚死人黑薄佢咁 咩好野都質佢食(emoji)

伯爵府

細姐姐 發表於 1/_6-9-7 19:02
咁咪分開食囉!
佢地冇規矩㗎!

我初初以為印尼人會食好多海鮮 (蝦蟹龍蝦帶子),
原來唔係,
佢地話貴,
係經常食魚。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你請幾個小朋友來玩, 食飯, 你話要教小朋友Table Manner, 同教小朋友規佢, 叫工人分開食.

水晶宮

回覆樓主:

分開食同分比佢係基本要做。點好我都唔會改

大宅

回覆:唉,我好小家呀>0<食我D海鮮....

我in左個新工人,樣樣都好似幾好,不過見工時已表示中意食蝦蟹,仲話現任僱主個個星期請佢食 又話俾佢星期日拎番教會食。。。唔知係咪老作

wcpcelia    發表於 16-9-8 16:34

子爵府

Dollmoma 發表於 16-9-7 22:29
我in左個新工人,樣樣都好似幾好,不過見工時已表示中意食蝦蟹,仲話現任僱主個個星期請佢食 又話俾佢星期 ...
咁好食用,你叫佢留低俾心機做,唔好轉工囉!

大宅

引用:我in左個新工人,樣樣都好似幾好,不過見工

原帖由 Dollmoma 於 16-09-07 發表
我in左個新工人,樣樣都好似幾好,不過見工時已表示中意食蝦蟹,仲話現任僱主個個星期請佢食 又話俾佢星期 ...
你有無問下佢點解可以又食又拎都唔做?
未請已經好明示你

大宅

引用:Quote:Dollmoma+發表於+16-9-7+22:29+我in

原帖由 細姐姐 於 16-09-07 發表
咁好食用,你叫佢留低俾心機做,唔好轉工囉!
未請已經甘明示你 ,請左不得了

大宅

引用:Quote:原帖由 細姐姐 於 16-09-07 發表咁好

原帖由 小冬甩 於 16-09-07 發表
未請已經甘明示你 ,請左不得了

...
我真係心大心細,佢要求多多,又話要食海鮮,又話唔可以鬧佢因為佢個人好敏感。。。 不過佢醒醒目目,好笑容又乾淨,又似乎幾有交帶,interview嗰日又早左20分鐘到以示誠意。。。

好矛盾唔知要唔要佢好

大宅

引用:Quote:原帖由+小冬甩+於+16-09-07+發表你有

原帖由 Dollmoma 於 16-09-07 發表
我真係心大心細,佢要求多多,又話要食海鮮,又話唔可以鬧佢因為佢個人好敏感。。。 不過佢醒醒目目,好笑 ...
笑容,早到見工呢D係好基本門面野,並不代表全部
佢一定醒目啦,精甩尾,未請已經要求多多又明示你識做,預左請左佢一定計到盡,
講到敏感唔話得呢句,佢應該真係當左自己係公主

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

歌莉泡泡 發表於 16-9-7 19:53
正常都唔識食海鮮啦 以前我d工人都唔食既
我覺得係我媽餵佢食到嘴饞晒
驚死人黑薄佢咁 咩好野都質佢食(emo ...

好識海鮮架, philippine有海, 印尼亦在南中國海. 以前偷野印siti, 話先生(Pa)食個D魚好好食, 叫我買先生的魚比佢食. Pa食班, 青衣, 龍躉, 黃脚立, 撻沙.

philippine亦識呢D魚. 亦知係貴野. 但philippine用條新鮮鱼來煑醋, philippine醋酸到成屋臭. 印尼就、炸, 比辣椒送.

大宅

Dollmoma 發表於 16-9-7 22:29
哇..新工人係來做公主架喎..
你都唔會餐餐食海鮮啦下嘛= =
我就唔會請佢喇~來左一陣話你黑薄佢.

大宅

lily-of-valley 發表於 16-9-7 20:07
你請幾個小朋友來玩, 食飯, 你話要教小朋友Table Manner, 同教小朋友規佢, 叫工人分開食. ...
其實一人多就夾開比佢架喇...
之前一陣都係夾開食..唔知點解呢個工人上枱一齊食..
你話我衰都咁話..我真係怕左佢D口水.我覺得異族好污糟...><""

首頁

尾頁

跳至