跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家好!
近排有了離開香港嘅諗法,英國是首選。香港嘅人同生意都令人心灰意冷,
亦想小朋友有少 D 壓力嘅讀書生涯,
所以想開始問吓各位喺英國嘅媽媽嘅意見。

複式洋房

你老公有居英權,有英國護照,就可以申請你和你的小朋友過英國定居。不用再搞其他移民途徑。

你需要為你自己同兒子申請settlement visa, 你老公就是sponsor. 申請費用大約一個人萬幾港元,條件是你需要一家人在英國settle定居, 即是不可以你老公留在香港工作,而只有你們三母子過去。你可以在計劃過去的日期前三個月開始申請。

申請條件是,你老公需要在英國有穩定收入,無記錯如果配偶加兩個小孩大約二萬四英磅一年。如果未有工作收入,可以用同等金額的存款代替。因為申請時,是先申請兩年半的visa,所以就需要你有一年收入 x 2.5的存款。申請時,需要有半年或以上的存款證明。兩年半後會需要申請多一次visa, 申請條件也是一樣。配偶是住夠五年可以申請永久居留,然後就可以再申請入藉。小孩子無記錯是住滿三年可以申請永居。

另外,申請時你需要有住屋證明,證明你去到英國有地方住。你可以選擇買或租也可以。如果租就要有租約證明,不過如果你們在英國沒有工作,好多時業主會要求你們先付半年或一年的租金。另外,要留意住的地方也有要求,例如你四個人,就好似要有兩間房。

另外如果你不是在英聯邦國家大學畢業,就需要考英文試,另外也需要做身體檢查。

詳情你可以上你可以去 uk home office的 website看,基本上資料很齊全。

希望幫到你。

複式洋房

成功申請了settlement visa過去英國定居, 孩子可以在公校得到免費教育。另外申請時要比NHS的費用,到英國後可以享用醫療服務。

複式洋房

至於英語能力,如果你pass到英文試有基本英語能力,我想問題不大。

不過要有少少心理準備,這邊好多時申請水電或搞council手續,都需要打電話,他們比較喜歡用電話溝通。我就試過在打去電公司時,遇上一個印度口音極重的customer service,真是一句話要佢講三次都聽唔明,但問佢可不可以上網做他又說不可以。不過一般如果是地道英國人的英文,就好容易聽。我想都是時間問題,好快會適應。

另外,你說買屋找學校需要幾多錢,真是好難答。英國好大,不同地區樓價同生活費用可以相差好多。例如倫敦的樓一定是貴,生活費也比較貴。就算同一個地區,例如我住這邊,樓價都可以由二十幾萬磅到幾百萬磅都有。看你想住apartment 定 house,獨立屋定town house. 你可以上網找找你想住那個區的樓價大約如何。

要留意一點是,如果你想孩子讀公校,因為公校是跟據你住的地方派的,所以有好學校的地區,樓價一定比較貴。如果讀私校就不用理住邊區,這邊私校的學費,比香港的國際學校要貴一點點。

男爵府

多謝你詳盡嘅回應
成功申請 Settlement Visa,
小朋友就可享免費教育,
係要首 2.5 年完成後先叫成功,
還是一去到,俾晒收入證明搞了手續就開始計?

有冇機會最後申請失敗,嘥錢嘥心機?

大宅

引用:Quote:siugub 發表於 16-9-10 09:54 你老公

原帖由 KLDC 於 16-09-10 發表
好詳盡嘅回答啊 ~ Thanks!

要有永居,我需要五年,兩子需要三年。
香港户口都可以。如果户口夠錢, 你可用過去6個月銀行月結單已可以。

大宅

KLDC 發表於 16-9-10 23:52
好詳盡嘅回答啊 ~ Thanks!

要有永居,我需要五年,兩子需要三年。

入藉咪可以長期居留囉

你預大人及小朋友都係五年先啦,第一次VISA係2年半,再續期2年半,共5年。收入係申請時要提供證明,咁就算小朋友3年就有永居都無影響。

基本上你符合到要求條件,就唔會唔批。最常係質疑個婚姻關係係咪真實,如你家一齊住又有子女,咁唔會有問題。另外係入息方面,如果你夠存款,就純用現金存款申請吧,咁唔駛煩在英搵定工之類; 最後係住址證明,呢個你要諗定住邊,同要租或買定物業。

settlement visa係註明可工作,但不能拿取benefit, 小朋友讀書除外,呢個係基本人權,所以中小學可以免費讀公立,不過公立都唔係純計居住距離,有些出名的都要考試考入去的。同埋係早一年申請,所以你預第一年去到就要讀私立先。

複式洋房

要留意返,身體檢查(照肺)同英文試都有時限的,英文試好似兩年有效,肺片唔記得了,你要上UK Home office到望清楚。

另外,只要申請settlement visa成功,到當地就可以入讀公校,只要你去council到申請就可以,council會幫你找學校。不過如果你想找好區好學校,好多時會好full, 無記錯是council會幫你找附近有位的學校,但未必一定是你首選。

你睇返這裡之前的post 有些好詳情講入紙申請時要什麼文件。

男爵府

happyfleet 發表於 16-9-11 09:05
香港户口都可以。如果户口夠錢, 你可用過去6個月銀行月結單已可以。

Thank you! 洗唔洗轉做英鎊先?

男爵府

去到係咪應該預時間生活體驗一排,
先送小朋友上學校?

子爵府

siugub 發表於 16-9-10 10:15
至於英語能力,如果你pass到英文試有基本英語能力,我想問題不大。

不過要有少少心理準備,這邊好多時申請 ...

唔好意思,搭單問句,請問知唔知Manchester邊d區較好?住屋同學校方面。謝謝你詳盡解答

別墅

回覆:KLDC 的帖子

我同你情況一樣呢!小朋友歲,諗緊幾時走。我諗咁細個好易適應嘅!你地諗住去邊區?我地睇緊warrington 果頭

別墅

回覆:ironmanmama 的帖子

我見西北部最好的中學(公及私立)都在Manchester. Altrimcham 有兩間grammar school,都好似唔錯

子爵府

s005109 發表於 16-10-20 07:44
我見西北部最好的中學(公及私立)都在Manchester. Altrimcham 有兩間grammar school,都好似唔錯

...

唔該晒!再搜集多d資料先!

珍珠宮

減齡達人勳章

KLDC 發表於 16-9-16 02:16
我兩個小朋友,一個三歲剛 K1,另一個一歲。
全家都冇人講英文,所以大嗰個,聽同講都唔得...

英國小朋友5歲先上小學。如council 幫你搵嘅state school, 只要有位,小朋友就可以讀,所以乜人都有,因為無論你英文得唔得都收,所以學術上比較參差。 如要好就grammar school , 但跟catchment zone, 又要考試,所以如英文唔得,已經唔使諗。唔知你想住邊?如果嗰區冇華人,甘你地英文又唔得,就真係有點困難。
如真係決定移民,建議大人小朋友都補下英文先出發。

男爵府

ironmanmama 發表於 16-9-24 23:10
唔好意思,搭單問句,請問知唔知Manchester邊d區較好?住屋同學校方面。謝謝你詳盡解答
...

千其唔好揀Salford

大宅

我的情況和你也差不多,但我小朋友已經11歲,6 歲和4歲。已經在英國開了銀行戶口,並且買了樓(收租中)。但不知道那一區的學校比較好,有資料請大家分享一下

男爵府

babylovess 發表於 16-11-15 21:56
我的情況和你也差不多,但我小朋友已經11歲,6 歲和4歲。已經在英國開了銀行戶口,並且買了樓(收租中)。但 ...

複式洋房

Hello KLDC, 我和您的情況很相似, C6是居英榷, 有一個K1小朋友, 希望今年年尾或下年年頭去英國... 自己英文不太好. 也沒朋友在英國, 也很擔心溝通問題... 大家加油呵! 我地應該會在北/西LONDON ZONE2-3 地區搵地方, 您NE? :)

複式洋房

KLDC, sgreentea,
我老公都有居英權,我小朋友都係K!,我都唸緊過唔過去住,你地老公都決定過去呀?可以的話一齊交流下吖~

首頁

尾頁

跳至