夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人結咗婚又有埋小朋友架?
其實我想問有無人老公係諗住結咗婚仲可能好似拍拖時咁呢?
我自己就覺得不可能,因為就算係出街都要就住個細,
但我老公成日都好似忘記咗自己個b咁,
亦會怪我變咗,好老實講係....我係變咗,
變得更加獨立咗,以前我會好依賴佢,
去街都要等埋佢一齊先去,
但而家唔會囉,因為佢真係好離譜,
成日要我同個b就佢,等佢訓夠先出門,
出到去有時bb要飲奶,我叫佢自己行住先,
佢就出哂面色我睇,甚至話行多陣都回家唔好飲住,
我覺得佢唔就我算,但連個女都無諗真係好過份,
我變都係因為佢一手做成,點解佢可以鬧返我轉頭。

男爵府

唔好咁啦, 男人同女人係唔同架, 當仔女出左世, 媽咪係會全副心機放晒落去, 爸爸通常都唔會咁緊張仔女!

我c6鍚個女, 不過佢唔太識表達, 平時掛住打機多過陪我地兩母女, 同佢出街, 女女每一餐我都好緊張, 要準時食, 有時佢都會嫌麻煩, 想二人世界唔想帶埋個女出黎架, 不過係我放唔低個女, 慢慢黎啦, 或者間唔中二人世界, 重溫拍拖時既感覺!

你bb而家幾大??

大宅

原文章由 060905 於 08-11-14 01:01 發表
唔好咁啦, 男人同女人係唔同架, 當仔女出左世, 媽咪係會全副心機放晒落去, 爸爸通常都唔會咁緊張仔女!

我c6鍚個女, 不過佢唔太識表達, 平時掛住打機多過陪我地兩母女, 同佢出街, 女女每一餐我都好緊張, 要準時食, 有 ...

其實就算生左小朋友都要有d二人世界嫁,如果唔係個老公會唔開心嫁,有時我都會放低個仔係我亞媽到,之後我地兩個就行下街食下飯咁,不過都唔會去好耐既,但都會好開心嫁!!你睇下有無人可以幫你睇下一陣,試下只係得你地兩個,咁樣會好d嫁!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 shirley10521 於 08-11-13 23:15 發表
變得 ...

始終結左婚有小朋友 , 好多時都係小朋友行先 ,
但點都要有返二人世界嫁喎 , 如果唔係會影響感情嘛 "
我有時都會放低俾我媽咪湊住 , 我地自己去睇下戲行下街既 ,
可能二人世界既時間得好少 ,, 唔係成日都會有 ,
但已經好滿足囉 , 反而我地出街都心掛掛個女添 ,
不嬲女人都有"母愛" , 男人同小朋友無分別 ,,, 大細路1樣"
我以前都好依賴老公嫁 , 而家我都獨立左 ,
我同個女仲親過同佢 , 但有時都要陪下個老公既 "
所以我成日都話我湊住兩個大小朋友 ,, hahaaa

大宅

可以試下畀d責任佢,
如:喂奶,你開好就畀佢喂,你就要行開無眼睇做其他野
叫佢用相機影下阿b
阿b一笑就畀佢睇,又話bb好似佢,
同佢洗腦,二人世界是晚上,少別勝新婚
多d回報阿b成長過程,男人係賤人,話唔聽唔聽,
跟住又走去同d朋友灑命(例子:我c6,我阿爸)
最中意講畀人聽佢個女/孫有幾可愛

當阿b大d時,就教佢坐係爸爸到睇佢打機,你又要走開
等阿b自己搵方法左住佢打機

當阿b開始說話時,教佢叫爸爸爸爸,煩下佢
等佢知道阿b好需要佢

總結:小孩子的童年好快過,
二人世界可偷時間,
最開心就係三人行,

小孩子係兩個大人的事,
有責任就應該大家分擔
唔好一個人上身負責

大宅

我同老公而家都無哂2 人世界呀..
不過bb 仲好細( 得2 個月), 希望佢大d 大家再慢慢調節....

大宅

點解我既情況完全掉轉架?反而係我老公成日要帶埋個女去街

大宅

原文章由 E@V 於 08-11-14 10:42 發表
不過bb 仲好細( 得2 個月), 希望佢大d 大家再慢慢調節....

係呀, 當 bb 仲係細o既時候, 大概兩歲前, 係會冇哂二人世界架, 只係得返夜晚 ( 仲要睇吓 bb 瞓得好唔好呀, 有冇工人呀咁! ), 但我覺得千祈唔好比老公覺得係你一個人o既事, 二人世界變成三人行, 絕對唔會唔開心, 當然會少咗一 d 浪漫激情, 但如果大家都投入係會有一 d 從未試過o既開心時刻, 呢 d 時刻應該好好珍惜, bb 每一日長大, 每一日都唔同, 過咗就係過咗架喇, 至於點先可以令老公投入, 要睇吓老公o既性格!! 唔駛擔心, 睇住小朋友長大o既時間真係過得好快, 到 bb 兩三歲, 返學o既時候, 就可以趁佢返學或者揾屋企人幫吓手, 食個 lunch 拍吓拖都好開心, 我而家都係同我囡囡講, 爸爸媽咪要拍吓拖, 婆婆今晚嚟接你, 我解釋比佢知 ( 佢 4 歲 ) 爸爸媽咪需要一 d 拍拖時間開心吓, 唔代表同佢一齊唔開心, 佢會明白, 好似小大人咁, 好得意架!!

努力呀!! 開頭係會唔習慣同辛苦, 慢慢就會好好架喇!!

複式洋房

生完小朋友後,好多時大家都將注意力集中係阿B身上,真係會忽略咗另一半!啲男人又真係唔爭氣,我個妹夫呀,家陣有第二個小朋友都八、九個月大,有一次我地落咗樓下,佢竟然打電話俾我阿妹,叫佢番去開奶俾阿仔,天呀!都第二名啦!仲唔識開奶,係唔係路呀!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 shirley10521 於 08-11-13 23:15 發表
變得 ...

bb係咪好細, 你老公仲未適應自己做左爸爸
將d輕鬆湊b工作比佢做, 唔好成日叫佢做阿四(backup)工作, 等佢覺得被重視, 好快佢就知道自己做左爸爸.

別墅

我結左婚半年多...
但婚後兩個月有左bb...
有左bb之後已經覺得好困身la....
好多嘢想做又唔做得....
有d同d朋友出去坃都唔方便...
我都唔知阿b出左世之後會點....
可能我c6都好似人地個姐夫咁奶都唔認沖...
但好采的是...我99好關心我地....
到時間中去下旅行...交阿b俾99都可放心d

別墅

原文章由 LAMSON媽 於 08-11-14 01:58 發表

其實就算生左小朋友都要有d二人世界嫁,如果唔係個老公會唔開心嫁,有時我都會放低個仔係我亞媽到,之後我地兩個就行下街食下飯咁,不過都唔會去好耐既,但都會好開心嫁!!你睇下有無人可以幫你睇下一陣,試下只係得你地兩 ...

鬼唔知咁會好d咩, (唔係話你)
但好老實講真係無人可以幫我睇住個b,
況且我覺得係個男人一定要我生阿b,
但點解佢要二人世界,
生世細就係無二人世界架啦,
係佢叫我生既時候,
我都同佢講得好清楚,
係佢話無問題,
我真係好嬲囉。

別墅

原文章由 060905 於 08-11-14 01:01 發表

我c6鍚個女, 不過佢唔太識表達, 平時掛住打機多過陪我地兩母女, 同佢出街, 女女每一餐我都好緊張, 要準時食, 有 ...

我認為有細路就應該要知係會無咗二人世界啦,
可能人地有,但我一定係無個個,
一) 我覺得因為要二人世界而放係人地家中係唔要得。
二) 我由未生前已講過哩點,係佢話無問題。
三) 我有我既責任,我唔能夠放低個女。

bb就黎5個月

別墅

原文章由 kahei_mam@yahoo 於 08-11-14 02:11 發表
可以試下畀d責任佢,
如:喂奶,你開好就畀佢喂,你就要行開無眼睇做其他野
叫佢用相機影下阿b
阿b一笑就畀佢睇,又話bb好似佢,
同佢洗腦,二人世界是晚上,少別勝新婚
多d回報阿b成長過程,男人係賤人,話 ...

係囉,明明係兩個人既責任,而家攪到好似個女係我唔係佢咁。

別墅

原文章由 E@V 於 08-11-14 10:42 發表

good lucky
希望你老公唔似我老公啦,
我知而家好多爸爸都會學點照顧bb,
不過我老公係無份果個,
連換片都唔識,咪講話可以幫到d咩。

別墅

原文章由 chowkarman 於 08-11-14 10:59 發表

係呀, 當 bb 仲係細o既時候, 大概兩歲前, 係會冇哂二人世界架, 只係得返夜晚 ( 仲要睇吓 bb 瞓得好唔好呀, 有冇工人呀咁! ), 但我覺得千祈唔好比老公覺得係你一個人o既事, 二人世界變成三人行, 絕對唔會唔開心, 當 ...

眼淚在心裡流.......

大宅

會唔會係你老公吃你個女醋 ? 覺得你緊個女多過緊佢 ?

別墅

原文章由 ting0308 於 08-11-14 11:08 發表
生完小朋友後,好多時大家都將注意力集中係阿B身上,真係會忽略咗另一半!啲男人又真係唔爭氣,我個妹夫呀,家陣有第二個小朋友都八、九個月大,有一次我地落咗樓下,佢竟然打電話俾我阿妹,叫佢番去開奶俾阿仔,天呀!都第二名啦!仲唔識 ...

唉.......我老公就係哩d人,就連我想去剪頭髮,
都係三人行一人剪;
好老實講,我媽要返工無得二人世界,
我99仲pk,以前坐月,我一等到bb訓教,
先去買片片,我相信係條pk又弄嘢或講嘢大聲嚇親bb,
落親去唔夠一個字就打黎,阿b喊呀返黎未,
心諗bb開頭就最容易攪,駛唔駛郁d就打黎,
仲話生完比佢湊,真係講出黎都笑大人個口,
so 我係無得二人世界囉。

別墅

原文章由 ting0308 於 08-11-14 11:08 發表
生完小朋友後,好多時大家都將注意力集中係阿B身上,真係會忽略咗另一半!啲男人又真係唔爭氣,我個妹夫呀,家陣有第二個小朋友都八、九個月大,有一次我地落咗樓下,佢竟然打電話俾我阿妹,叫佢番去開奶俾阿仔,天呀!都第二名啦!仲唔識 ...

其實我都想知,若果就一個已經係咁,
點解你個妹仲肯同佢生第二個既?

別墅

原文章由 2on 於 08-11-14 12:34 發表
我結左婚半年多...
但婚後兩個月有左bb...
有左bb之後已經覺得好困身la....
好多嘢想做又唔做得....
有d同d朋友出去坃都唔方便...
我都唔知阿b出左世之後會點....
可能我c6都好似人地個姐夫咁奶都 ...

99 ....... 生完你就知

首頁

尾頁

跳至