懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

距離預產期仲有10日,但醫生話bb落盆只係落左一半,咁係咪有機會過預產期都未生得?

洋房

我都係仲有10日,只係頭仔落左d...

大宅

Hei62 發表於 16-9-10 13:43
距離預產期仲有10日,但醫生話bb落盆只係落左一半,咁係咪有機會過預產期都未生得?
...

醫生話通常去到產房生得時先會落埋另外一半

洋房

kit1227 發表於 16-9-10 16:29
我都係仲有10日,只係頭仔落左d...

我仲有11日、醫生都係話落左少少咋!佢叫我行多d同拉多d根!同埋佢問我有無每日宮縮多過10次、但我真係好似少過10次。唔知會哈會遲過預產期先出世。

洋房

我每日宮縮超過10次,但都未有動靜

別墅

Hei62 發表於 16-9-10 13:43
...
我重有9日,健康院6號既時候話頭仔落左小小....

大宅

kakayuen 發表於 16-9-10 18:42
我仲有11日、醫生都係話落左少少咋!佢叫我行多d同拉多d根!同埋佢問我有無每日宮縮多過10次、但我真係好 ...
我想請問宮縮係乜感覺,我預產期924,但完全冇idea!

大宅

我10月3預產期。琴日去健康院都話落左少少,所以恥骨痛。而且胎位都已經岩。但係,我宮縮都係每日一次,兩次到炸。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我9月20預產期,醫生話頭仔落左5分2,問我有無宮縮,但我好似咁耐以黎都未試過,醫生都話應該未咁快生得。

大宅

我第二胎,預產期9月24,琴日醫生話落左盆,但冇講落左幾多不過我就每日有幾次宮縮,希望預產期前生

洋房

我預產期22/9, 呀b頭仔入左一半,每日宮縮超過10次,仲成日m痛....我已經係咁行...但呀b都係未出黎... 成日都唔知幾時係真陣痛...呀b又郁少左,有時會擔心
好想呀b快d出黎呀

複式洋房

回覆 szelambb 的帖子

請問你地去政府產檢醫生係用咩方法知道BB頭仔落成點?因為我次次去瑪麗醫院產檢,醫生都係循例聽下BB心跳,
攞把尺度下個肚,之後就走得!
咁點會知道BB嘅位置?
十月中就預產期喇,既興奮又擔優

大宅

joecheung1202 發表於 16-9-11 11:08

請問你地去政府產檢醫生係用咩方法知道BB頭仔落成點?因為我次次去瑪麗醫院產檢,醫 ...

我政府同私家2面睇,政府就咁用手摸肚同用把尺度,私家就照超聲波睇,佢幫我計埋bb size,同埋子宮頸有幾多cm

大宅

joecheung1202 發表於 16-9-11 11:08

請問你地去政府產檢醫生係用咩方法知道BB頭仔落成點?因為我次次去瑪麗醫院產檢,醫 ...

係健康院醫生/姑娘靠手摸
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

別墅

我去健康院嘅時候姑娘會用手幫我按肚檢查....其實有32週開始佢已經同我講BB頭仔喺下面,只係9月6號嘅時候佢話比我知已經入咗盆骨範圍⋯另外我9月1號嘅時候亦都有去過醫院照超聲波⋯都係見到已經落咗盆骨。

男爵府

szelambb 發表於 16-9-11 16:05
我去健康院嘅時候姑娘會用手幫我按肚檢查....其實有32週開始佢已經同我講BB頭仔喺下面,只係9月6號嘅時候佢 ...

點樣睇係咪落左盤骨?

男爵府

回覆樓主:

係咪落左盆就會成日宮縮架啦?我預產期係9月20,呢幾日成日都宮縮,恥骨又愈黎愈痛

大宅

pb728 發表於 16-9-11 19:44
點樣睇係咪落左盤骨?
我都想知呀! EDD 14/10, 近排已有宮縮, M 痛 FEEL, 早兩星期醫院照ULTRASOUND 醫生話BB 已調頭,不過仲有時間會轉返. 已開始一日一杯RAPSBERRY LEAF TEA, 希望對生B時有幫助啦
回覆 Hei62 的帖子

Hello Hei62,一般大部份既BB都會係預產期前後兩個星期出世架,只有約4%BB會係預產期當日出世,所以媽媽唔需要太擔心。當BB已經足月,就算頭仔未夠落,都有可能會出現分娩先兆,媽媽現階段不妨多D散步,又或者多d用生產球( 有學過同埋有屋企人陪同之下),都幫助到BB頭仔多D進入盤骨架。祝你同BB一切順利!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-9-12 14:08
回覆 Hei62 的帖子

Hello Hei62,一般大部份既BB都會係預產期前後兩個星期出世架,只有約4%BB會係預產期當 ...

首頁

尾頁

跳至