自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

環保接龍勳章

Part 6

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=desc&tid=1765895&pid=28727903&page=1&extra=page%3D1#pid28727903

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

快 D 報到先~~

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 cc0524 於 08-11-14 09:56 發表
快 D 報到先~~
生日月, 開心過

水晶宮

等咁耐, 等到不如去收mail. 叫咗mail返來就變咁啦

生日月, 開心過

水晶宮

copy 返來俾JJA睇 :

早晨 !

昨晚加今日, 上咗二百樓級 + 30分鐘扭腰帶 ( 20分鐘腰 + 10分鐘臀部 + 拖地 20分鐘 + 快步行十分鐘.

早餐食咗三粒魚旦+金珍菇 + 少量公仔面
+西柚

羅漢果+元肉茶

努力加油, 努力加油 !!!!
生日月, 開心過

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 雪文 於 08-11-14 09:58 發表

早晨 !

昨晚加今日, 上咗二百樓級 + 30分鐘扭腰帶 ( 20分鐘腰 + 10分鐘臀部 + 拖地 20分鐘 + 快步行十分鐘.

+西柚

羅漢果+元肉茶

努力加油, 努力加 ...

雪文, look look
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007040705182

水晶宮

我已經唔下樓梯加拉, 上都唔得. 我無咩運動加啦, 我又唔鐘意跑步

原文章由 sharonchoi 於 08-11-14 10:03 發表

雪文, look look
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007040705182
生日月, 開心過

水晶宮

昨日我爸煮余咗些朱肉炒豆角, 我諗住今晚炒年糕食 , 滾多樣鰂魚豆腐金菇湯
生日月, 開心過

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

sharon

開新part都5單聲, 放返條link係舊topic麻...等我無得爭第一...係度呆等...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

炒年糕會唔會都係肥呀??? 佢好索油架和!!

原文章由 雪文 於 08-11-14 10:11 發表
昨日我爸煮余咗些朱肉炒豆角, 我諗住今晚炒年糕食 , 滾多樣鰂魚豆腐金菇湯

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

雪文

你話你食小左都5落磅, 其實減食量未必有效架, 煮既方法都好有影嚮~ 米記教係要食得清淡先得~ 煎炸一定唔食得! 炒盡量避免, 就算真係要炒, 都要極小油~ 同埋煲湯只可以落瘦肉, 不能落豬骨....煮既方法多數要用蒸或焗, 白卓等...

[ 本文章最後由 多利是 於 08-11-14 11:10 編輯 ]

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 多利是 於 08-11-14 10:45 發表
sharon

開新part都5單聲, 放返條link係舊topic麻...等我無得爭第一...係度呆等...

下part由你開

水晶宮

我屋企買咗包年糕呀, 我要搞掂佢先. 再之後係公仔面, 呢D睇來都唔買或少買. 再係屋企的小食, 大把都要佢哋清咗先.

原文章由 cc0524 於 08-11-14 11:04 發表
炒年糕會唔會都係肥呀??? 佢好索油架和!!
生日月, 開心過

水晶宮

一係你將年糕放湯食, 咁咪唔會多油!!

原文章由 雪文 於 08-11-14 11:59 發表
我屋企買咗包年糕呀, 我要搞掂佢先. 再之後係公仔面, 呢D睇來都唔買或少買. 再係屋企的小食, 大把都要佢哋清咗先.

水晶宮

老細生日有生果食, 而家食三隻細蕃茄仔, lunch 苦瓜瘦肉 ( 三片) +魚干仔, 一碗飯.

下午要超標啦, 因又有cake食
生日月, 開心過

水晶宮

可以湯年糕的咩, 我未听過wor. 都OK, 一于咁話啦

原文章由 cc0524 於 08-11-14 12:01 發表
一係你將年糕放湯食, 咁咪唔會多油!!
生日月, 開心過

水晶宮

參考材料同煮法 :
材料 :
上海年糕、芹菜、黃芽白、蝦米、魚肉、魚片頭、一盒雞湯(可用雞粉)
生粉水

做法 :
1. 年糕我係豆腐檔買的,因已浸軟可洗淨備用; 如果係一包包果d(超市),要預早浸軟備用。
2. 蝦米洗淨,用熱水浸,蝦米水留用。
3. 芹菜、黃芽白洗淨切好備用; 魚肉用小許胡椒粉調味備用; 魚片頭洗淨備用。
4. 將水(加埋雞湯)煲滾加黃芽白、芹菜、蝦米同蝦米水煮淋再加其他材料煮熟,跟後落鹽調味,最後落生粉水。

#小心年糕不可煮太久,會痴底架
生日月, 開心過

水晶宮

等我今晚改改先 ; 濃湯寶一粒 ( 牛 or 朱), 肉片, 蝦米, 金針菇, 蟹柳 加年糕.
生日月, 開心過

水晶宮

好似好好味和!!

我好鍾意食年糕呢 d 類咁既口感!

原文章由 雪文 於 08-11-14 12:21 發表
等我今晚改改先 ; 濃湯寶一粒 ( 牛 or 朱), 肉片, 蝦米, 金針菇, 蟹柳 加年糕.

子爵府

雪文,

真開心見倒你肯為自己做番d運動, 努力加油!!!!!

原文章由 雪文 於 08-11-14 09:58 發表

早晨 !

+西柚

羅漢果+元肉茶

努力加油, 努力加 ...

首頁

尾頁

跳至