婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

既然大家都覺得我唔啱,我都無謂再呻,我都係為左仔女搬番黎,我有得選擇我都唔想係度,我老公無本事,無$搬走,我都無本事搵一舊$搬走,佢係主我明白,但係一句無家教,我真係忍唔到,我自從搬入黎,到而家情緒已經好多時不能控制,我老公已經叫我睇精神科,各種壓力令我每天都唔開心,我明白各人都有壓力,我唔希望有咩罵戰,無問題架大家唔啱聽,我最多封咀,我只希望唔想再增加自己唔開心。

侯爵府

好媽媽勳章

lovepetpet 發表於 16-9-11 13:01
未結婚前覺得99幾好,結左婚後我大部份時間係外家,就算駝第一個生完都係外家,都生完第二個就無辦法要番黎 ...
所以,我現在已經同個仔講定,第日有能力養自己先好結婚生仔!我係吾會養埋人地個女,因為我知道即使我肯將自己間屋比人地個女住,人地個女都一樣會覺得我呢到吾好果到吾岩(生活習慣吾同),結果永遠都係吾肯比間屋自己個女住既外家人最好(新抱自己啊媽最好)!
呢D吃力不討好既事,吾知點解還有好多蠢99肯去做(比新抱住入自己屋企)!
一家一主其實大家都開心D囉!何必要住埋一齊!

wcpcelia    發表於 16-9-12 15:59
JFL    發表於 16-9-11 22:06
美菲絲    發表於 16-9-11 19:13
Miulo    發表於 16-9-11 18:25

公爵府

都係個句,係你老公無本事搬走,但又有本事生兩個。間屋係你99,佢生活咗幾廿年嘅地方,你一入住就樣樣唔順眼,樣樣挑剔,佢生活習慣同你唔同,真係無辦法,你唯有搬走。

美菲絲    發表於 16-9-11 19:14

大宅

未結婚前覺得99幾好,結左婚後我大部份時間係外家,就算駝第一個生完都係外家,都生完第二個就無辦法要番黎 ...

如住99家,真是好難叫佢就你,尤其是樓主有潔癖

翡翠宮

回覆樓主:

奶奶又真係無講錯,你確實應該搬番外家

男爵府

畀面勳章

回覆:純粹呻下

你真係畀你亞媽又湊你兩個小朋友,又做家務?唔啩得你搬返男家呻辛苦啦,其實你係外家都住咗咁耐,仲咩搬返男家打擾6299呀,你又唔係照顧兩老,不如返外家嘆世界啱你多啲喎!

美菲絲    發表於 16-9-11 23:30

珍珠宮

回覆樓主:

你99其實都慘
不如迫迫地住返娘家啦
要住人到 無得怨 人地幾十年人生都係咁過

美菲絲    發表於 16-9-11 23:30

大宅

既然你住開外家甘舒服,就吾好打攪你奶奶啦,間屋突然多左幾個人番黎住,仲要比人話,真係委屈,依的係米叫’客家佔地主’?

美菲絲    發表於 16-9-11 23:31

伯爵府

版主,你有你委屈,大家同為新抱明白。
6299大伯叔仔姑9姑仔三姑六婆一定有難頂極品,
但我地要持平做人,應該分清楚莊閒,邊個主場……
如果你娘家真係方便,就搬返去啦,無謂日日糟。

另外應該糟老公為主,因為係老公無用,
點講都係老公不懂生活之道為大原因。
99係婚姻副產品,你個案中未必是主角。

伯爵府

好搞笑呀,你話你99俾說話你聽,但係我應該冇睇錯,好似係你俾說話你99聽先渦,你同個女講話婆婆持家有道,乾淨……咁你99聽到都覺得你係映射佢啦……都係個句"相見好,同住難"冇本事搬走為有忍,唯有繼續幫佢執手尾

Miulo    發表於 16-9-12 16:04

男爵府

既然你都聽得出99係話你

咁人地有冇講錯你先
冇嘅就無謂再留喺“人地屋企”啦
真係貪好睇咩
我係你就真係無咁厚面皮返外家算
話之佢屋企住哂蛇蟲鼠蟻吖

子爵府

親子王國15週年勳章

你做下好心, 搬返外家, 大家都好過, 何必要折磨大家?

wcpcelia    發表於 16-9-12 16:00

男爵府

好奇一問: 如果有客人到你家探訪, 唔知你個便既習俗係比唔比客人飲茶呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

QY08040408 發表於 16-9-12 10:36
好搞笑呀,你話你99俾說話你聽,但係我應該冇睇錯,好似係你俾說話你99聽先渦,你同個女講話婆婆持家有道, ...

大宅

又一麻煩新抱,快啲搬返娘家

大宅

aptcan 發表於 16-9-11 21:43
你真係畀你亞媽又湊你兩個小朋友,又做家務?唔啩得你搬返男家呻辛苦啦,其實你係外家都住咗咁耐,仲咩搬返 ...

我阿媽自己湊兩個內孫,我自己一手一腳湊兩個,唔想人地誤會,我細既有發展問題,呢件事已經好困擾,每次發現一個問題,我都要自己一個解決問題,老公工作時間長,無時間,當我能夠可以安頓一個問題時,再發現細既有另一個問題,我而家再搵解決方法,呢度無人幫我,兩個細既問題都係我處理,我只係想呻下,估唔到自己咁大問題,各位我唔講啦,我個人比較執著,好少事都唔開心,唔希望自己成日冧d唔開心野,我要專注對仔女,我唔再覆啦!麻煩各位唔好再留言
thx all!

首頁

尾頁

跳至