論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

本來都無諗住係呢樹black list 佢, 但真係太慶..........

每個人都有優點同缺點, 未數佢d 衰野之前, 或者講下佢既優點先啦

1. 肯食隔夜飯同隔夜麵包, 總之焚化爐一個
2..........已經諗吾到

缺點, 首先講一d 可以忍受到既先
1. 懶, 吾叫吾做, 叫就做小小
- 懶到阿仔半夜瀨尿, 除左佢條褲就算, 吾比褲佢著
- 懶到自己口渴, 半夜都吾肯起身去廚房飲水, 每晚放一杯水係佢床隔離地下, 隨手可得
- 懶到行步路都吾願郁
- 我們一家人去街, 10點返屋企, 佢就已經熄晒燈訓覺, 我們行出行入佢房(同阿女一間房), 佢就話i sleep already
- 拿晒d 冬天衫出黎叫佢燙, 日頭無人係屋企, 佢都可以分幾日黎燙
- 日日喱係房看報紙, 同佢講吾得, 佢就出廳看, 話知兩個細路打交又好, 嘈交又好
2. 大食, 一日同我食5餐, coffe 一日3杯, 麵包一日兩次, 早餐+tea, 糖一week 用我一包
3. 自私
- 每日要佢煲一煲熱水, 朝早沖完奶之後就整凍做暖水平常飲, 但就次次都吾記得, 夜晚個個返晒屋企, 臨訓先黎煲水& 整兩樽暖水, 但d 水就熱既, 佢自己就識留起一杯比自己, 我們全部人要飲水呢, 吾該熱水
- 煮送就自己, 吾會諗下d 送吾岩小朋友食, 餐餐咖喱, 還要辣到大人都覺辣, 話佢, 就話小朋友可以食其餘兩味, 一碟係菜, 另一碟係兩個細都吾食既矮瓜
- 去廁所沖涼吾會問下有無人去廁所先用
- 掠衫, 我們d 衫就掠係太陽晒吾到既地方, 佢果d就掠係猛太陽果樹
4. 污糟

- 阿仔碗飯倒轉跌左落地, 執返上黎比阿仔食, 話佢, 佢話d 飯還係個碗樹, 無跌到落地下
- 自己d un un 都可以留過夜先洗(諗住抄佢費事話佢)
- 自己就好乾淨, 一日沖3次涼
5. 啞吧一個, 有野吾問, 乜都吾出聲
6. 英文差, 吾知係我差定佢差, 叫佢做野永遠聽吾明
7. 態度吾好, 無禮貌, 叫幾次都吾應你, 要你企係佢面前先, 還要叫佢做野吾應, 吾一聲都無, 都吾知佢聽吾聽到
8. 差d 漏左樣, 吾誠實
- 比張八達通佢for 湊我仔過海上堂先用, 每日搭車既$就係買送$ 樹扣, 用完寫薄, 佢居然每日用我同阿仔果張去搭車一次, 但就照係買送薄樹mark 有搭過車有用$, 問佢, 佢c 吾認, 話同佢去mtr 車balance 先肯認, 之後又話佢吾記得, mark 錯薄, 吾係特登, 如果係一時吾小心, 佢醒到, 一日用我一程, 吾用晒4程, 因為每日用我一程, 到我sat 用時, 吾會覺得甘快無$, 如果每日用晒4程, 到我sat 用時, 就會懷疑點解岩岩sat 增值完, 甘快又無晒value

令我忍吾住, 要用7千幾元去抄佢既最大原因係
1. 佢打我仔, even 係無傷痕, 但都吾能夠忍, 我都未打我個仔
2. 丟底我個女係投注站門口, 自己入去買六合彩
3. 我個女返到屋企, 先知工人吾係佢後邊, 原來佢自己去左7-11 買野
4. 由得我兩個小朋友自己返屋企, 佢吾知去左邊
5. 日日坐係樹看報紙, 乜都吾理, 對小朋友為左搵吾到對拖鞋嘈交, 理都吾理, 好似吾關佢事甘

我真係頂佢吾順, 我請工人都有10年, 真係未試過請過一件甘既垃圾, 佢黎我屋企半年, 起碼肥左10磅, 個肚好似有左4個月甘, 如果吾是我見到廁所個垃圾桶有m巾d 袋, 我真係以為佢有左

記住, 垃圾個名是 cost?^es, ^owe^? c?rbone^^

id w4$2$87(9)
passport no vv04$8310

p.s. ? = a
^ = l
$=5

最重要的特徵係, 佢塊面有達胎態志

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 08-11-14 15:43 編輯 ]

侯爵府

醒目開學勳章

唉............你都個係極品了, 衰到咁的.......煮餸自已食mug就煮mug, 我一定剷爆佢. 以後要佢俾我approve左個food list先可以去買餸, 否則我全部都唔會俾錢. 叫佢食c啦, 請佢番黎我兩個細路都唔理既話, 唔駛同佢手軟啦! 你忍到佢半年你都好叻了.

子爵府

真係好差wor, 比我一早趕佢走啦, 你仲可以忍到6個月! 佩服!

大宅

你真是好厲害

我都忍吾住, 要用7千幾元去抄佢既最大原因係
1. 佢打我仔, even 係無傷痕, 但都吾能夠忍, 我都未打我個-------我會call police 及record 她的惡行
2. 丟底我個女係投注站門口, 自己入去買六合彩-------可call security 或 policeman做証,可炒她不用付一個月!
3. 我個女返到屋企, 先知工人吾係佢後邊, 原來佢自己去左7-11 買野
4. 由得我兩個小朋友自己返屋企, 佢吾知去左邊(叫security做証,她經常失蹤..... )5. 日日坐係樹看報紙, 乜都吾理, 對小朋友為左搵吾到對拖鞋嘈交, 理都吾理, 好似吾關佢事甘

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

侯爵府

唉.............我請左工人10年, 真係要求越黎越低, 仔女又大左, 無以前甘對工人demanding, 但都攪成甘, 我真係未試過請一個工人呢, 可以我們係屋企, 佢都還係可以坐係房看報紙, 叫佢出黎做野, 一陣又入返去坐, 再叫, 又入, 我真係吹佢吾漲

岩岩老公郁左佢, 話佢有兩個紅白藍, 即係預左我抄佢啦, 佢根本黎香港搏抄, 連埋我呢次, 佢有兩次比人抄的record, 我看下佢點搵工, 邊個請到佢真係祝佢好運

男爵府

回覆 #1 hinhinmummy 的文章

所以我依家好驚搵工人, 未來過既又驚來到唔知咩人?完約既又驚佢甩底兼時時同舊僱主比較, 未完約既又唔敢請,

侯爵府

醒目開學勳章

你唔好咁老定呀....... 我個人話, 有bun同佢講, 有人炒人fire左5次啦..........佢地仲叫我個ex bun唔髮驚, 俾人fired之嘛, 點會搵唔到野做呢!! 死未!! 係街市到識架.

原文章由 hinhinmummy 於 08-11-14 16:29 發表
唉.............我請左工人10年, 真係要求越黎越低, 仔女又大左, 無以前甘對工人demanding, 但都攪成甘, 我真係未試過請一個工人呢, 可以我們係屋企, 佢都還係可以坐係房看報紙, 叫佢出黎做野, 一陣又入返去坐, 再叫 ...

侯爵府

原文章由 happypiano 於 08-11-14 16:39 發表
你唔好咁老定呀....... 我個人話, 有bun同佢講, 有人炒人fire左5次啦..........佢地仲叫我個ex bun唔髮驚, 俾人fired之嘛, 點會搵唔到野做呢!! 死未!! 係街市到識架.

...

人地我吾知,但我呢, 就以後都吾會再請斷約的工人架啦..............點都吾請架啦, 真仆x, 老公話, 佢預備埋紅白藍呀, 還吾係搏我抄, 正仆x

子爵府

佢咁工作態度, 唔博抄就奇啦, 你新工人幾時來呀?

大宅

打個仔及留低仔女喺街度已炒得~~咩都可以忍, 對仔女唔好就忍無可忍啦~~:;pppp:
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 08-11-14 16:43 發表

人地我吾知,但我呢, 就以後都吾會再請斷約的工人架啦..............點都吾請架啦, 真仆x, 老公話, 佢預備埋紅白藍呀, 還吾係搏我抄, 正仆x

hinhinmummy, 你真係好勁, 點可以忍倒佢6個月.

其實佢打你個仔, 疏忽照顧你兩個小朋友, 由得佢地自己返屋企, 你已經可以 report to police, 咁連一個月通知都唔使比, 如果入倒佢, 佢以後唔使旨意再來 hk 害其他人...

你真係好慘, 咁你而家點呀? 邊個幫你睇住對仔女...?

侯爵府

我都係佢出手打我仔 + 留底我對仔女自己返屋企呢兩樣先忍無可忍抄佢

新工人月尾黎, 下個week 我開始放大假law, 本來諗住下個week 先抄佢, 但真係忍佢吾到, (過左next week 就要比多一期levy)

佢第一次打我仔既時侯, 我都係諗住我仔真係好曳, 摷晒d 衫出黎, 佢mon 先打佢, 又吾係話有傷痕, 而且我們諗住比多一次機會佢, so 無call police (其實無傷痕, 又吾係即時, 都吾知police 受吾受理), 當時即刻抄佢既話, 我無人幫我湊仔, 阿媽果排又有d 野煩緊, 佢幫吾到我, 我有兩件, 安排上有困難law, 但呢幾個月, 我真係忍佢忍得好幸苦, 連講野都吾想同佢講, 寫紙仔比佢算

我真係見佢後面就憎到佢前面

我6年內, 真係第一次抄工人, 我eq高, 佢地點樣我都忍到佢地, 但打仔, 疏忽照顧呢兩樣我就點都忍吾到

我個仔吾係比呢d 垃圾打架

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 08-11-14 17:18 發表
我都係佢出手打我仔 + 留底我對仔女自己返屋企呢兩樣先忍無可忍抄佢

新工人月尾黎, 下個week 我開始放大假law, 本來諗住下個week 先抄佢, 但真係忍佢吾到, (過左next week 就要比多一期levy)

佢第一次打我仔既時侯 ...

原來你已經搵左人啦, 咁都好 d... 希望你搵倒個好幫手啦, 係唔係都係 bun 姐呀?

我聽左好多你地講既嘢, 都好擔心來緊新呢個唔知會係點... 重係 15, 16 唔知 keep 唔 keep 而家呢個... 真係好煩... 驚新既 bun 會衰過而家呢個... 但係我同你都係一樣, 而家我係唔會同佢講嘢架, 一齊都係我老公同佢溝通. 但係公司今日通知我老公, 遲 d 佢 sat 要返全日工. 平日都要開工到至少 7pm... 到時得我同個工人單打獨鬥, 我怕攪出人命...

我而家個工人係唔放假要 $$ 既, 但係我同老公講, 我要佢 sat 放.. 其實都擔心佢會學壞.. 但係唔想自己短幾年命, 所以情願佢放假啦...唉...!

侯爵府

原文章由 cowkingb 於 08-11-14 17:32 發表

原來你已經搵左人啦, 咁都好 d... 希望你搵倒個好幫手啦, 係唔係都係 bun 姐呀?

我聽左好多你地講既嘢, 都好擔心來緊新呢個唔知會係點... 重係 15, 16 唔知 keep 唔 keep 而家呢個... 真係好煩... 驚新既 bun ...

經過呢次, 話過以後吾再請bun......................

其實之前都請過兩個bun, 都係抄, 反而d 印還可以完約/續約, 但bun 我真係請3個(連埋呢件垃圾)都係抄, 呢次真的真的真的真的以後都吾再請bun

大宅

我都是請了4個賓,都是好食懶做,很惡頂!!!!明明我地做足手績,她們總要歪曲事理.....
我地都未寫做COMPLAIN,她景然寫信給菲律賓領事....BLACKLIST我 請問我應甚樣COMPAIN她,寫去HK IMMIGRATION或菲律賓領事.... 無奈!!!!!!
雖然我可以不請賓,但我要還我清白,將她的平日衰嘢寫出來,及她自己SIGNATURE去財務公司借$

原文章由 hinhinmummy 於 08-11-14 17:45 發表

經過呢次, 話過以後吾再請bun......................

其實之前都請過兩個bun, 都係抄, 反而d 印還可以完約/續約, 但bun 我真係請3個(連埋呢件垃圾)都係抄, 呢次真的真的真的真的以後都吾再請bun ...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

別墅

話!我用工人超過10年,未聽過工人咁賤格,搞到僱主俾菲律賓領事館BLACK LIST. 而家的工人真係存心嚟呃錢.我琴日係個女學校,見到有個工人不理只有約3歲小孩在校外跑,叫佢將小孩帶回校又唔理我,我同老師講,佢就好吋咁係到笑.我就等男孩哥哥放學,叫佢用我個電話打電話俾媽咪,我再同佢媽咪講.今日,我個工人去揍我個女放學,返嚟就問我,琴日係咪係學校閙一個外傭(係其他外傭話佢知),我就將件事話佢知,佢話大家習慣唔同,我同佢講 life has no 2nd chance. 請佢返嚟係照顧細路,我工人表情唔係好同意.真係無辨法接受呢的工人.佢話個工人可能已經fire左.係就好,唔好俾佢害個細路.

侯爵府

我媽今日黎我樹幫我看住對仔女, 等老公抄工人, 我媽帶左我對仔女去搵我姑9(住係我隔離), 姑9同我媽講, 早就應該抄佢, 因為我姑9&佢工人, 係街見過我果件垃圾好多次, 次次都無拖實我個仔, 有次我仔還見到我姑9開心得濟, 追住我姑9(係馬路), 我姑9即刻9秒9捉住我仔, 件垃圾, 還好似d 格格甘慢慢行, 正pk

agent 話幫我入張termination notice 比immigartion, 我話吾駛, 我自己入, 間agent 都幫住個工人, 我點知佢會吾會出乜野花弗, 同埋我要寫晒佢d 衰野出黎, 我真係好慶

今日第一個半日無工人, 但我覺得好似舒服左好多, 雖然要做好多家務, 但無件垃圾un 眼

大宅

我有時complain了工人或炒了她們,其他bun bun好像見我好像見鬼,黑口黑臉;事實她們叫她小心小朋友,但同你唱反對聲音,好聲好氣又不成;真是覺得她們真變態,連同好吋係到笑.我就 但很多工人會在很多人前,令我很angry,所以我不得 .
總之,她們是有心....... help.......
原文章由 mavisw 於 08-11-14 21:12 發表
話!我用工人超過10年,未聽過工人咁賤格,搞到僱主俾菲律賓領事館BLACK LIST. 而家的工人真係存心嚟呃錢.我琴日係個女學校,見到有個工人不理只有約3歲小孩在校外跑,叫佢將小孩帶回校又唔理我,我同老師講,佢就好吋咁係到笑.我就等 ...

洋房

好工人真係好難求

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至