懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

急問:請問大家有冇睇過陳運鵬醫生? 本來想揾梁子昂 或林思穎接生,但兩個都冇位,醫院話得陳運鵬醫生仲有位,想問吓大家有冇人用過陳醫生?

Ps: 本來已book 梁子昂做產檢&結構亦已告知預產期,點知去到醫院,護士先同我講話梁子昴醫生係我預產期已full booking, 唔會接我個case ,之後就叫我轉睇陳運鵬醫生。我冇諗過梁子昂醫生會臨時話唔接我個case, 我而家都唔知點好,所以急問大家意見。

別墅

Snowiekit 發表於 16-9-14 00:21
急問:請問大家有冇睇過陳運鵬醫生? 本來想揾梁子昂 或林思穎接生,但兩個都冇位,醫院話得陳運鵬醫生仲有 ...

養和係最多名醫的大醫院, 個個富豪都去睇, 唔會差的去邊啦。

別墅

我上星期以為自己穿左水,但自己睇開個駐院婦產科醫生放緊大假,所以睇左陳醫生,覺得佢好有經驗亦好細心。佢好有心機解釋俾我知穿水同多分泌嘅分別,有問必答。

別墅

你係咪16w前無俾deposit所以佢無留位俾你?

洋房

謝謝大家既意見。

洋房

ae20150103 發表於 16-9-14 09:15
你係咪16w前無俾deposit所以佢無留位俾你?
我打電話去book 既時候護士提意我wk 20 先去見醫生,可以一次過見醫生+ 照結構。我仲問護士wk 20 先黎,到時醫院會唔會冇位,護士話醫生接得就有位,冇提過要比deposit 先。可能我誤會左個護士既意思啦😔.。 如果知道要比deposit 先, 我就唔會book 早d 產檢,比左deposit 先 。

洋房

我上網揾過陳運鵬醫生既資料,有準媽媽睇過陳醫生後決定要轉醫生,所以我有點擔心。
如果有媽媽試過揾陳運鵬醫生開刀或順產,可以分享吓意見嗎?謝謝!

別墅

你試下搵卓醫生

別墅

你20w之前唔係養產檢?

大宅

回覆樓主:

聽講座見過陳醫生,覺得佢幾nice 幾細心,但未睇過。我相信養和醫院,應該個個醫生都好的。你試一次先囉。

洋房

ae20150103 發表於 16-9-14 11:57
你20w之前唔係養產檢?
之前唔係養和產檢。

別墅

oic...唔怪得知啦....你試下問卓醫生啦,雖然佢都幾full

大宅

我都見過陳醫生一次 我無咩特別感受喔 我都想知佢好唔好 因為我都係搵佢開刀 我預產期3月

大宅

搵卓醫生, 我朋友搵佢, 好細心, 佢讚卓醫生好

複式洋房

我今年初是找陳醫生開刀接生的,我覺得他非常細心及仔細,傷口開得很細,現在亦埋口得不錯,產後很多問題他仍樂意解答,本人就覺得頗幸運遇上好醫生。

別墅

我是睇陳換堂醫生做產檢,在瑪麗醫院生的。10幾週時做T21發現染色體異常,要再做抽胎水複檢,但因未夠週數做(心情已跌落谷底喊爆),唯有先做結構檢查。因陳換堂醫生不做結構和抽胎水的,所以refer比陳運鵬醫生做。

在照結構時,陳運鵬醫生先詳細解釋染色體問題和後果,到照結構時,他已著我放心,因為如果真的有那個染色體問題,心臟和腎臟的結構都會不完整。到夠期抽胎水,又在做之前詳細解釋如何做,風險和真的有問題時如何應付等等,更先照bb位置確定已則在右或左,一路抽胎水時,更一路講支針抽了入去,bb位置好唔唔驚,已抽了幾多胎水等等,整個個程手勢好又令我非常安心。

而最重要的是,我一路知道胎盤扺,但陳運鵬醫生在10幾週照結構時更講,以我胎盤的情況將''不會''升高,會是變為胎盤前置,佢估計更可能胎盤植入。 但因為之後會轉返陳換堂醫生和瑪麗跟進,所以無再睇陳運鵬醫生。但之後,陳換堂醫生和瑪麗醫生因前置已經常照,都睇唔到胎盤植入。

點知在26週幾流血不止要緊急開刀時,瑪麗醫生開刀後才發現我不止前置,更是胎盤已植入,一直流血止唔到,流失共5900cc,要輸6包血,最後更要聯同放射科和麻醉科合力搶救才執返條命。

所以我真的敢講和推介,陳運鵬醫生好細心,又有經驗,絕對可以放心。

別墅

希望幫到樓主問題

洋房

Snowiekit 發表於 16-9-14 00:21
急問:請問大家有冇睇過陳運鵬醫生? 本來想揾梁子昂 或林思穎接生,但兩個都冇位,醫院話得陳運鵬醫生仲有 ...

千萬唔好搵陳醫生,本人由佢接生,佢完全冇醫德,只會用盡方法加大你張單,幫你燒錢。我一路產檢都覺得佢好好,到你生時已肉隨針板上,事後問其他醫生自己的生產過程陳醫生的做法有冇問題,佢都話算啦⋯⋯當自己當黑⋯⋯

大宅

Lautinjit 發表於 16-10-12 21:28
千萬唔好搵陳醫生,本人由佢接生,佢完全冇醫德,只會用盡方法加大你張單,幫你燒錢。我一路產檢都覺得佢 ...

可唔可以講多啲

洋房

inness 發表於 16-10-12 22:09
可唔可以講多啲

我由第一次開始產檢已告知陳醫生我想順產同埋唔想打無痛。38週5再做產檢佢話冇咩特別好快照完。過咗3日我12am見紅入院,姑娘話我開咗兩度。8點幾醫生話開咗3度要再等。到2pm都係3度,佢就解釋要穿水先會有進展,建議幫我穿水摧生。我完全無經驗乜都唔識,咪聽佢講囉。點知佢原來拮一拮就收$8,000,跟住不停加摧生藥,導致我無法忍受非正常嘅陣痛,但我照忍。忍咗兩個鐘後,都係3度。醫生話"可能"bb個頭面向肚皮,咁樣會生唔出。過多一陣我決定打無痛,醫生立即有種「早就應該打」嘅態度。點知到7pm醫生話仍然3度,佢覺得再等都唔會開,建議開刀。點知醫生一走,有兩個產房老護士即刻走過黎叫我唔好放棄,佢地檢查完話bb個頭面向肚,用不同方法同我按摩同幫我轉bb個頭同放尿等我開多啲。過咗一陣9pm佢地話開到5度啦叫我唔好開刀。點知醫生黎,護士即刻厘埋。醫生堅持我只開到3度,同因爲啲摧生藥push到bb個頭腫咗,要開刀。
點知加麻醉藥入手術室後我全身不停震,震到雙手要綁係床上,我已經震到冇哂力震到講唔到野。個時非常擔心,醫生從冇安慰或解釋點解會咁,我好驚,最後問佢點解,佢先話係麻醉嘅副作用。bb出世後陳醫生話「bb個頭真係面向肚皮,唔怪得你生唔出啦!」個一刻我啲火真係hum hum聲!有乜理由我入院咁耐醫生冇同我照超聲波check吓bb個位置?!有乜理由要開咗個肚先知bb面向肚皮?!有乜理由護士都摸到你摸唔到?!有乜理由我最後個次產檢bb 已經係面向肚皮但你唔同我講有開刀嘅機會等我有心理準備,同點解唔可以教我做一些運動等bb可調頭?!點解唔可以顧及病人感受,一早同我講我咁震係正常?完全覺得自己係一件貨。
我唔明點解要不停8個鐘係咁打摧生藥加強宮縮,我都開唔到,你又係咁push,bb個頭出世時咪腫咗成個乒乓波咁!根本就係要等到bb個頭挍成咁令我別無選擇下決定開刀。當然佢又可以加收紧急剖腹手術費啦⋯⋯

首頁

尾頁

跳至