自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

我發現d 曱甴已經吾再驚人!
仲有無數大家庭系我屋企傳宗接代

仲要有d 飛過我個頭嚇我!
嚇到我心驚膽跳
仲蔓延到入我睡房 最慘系好多bb仔
即系代表已經系我房度落地生根

而家已經一點中。但我仍然要開住燈訓
恰一陣又要打開眼睇下有冇系我附近

就快精神分裂。想離家出走!
最慘系以一敵眾 但我已經放棄啦
連教都訓吾到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:我比d 曱甴搞到想離家出走

有無用炸蛋?

放下自在

男爵府

回覆樓主:

落藥,放致全屋每個牆角,等佢地一獲熟

用戶要求終止服務

咁既情況。。真係要搵日屋企無哂人之後炸一炸佢

Tingche    發表於 16-9-14 13:01

伯爵府

我以前試過, 擺d野食放一陣, 居然有隻好似開餐咁走來, 原全吾分莊閑, 人都巔。

wcpcelia    發表於 16-9-14 11:20

男爵府

熱血勳章

同樓主一樣,但源頭不是我家,係我每日出入必須經過的鄰居佢地一星期先掉一次垃圾唯有不停係佢門口落藥。淘寶啲藥餌都幾得,琴晚落完,今朝有三隻反肚,無辦法唯有見一隻殺一隻漂白水陣味好似對驅趕強哥有幫助。之前睇過半罐啤酒做餌都引到好多試下三管齊下!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

熱血勳章

J.c.baby 發表於 16-9-14 01:23
咁既情況。。真係要搵日屋企無哂人之後炸一炸佢

記得有次隔離屋炸完翌日,我起身見到幾隻反肚伏屍係洗手盤和地下,真係嚇到心都離一離

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

擺曱甴藥,勤d用1比99漂白水加梳打粉拖地,屋企唔好放咁多紙皮箱同雜物。

珍珠宮

試試用白醋(溝水) 拖地,可趕走佢地架。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

以前我屋企嘅曱甴都非常猖狂,但屋企有小朋友,所以唔敢太狠,結果就令佢地更加壯大。

後來有一次下定決心,趁住去一星期旅行,首先全屋落毒藥,第二日再放一次炸彈,第三日晚叫工人姐姐返去收屍,佢影咗相俾我地睇,情況非常壯觀!然後再放多次毒藥,到我地返香港之前一晚,再清理曱甴藥和清潔全屋,之後屋企嘅曱甴幾乎絕跡,仲有少少殘餘份子,見一隻殺一隻,絕不放過!
仲要記得係門口渠口做好防禦措施,避免再次有曱甴入侵。

加油!只要有心,問題可以解決嘅!!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

落藥實際過炸

大宅

siiu_Y0613 發表於 16-9-14 01:02
我發現d 曱甴已經吾再驚人!
仲有無數大家庭系我屋企傳宗接代

試下放罐未飲過(但要打開蓋)啤酒 放一晚
第二日再掉佐佢 會少好多小強架
我試過呢個方法係好得

水晶宮

麵包太太 發表於 16-9-14 03:08
試下放罐未飲過(但要打開蓋)啤酒 放一晚
第二日再掉佐佢 會少好多小強架
我試過呢個方法係好得 ...

咩原理?

別墅

回覆樓主:

請問點解啤酒可殺曱甴

子爵府

Mamaskhy0011 發表於 16-9-14 02:10
以前我屋企嘅曱甴都非常猖狂,但屋企有小朋友,所以唔敢太狠,結果就令佢地更加壯大。

後來有一次下定決心 ...

誄問點預防渠口?要倒哎落去?

子爵府

我之前都有你呢個煩惱,困擾左好耐,試下用台灣的一點絕,好有效!試下上網買

珍珠宮

放小強藥第二日好多反肚,之後我耐唔耐換一次藥,好少出現了

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我屋企早兩個月都係咁,喺鞋櫃見到小強,最後落藥都死唔哂,要放炸彈,炸完到而家暫時未見過了,快啲行動,攪掂就有訓好覺

子爵府

回覆樓主:

我試過係每個坑渠位噴殺蟲水,又每日用漂白水拖地,touchwood今個星期見唔到佢地出現,你試下啦!

首頁
12345...7

尾頁

跳至