夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

八年前,我仔未夠兩歲,老公同我識咗廿幾年嘅「好姊妹」搭上,後來老公同我攤牌,佢話唔想扼我,當時佢亦都無決定想同邊個一齊。嗰時我好心痛,老公對我坦白,但呢個「好姊妹」呢,一直無揾過我。。。有無搞錯!咁多年嘅友情都唔敵唔過一個男人?(佢有老公有個女。)

我以前都講如果老公有外遇,一定離婚。但當事情發生喺自己身上,就真係談何容易,外人係唔會體會到嗰種痛。 我心灰意冷,想離婚,老公先識驚,決定放棄個女人,佢用行動表示改過,改手機號碼、主動同我一齊見婚姻輔導,同朋友出街食飯自動波自拍WhatsApp 我等。 我考慮咗好耐,人有迷失嘅時候,見佢真心去改,為咗個仔,我當自己陪佢戒毒咁,比次機會佢。

半年後,老公信咗主,成個人脱胎換骨,知我地婚姻有問題嘅朋友都睇到佢嘅改變,佢分享話,佢對我仲好過以前,因為佢覺得內咎同有虧欠。

再後來,細女出世。

事過8年,由佢改變呢段時間,我絕口不提外遇事件,因為都已成過去,再提舊事對大家都無好處。坦白講,雖然老公對我比以前更好,我心裡面依然有條刺,呢條刺係一世,以前我會半夜自己一個人坐喺度喊,呢段時間維持咗6年,近呢兩年我先叫可以慢慢放下無再喊。我無後悔唔離婚比機會我老公,睇番轉頭重新接受佢過程係會辛苦,但我覺得自己現生活得好開心。樓主,如你老公肯返去你身邊,咁你可以考慮原諒。相反若你老公心繫出面個女人,你原諒/唔原諒已經唔重要。保重。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

CHANMEIBB 發表於 16-9-14 21:23
原諒後得唔得到幸福?
我覺得好睇兩人點處理
1 男方有冇用行動,令另一半安心

岩,我同c6 兩個都做到,我地分開咗2年要一齊,day 1講清楚,初頭係會怪怪地,因為會有介心,比時間大家習慣,我地set 咗2年,唔好覺得2年太長,如set 得太短,佢再比一獲你嘆,就xk, 現在大家相處很好,佢成日同人講我好愛我老婆,我亦講過我唔會再提起,係人都唔喜歡將唔開心事做攻擊武器,我真係一聲都冇提過

別墅

del

大宅

回覆 mysesame 的帖子

呢個選擇唔容易,點都會辛苦,但時間係良藥,要爲自己加油!

別墅

回覆 mymarigold 的帖子

我都覺得老公係咪真係悔過先係重點, 如果佢無心番黎你身邊, 其實原唔原諒佢都己經唔係問題....

首頁

尾頁

跳至