自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happybebebe 發表於 16-9-18 13:53
所以我啲小朋友8歲,我都間中畀junk food畀佢哋(罐頭湯煮意粉,用清雞湯煮嘢,買下菠蘿包雞尾包等等)我9 ...

我女學校有俾月餅佢地食嫁,我覺得唔係毒藥咩都要試下

男爵府

我有比,一歲前緊張d,一歲後基本上咩都比除非生野!可能我女食得唔多,所以唔太緊張!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

叫佢行出門口等啦!
茶餐廳有咩係健康有益架!

男爵府

試過有次去茶記食早餐,因太多人要搭檯,對面又係差唔多件紀既一家三口,因為我照比牛肉通粉同炒蛋呀女,對面爸爸就比炒蛋佢仔仔,點知佢太太就黑面話佢點解要比,仲望下我地,又話出街比火腿通既通粉已經係極限,問題係佢叫老公食腿通,佢食牛麵!其實食得咁辛苦,一係你自備食物比仔仔,一係留係屋企食會舒服好多,佢望我時既眼神好似我害個女咁!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

如果無落防腐,腸仔火腿喺無咁大問題,但一加入了防腐化學物就會聯想到食毒藥落肚,大人自己決定啦。。。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

岀街食味精同加工食品我覺得無分別

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

講多句,我中學時個化學老師喺唔會俾佢仔女飲汽水,讀化學既人就明其中化學嘢。

侯爵府

引用:你唔俾小朋友食,就成家唔準食?一家人去茶

原帖由 ivycwl 於 16-09-16 發表
你唔俾小朋友食,就成家唔準食?
一家人去茶餐廳食早餐,唔俾人食火腿通,因小朋友見到一定要食,要全部人 ...
一星期最多食一次

用戶要求終止服務

黃二少奶 發表於 16-9-18 14:10
我女學校有俾月餅佢地食嫁,我覺得唔係毒藥咩都要試下

係呀,我女今年第一口蓮蓉月餅係喺學校家長教師會活動,義工畀佢食

珍珠宮

引用:試過有次去茶記食早餐,因太多人要搭檯,對

原帖由 章魚妹妹 於 16-09-18 發表
試過有次去茶記食早餐,因太多人要搭檯,對面又係差唔多件紀既一家三口,因為我照比牛肉通粉同炒蛋呀女,對 ...
唔明點解呢d人仲出街食野!應該一日三餐自己煮啦!

公爵府

回覆樓主:

我囡細時有俾。

男爵府

macca 發表於 16-9-18 15:42
唔明點解呢d人仲出街食野!應該一日三餐自己煮啦!

我平日就係自己煮,難得老公放假可以唔洗煮,出去食一餐半餐,所以先比個女食d,我心態係一餐半餐唔係經常都接受到,但真係會有媽媽雙重標準,真心覺得自備/留家食佢地會舒服d!

大宅

Lovelovebear 發表於 16-9-18 13:45
我就暫時未俾個仔食過午餐肉火腿腸仔等食物,但人地食我無意見,間中食影響不大吧
...

大個實有机會食架,唔急架
依家我都無俾,佢唔識係咩,
連食糖都係維他命C糖,
佢吃一粒豆咁大已經好滿足了。
呢個世界好多加工食物,大個有排食
依家食少啲係好事

翡翠宮

回覆樓主:

又一個要全世界圍住佢小朋友轉的家長~

我表姐話佢個新抱唔比小朋友睇電視,佢出到去我表姐度都唔比佢地開電視睇,要全部人都唔比睇~

痴孖筋

水晶宮

回覆樓主:

俾唔俾小朋食d咩野食物,父母有權自己決定自己管教,但無權要求身邊其他人遷就。

有本事就教曉自己小朋友say no、識自律節制、或父母搵方法提供alternative 令小朋友唔會只死lur食junk food 。

我都唔俾阿女食junk food, 所以自細教佢分辨咩係冇益食物。佢兩歲起已識拒絕食junk food, 什麼人請佢食零食都唔食,腸仔火腿都極少食,因為學校老師有教唔好食無益食物。

與其要人遷就,不如先教好自己小朋友。

珍珠宮

Elenalan 發表於 16-9-18 20:23
俾唔俾小朋食d咩野食物,父母有權自己決定自己管教,但無權要求身邊其他人遷就。

有本事就教曉自己小朋友s ...

同意

首頁

尾頁

跳至