跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hello大家好。我想請教大家:
我老公,同兩個女(5歳,10歳)是美國公民,佢地3個有SSC。
我決定跟佢地返去Daly City。佢地會係下年開學前先返去。
我當然要等approval。
其實我未入任何手續申請。

我老公話要請律師,話快d? 是不是啊?
但系,有d留言話可能仲慢?咁你地認為呢?

另外,我老公話可以用佢as spouse 來入申請。
但佢話亦可以用我2個女的名義申請我,話會仲容易和快d? 係嗎?
佢話兩個女未成年(5歲、10歲),要我as媽媽在她們身邊照顧。

我咁樣,係咪要好多年先批架?

最後,我也想問,如果我成為green card, 我可以用我名義申請我妹妹一家4囗嗎?

唔該曬。
Maria 上

子爵府

如果無記錯,
小朋友,就算是Citizen,都要年滿21歲才可申請你的

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

請到個好律師就快,唔好嘅拖同呃錢,而家上網咩都搞掂就唔駛揾人搞都得。以照顧幼兒做籍口唔work好耐啦,我十幾年前有朋友就係想咁搞,最後都係個女跟親戚住做監護人,朋友要等個女夠年齡至入紙申請佢。綠咭而家申請唔到兄弟姊妹,要你入籍後至得。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

用老公申請快D.

子爵府

我都將會由老公(GC not Citizen)申請去美國,
若有時間, 可以交流下心德
你老公係Citizen, 申請到你去美國應該會比我快

不如,在這裡和你交個朋友啦

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

唔係有k3visa 可以去到美國慢慢等嗎?
你今日backup左未?

子爵府

可否問下K3 visa,
only GC not Citizen 可以申請另一半嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

眼訓 發表於 16-9-20 11:44
唔係有k3visa 可以去到美國慢慢等嗎?
聽聞K3同IR-1差不多時間,咁更係直接申請IR-1。

複式洋房

rose-mag 發表於 16-9-19 23:30
請到個好律師就快,唔好嘅拖同呃錢,而家上網咩都搞掂就唔駛揾人搞都得。以照顧幼兒做籍口唔work好耐啦,我 ...

OK。好,咁就自己先填左份表格寫去。我download 左份form。

複式洋房

kkyyn 發表於 16-9-20 10:04
我都將會由老公(GC not Citizen)申請去美國,
若有時間, 可以交流下心德
你老公係Citizen, 申請到你去美國應 ...

好啊,可以交流一下、支持一下。有時在新環境、在面對困難時,有人打下氣(emoji)(emoji)

你會去邊啊?你交表格嗎?
我啱啱download 咋

複式洋房

rose-mag 發表於 16-9-19 23:30
請到個好律師就快,唔好嘅拖同呃錢,而家上網咩都搞掂就唔駛揾人搞都得。以照顧幼兒做籍口唔work好耐啦,我 ...

Oh l see....(emoji)(emoji)
我先填左份表先。連文件交嗎?(emoji)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kkyyn 發表於 16-9-19 19:55
可否問下K3 visa,
only GC not Citizen 可以申請另一半嗎?
用K3申請配偶要本身係Citizen至得架,入境後要再申請改身份,比較幾種VISA,最快係未婚夫婦K1,唔駛一年,K3同IR-1或CR-1都要平均多過1年至出到VISA,所不同係申請費用,K3比IR-1同CR-1貴差不多一倍,同埋之後要改身份至可以成為永久居民。

王國長老

YYFUNG 發表於 16-9-19 20:51
Oh l see....(emoji)(emoji)
我先填左份表先。連文件交嗎?(emoji)

有冇DL埋份instructions?睇住執齊跟步驟就得架啦,而家上網方便,咩都自己跟到架,呢度好多JM都係自己搞,唔難唔難。

https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/form/i-130instr.pdf

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

條link 係 I-485 wo ?

咁請問版主Rose
老公是揸GC,
個人理由,不需要太快去美國的,
大約想由申請日計約一年半 to 二年, 去到美國就最好, 當然再比較埋費用就最好啦.
咁是申請那種最合適呢?

thx thx thx

子爵府

回覆 YYFUNG 的帖子

應該去NY,
未交亞,因想過多一/二年先去

王國長老

kkyyn 發表於 16-9-19 21:37
論價錢(申請加到埗後再申請改身份),K3最貴,IR1較平,因為只要出咗VISA,到埗後已有10年綠咭,CR1同IR1基本上相同,但IR1同K3一樣要到埗後再申請改身份。IR1同CR1取決於你同老公結婚幾耐,如批VISA時未夠兩年,那就會批你CR1,綠咭只有只有兩年,但到埗後90日內可申請改身份。
你老公首先要填I-130及準備文件如出世紙及/或入籍証明、結婚証等,之後仲有入息証明等,記得睇清楚需要程序同表格、文件等。

https://www.uscis.gov/i-130

王國長老

kkyyn 發表於 16-9-19 21:37
係喎,呢條link至啱,I-485係另一樣嘢。

https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/form/i-130instr.pdf

子爵府

嘩, 超煩,
睇來都可能要搵律師搞了

rose 版主:

及我老公可以用以下那第二A申請我嗎;
有沒有需要結婚幾耐才可以申請配偶呢?

[美國移民排期表
注:
第一优先为美国公民之未婚子女;
第二A优先为美国永久居民之配偶与子女;
第二B优先为美国永久居民之21岁以上未婚子女;
第三优先为美国公民之已婚子女;

thx thx thx !

複式洋房

rose-mag 發表於 16-9-20 14:08
係喎,呢條link至啱,I-485係另一樣嘢。

https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/form/ ...

另外,我有學校/敎育問題要請教大家,可以係呢度問下嗎?

我2個女係ESF Kowloon Junior ( 大女直升King George V 如果仍然留香港)讀緊書,不是最好,但我們知道佢地會俾d什麼校風、什麼quality 出來。

明年暑假後,2個會在美國:一係三藩市、一係Daly City。我們也打算只考慮public schools。

我想問係未所有public schools 的都一樣?
我要放低在香港去看待學校嘅睇法嗎?(例如:三藩市d學校比Daly City 好 in terms of results, in terms of teachers, etc.)

我老公兩區都有證明,so.... I don't know what and how to decide the schools for them...if my benchmark is ESF in HK...
(emoji)I am sorry if you find offensive.

Anyone could share the thoughts?

It's the one I always struggle and hold me back from moving.

(emoji)(emoji)(emoji)多謝
Maria

複式洋房

YYFUNG 發表於 16-9-20 17:20
另外,我有學校/敎育問題要請教大家,可以係呢度問下嗎?

我2個女係ESF Kowloon Junior ( 大女直升King G ...

大家好,唉(emoji)(emoji)我又有另一個問題啊。唔好意思啊。
我同老公講,之後有d步驟係要交美國果個報稅(3年)。然後佢話,哎呀,一直有填,剩係啱啱果2年冇填冇file。
我想問,咁點啊?
唔該曬(emoji)(emoji)(emoji)
Maria

首頁

尾頁

跳至