跳至

首頁

尾頁

大宅

YYFUNG 發表於 16-9-21 08:54
大家好,唉(emoji)(emoji)我又有另一個問題啊。唔好意思啊。
我同老公講,之後有d步驟係要交美國果個報稅 ...

儘快file返

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kkyyn 發表於 16-9-20 00:03
回覆 rose-mag 的帖子
其實你入紙申請唔駛理係咩架,移民局會幫你分架啦,只要跟住填就可以,我睇過張表唔算難,但好多細節要記清楚寫清楚,同埋有出入境要紀錄起,有關証明文件來往書信都要留番底。

你睇呢個會清楚點搞架啦: -
https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Resources/A1en.pdf
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

Thx so much, Rose

rose-mag    發表於 16-9-21 15:37

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

YYFUNG 發表於 16-9-20 01:20
另外,我有學校/敎育問題要請教大家,可以係呢度問下嗎?

我2個女係ESF Kowloon Junior ( 大女直升King G ...
如果你係考慮公校的話,我勸你真係要調整下心態,公校係冇得拒收學生,SF又好Daly City又好,種族好多,唔係歧視,的確有D種族係野蠻D,又鍾意玩針對排外,所以選校你要睇多D資料,亦都要衡量自己同小朋友可以接受嘅能力,學校除非係嚴重犯規,否則係唔會輕易開除學生,基本上公校係唔會開除學生,只會勸譽轉去較合適學校。仲有對於老師校長同其他家長嘅接受程度同要求都會同香港有出入,例如呢度冇規定有家課,有老師係完全唔相信要做家課嘅必要,只會上堂有功課,做唔晒至帶返屋企。不同老師校長嘅理念唔同,可以講一轉校長學校又會改變,轉老師又會有影響,我經驗係老師係最重要,好老師基本上可遇不可求,呢度hea嘅老師好多,但好老師都唔少,但總要人夾人,老師唔會鍾意麻煩怪獸家長,同樣亦唔鍾意唔幫手嘅家長。

如果你要校風好,公校未必係理想,好睇校長理念,但公校校長會調動又會退休,所以有時幾年又唔同境況。一般教會學校校風會較嚴謹,但當然亦因應每個人嘅理念同性格而有分別。

複式洋房

rose-mag 發表於 16-9-21 15:36
如果你係考慮公校的話,我勸你真係要調整下心態,公校係冇得拒收學生,SF又好Daly City又好,種族好多,唔 ...

(emoji)(emoji)thank you
個SF school district website 好多info
但Daly city 個死左(emoji)

複式洋房

lottieclee 發表於 16-9-21 09:31
儘快file返

我想問自己上網file番,定搵美國會計師啊
唔該可以講多卑我知,好嗎?thank you

另外可以用香港報稅果d嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

YYFUNG 發表於 16-9-21 20:35

美國冇得網上報,香港acct唔會幫你報美國稅。要人幫就要搵美國cpa,us consulate website有個list....

除了稅,仲要報埋fbar. 如冇報過,好似要做7年。

Spousal visa 都要1年以上,你個schedule都好tight...我諗住18年7月到返去,應該下年4月入表。

複式洋房

ivyscyip 發表於 16-9-21 21:36
美國冇得網上報,香港acct唔會幫你報美國稅。要人幫就要搵美國cpa,us consulate website有個list....

除 ...

Ok , 等我地上去查一下先,唔明再問

係啊,我上星期自己出差德國時,諗諗下決定叫佢地下年暑假搬返美國。
我自己一個係香港等囉。如果有時候掛住,咪飛去探佢地曪,直至搞到為止。

我唔咁講,佢地唔肯走。

坦白講,好掙扎。

多謝大家俾我講下,我未同我2個妹講。
Maria

複式洋房

大家好,我仍然想繼續問一些問題。感謝。

財政證明:我老公啱啱離開現職因為公司倒閉。原本在港揾工,但我上星期決定叫他們回美國,所以,佢打算返去美國才揾工。咁可以用其他方法証明他可以sponsor 我?

報稅:你地叫我盡快file番佢冇報嘅過去果2年的稅。可以講下一d經驗嗎?另外,我地可以在美國揾任何CPA做嗎?

佢話,last resort 係唔用IR-1 申請,改用K-3,咁可能可以在美國等做以上的步驟,是嗎?

多謝大家!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

YYFUNG 發表於 16-9-23 18:08
大家好,我仍然想繼續問一些問題。感謝。

財政證明:我老公啱啱離開現職因為公司倒閉。原本在港揾工,但 ...

報稅方面,我所知(有朋友一直咁報)喺US consulate有份表,填好寄返去就得。

分享一下我的case。我係citizen,上年四月收到美國舊公司offer,匆匆帶埋個女返去。時間倉猝,老公攪掂香港D野,七月以travel visa入境即入紙,其實所有野都可以響美國攪,只是(1)你有心理準備一但入紙唔可以隨便出境,萬一要離境要先攞approval--如果無你的申請連已交的費用都作廢。(2)你入紙時可以一併申請employment authorization,但都要等一定時間、未必可以即時搵工。
我老公月頭卒之有interview丶拿埋gc。申請途中去過好多次USCIS office問問題,但overall都算順利解決一切。

當然你可以選擇老公帶小朋友返去,你響Hk等,但一家人分開而且小朋友都需要照顧,未必理想。

你老公不一定是唯一的sponsor,如果有其他親人願意都可以。

複式洋房

SVbaby 發表於 16-9-24 03:18
報稅方面,我所知(有朋友一直咁報)喺US consulate有份表,填好寄返去就得。

分享一下我的case。我係cit ...

(emoji)(emoji)等我消化一下。

我份I-130 package應該星期一、二send 得。
我公司未搞好我自己任何internal transfer, 所以我有d roles 仲有d 連住香港,所以不能出境是問題。
不過,我好多謝你、同埋大家分享經驗。

男爵府

回覆 kkyyn 的帖子

FYI
我見依家I-130排期大概需要1年10個月左右, 你去呢條LINK睇下:

你應該是"第二優先2A"

http://www.uslawchina.com/pepq.asp

mommy loves U  

王國長老

YYFUNG 發表於 16-9-24 16:12
(emoji)(emoji)等我消化一下。

我份I-130 package應該星期一、二send 得。

擔保人只要每年有聯邦貧窮線/低收入125%以上嘅收入就可以擔保你,而家48州個數目係3人家庭25200,Alaska就31500,夏威夷28987,如果收入唔夠,可以搵joint sponsor,亦都可以以資產搭夠。詳細可以去USCIS i-864 https://www.uscis.gov/i-864 睇下。

別墅

如果你/妳懂得使用坊間稅務軟件 (例如TurboTax), 是可以自行上網報稅, 參考國稅局網頁:

https://www.irs.gov/uac/free-file-do-your-federal-taxes-for-free

https://apps.irs.gov/app/freeFile/jsp/wizard.jsp?ck

https://www.irs.gov/filing/e-file-options

https://turbotax.intuit.com/personal-taxes/online/free-edition.jsp

子爵府

回覆 Supersasa 的帖子

我知, 大約2年度....

大宅

ivyscyip 發表於 16-9-21 21:36

除 ...
路人甲: 有次網上睇到段片話有社區有人會免費幫人報稅, 唔知係咪? 多謝指教.

伯爵府

好媽媽勳章

三伏 發表於 16-10-12 12:38
路人甲: 有次網上睇到段片話有社區有人會免費幫人報稅, 唔知係咪? 多謝指教. ...
Well...definitely not in HK...
I guess there are always volunteers at the various communities to help the poor who do not know English to file taxes...but that will only for very simple cases, with no investment income, capital gains, int'l income....anything more complicated that salaries and standard deductibles, I doubt that someone will file for you as a volunteer...They will face potential litigation if there are any problems. You can always pay to have an acct do ur filing.

大宅

回覆 SVbaby 的帖子

想請問如果係香港file 左 I-130, 期間可否用travel visa入境美國? 係美國等I-130 approval

複式洋房

rose-mag 發表於 16-9-21 15:36
如果你係考慮公校的話,我勸你真係要調整下心態,公校係冇得拒收學生,SF又好Daly City又好,種族好多,唔 ...

Hello, rose-mag, 大家好
又係我。我們會在SF區讀書。我們一定要在2017年1月中要申請,定係可以land 左先申請?
我們回到老公父母屋企住,文件未有自己名。咁我地可以settle 左先,遲d先揷班嗎?
我地唔知駛唔駛11月返去一次搞d文件,定索性等到7月先做?
我的問題是入讀public and charter schools, not private.
唔該曬

王國長老

YYFUNG 發表於 16-10-16 18:25
Hello, rose-mag, 大家好
又係我。我們會在SF區讀書。我們一定要在2017年1月中要申請,定係可以land 左先 ...
歡迎歡迎,你地可以等到land後至插班,因為未land你唔會有工咭號碼,未有身份証/車牌,係申請唔到學校,而且三藩市一定要住址証明,要指定合資格文件上有父母嘅名至得,所以你地人未到係搞唔到,呢邊8月中就開學,得的話就盡早嚟,我都明白你應該係想等小朋友上完呢個學期至到,呢樣我覺得都係好嘅,嚟到有晒文件後就去校區申請,有樣較煩係你冇得揀,幾乎係要有位就入。除非你喺2017年1月15日前入表,咁按正常程序同所有人入第一輪大抽獎,咁大家機會基本上均等(唔計有兄弟姊妹有優先果批),第一輪結果於3月11日用郵寄信通知。第二輪申請就由1月18日至4月8日入表,5月13日公報結果,之後所有未有滿意學位嘅都會放入一個輪候表內,第三輪截止申請日為5月27日,結果公佈於6月10日,第四輪申請於7月22日截止,8月5日公佈,第五輪就8月12日截止,8月26日至9月2日公佈結果。而家未有申請表派住,學校參觀就快開始,我今年會去school enrollment fair,到時睇下有冇嘢可以update,詳細申請流程可以上三藩市聯合校區網上面睇,有問題隨時留言或PM我問都可以。http://www.sfusd.edu/en/enroll-in-sfusd-schools/how-to-apply-for-school/application-process.html

首頁

尾頁

跳至