自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

十年壞兩部三菱抽濕機係咩玩法 ???

2006 年買第一部用了 7 年最後漏水壞咗 , 咁都用咗咁耐我都覺得 ok 既 , 所以之後都買返三菱 ,
2013 年 11 月才買的抽濕機最近又壞了,
冇諗過保養期都未過就壞了 ,
所以 call 了師父上門 check ,
話部機內裡污漕所以過熱燒了 ,
要回收返廠洗機 7xx ,
另外也有可能須要換濾網 2xx ,
我心諗加加埋埋咪要過千先搞得掂 ,
最驚係整完冇耐又壞咪好慘 ,
同埋依家對部機都冇咩信心 ,
見大部份人話用都超過十年 ,
而最近果部 3 年未夠就壞....好黑仔

請問除咗三菱 ,
大家有冇咩好提意邊個牌子好 d ,
我最近睇返消費者委員會報告 ,
開利好似都唔錯 , 性價比高

大宅

洛婷 發表於 16-9-19 19:28

用緊開利最細L個隻,抽水勁快,用左1年

用戶要求終止服務

Hey !! You are alone !!!!

我果部 3 年玩完.

只要一插電制即自動運作.

wcpcelia    發表於 16-9-20 09:07

用戶要求終止服務

PLUS :

你有無問清楚, 整好後, 保養一個月, 仲要期間再有任何問題, 也照計第1 日來修理是何時.

例如: 9 月1 日叫人來整, 保用期只是9 月1 日至9 月30 日.

期間如你在9 月5 日又發現有問題, 佢會再來整( 同一故障唔收錢再整)

但保用期都只到9 月30 日便終止.

我果部一過3 年保養即壞, 曾考慮叫他們上門整, 暇後放棄了.

水晶宮

7 年貨仔算係咁啦

水晶宮

BKsquare 發表於 16-9-19 21:04
7 年貨仔算係咁啦
第二部買咗三年未夠,11 月才過三年保養期

水晶宮

mok239 發表於 16-9-19 20:49
Hey !! You are alone !!!!
依家第二部未夠三年已經壞 ,11 月才到保養期

水晶宮

mok239 發表於 16-9-19 20:56
PLUS :
佢要我回收部機返廠洗機 ,另外可能再要換濾網 ,
如果兩樣加埋整過千,
講真...我唔想 ,
好驚係整完轉頭又壞 ,
因為已經對佢 d 品質失信心

水晶宮

koichiblue 發表於 16-9-19 20:45
用緊開利最細L個隻,抽水勁快,用左1年
請問你係用咩型號 ?同埋係幾多錢 ?

珍珠宮

請問你哋每次抽濕後有無按drying inside及每1至2星期用吸塵機吸隔塵網?

水晶宮

loved 發表於 16-9-19 23:20
請問你哋每次抽濕後有無按drying inside及每1至2星期用吸塵機吸隔塵網?
基本上每日都會開機 , 所以冇用 drying inside

珍珠宮

洛婷 發表於 16-9-19 23:23
基本上每日都會開機 , 所以冇用 drying inside
說明書列明每次抽完濕要dry inside , 否則內部機件容易發霉,呢個可能係壞機原因。我都係每日開機,我每次都dry inside。

用戶要求終止服務

洛婷 發表於 16-9-19 23:19
佢要我回收部機返廠洗機 ,另外可能再要換濾網 ,
如果兩樣加埋整過千,
講真...我唔想 ,
我自身是:

告訴他們我部機的情況---> 初步報價, 換晒3 快電子版,$1500---> 問保養---> 只答如果問題來自電子版,則會免費再整----? 我再打去問舉例問如果1 SEP 整, 5 號再壞,.......( 就似我剛才所說)
我問過, 上門檢查再報價如整要幾多錢, 若決定唔整也要即場比$500

全是我自身在今年年頭問的情況, 你自己考慮下, 也可再打電話問清楚啦!

我最後, 決定唔整算了.

水晶宮

loved 發表於 16-9-19 23:30
說明書列明每次抽完濕要dry inside , 否則內部機件容易發霉,呢個可能係壞機原因。我都係每日開機,我每次 ...
我舊果部機用了 7 年每日都係咁用 ,
最後係因為漏水所以才換了部新的 ,
冇諗過未夠 3 年保養期未過就壞咁差

珍珠宮

洛婷 發表於 16-9-19 23:38
我舊果部機用了 7 年每日都係咁用 ,
最後係因為漏水所以才換了部新的 ,
冇諗過未夠 3 年保養期未過就壞咁 ...
你下次可以考慮吓panasonic,我另外有部9公升p仔,雖然比較嘈,但抽水速度快過30好多。

水晶宮

mok239 發表於 16-9-19 23:33
我自身是:
我因為 11 月才到保養期 ,
所以冇即場收 500 檢查費 ,

但回覆既就係要回收部機到廠清洗 7xx ,

另外可能再換濾網 2xx ,

兩樣加埋成千幾蚊 ,

我冇諗過咁貴買返嚟 3 年未夠就壞 ,

依家仲要比成千蚊維修

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:三菱抽濕機 !!!

咁快 我之前用飛歌用左5/6年冇理都冇問題

用戶要求終止服務

洛婷 發表於 16-9-19 23:46
我因為 11 月才到保養期 ,
所以冇即場收 500 檢查費 ,

唉....

你自己衡量囉!

你可以明天打電話問下佢, 如果洗 7xx + 可能再換濾網 2xx, 是否保你一個月....一個月時10 月, 你又11 月已己屆滿3 年保用期......到時有咩冬瓜豆腐, 你要比$500 元檢查費.

如決定整那$500 元可豁免( 例如 : 佢話我要換3 快電子版, 就咁收我$1,500, 每快電子版要$500 元的)

水晶宮

mok239 發表於 16-9-19 23:51
唉....
比成千維修最怕轉頭好快又壞過 , 所以想轉其他牌子睇睇

水晶宮

loved 發表於 16-9-19 23:44
你下次可以考慮吓panasonic,我另外有部9公升p仔,雖然比較嘈,但抽水速度快過30好多。 ...
想知點嘈法 ?
其實三菱舊咗都嘈 ,
我冇用過其他所以無法比較

首頁

尾頁

跳至