在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

以前既綜援可能純幫助真正窮既人....但而家我覺得綜援資助既範圍太濫....依檥又全免....果樣又全免......你無能力咪唔好買果樣野,,,,去果個地方......我地果個年代邊有咁離譜架.....就黎殮葬費可能全免.....

成世申請係咪成世都白食白住....應該設限期....例如拿左幾年唔可以再拿....或減低資助額,,,,咪以為咁好呃.....終究都係問責邊個PK政府人諗的咁既野出黎...連眼鏡都可以有資助...真係無恥.....

2公婆返工放工.....無時間教個仔....個仔有問題...但政府無資源幫佢.....私人又貴....有事想請假都要頭痕......果的大6人日日湧入香港....拿著數...以前得老人家朝早嘆茶....而家眼見幾多大6女人嘆茶.....

無人拿反對停止個政策....因為議員指意佢地的票.....無希望的~

kerrykwok3736    發表於 17-3-16 15:26

大宅

我都好認同,但有乜辦法啫,香港政府就係咁

珍珠宮

snoopyiu 發表於 16-9-20 10:13
其實發覺在好耐,幼稚園時綜緩家庭已經有免費活動比佢地,到小學時,仲有活動通告指明某d活動比佢地仲要免 ...
要教佢唔好比較, 仲有施比受更有福, 我地有氣有力, 可以返工, 自食其力, 其實都係福氣

christinetin    發表於 16-9-23 20:46

伯爵府

紫翹 發表於 16-9-22 10:37
要教佢唔好比較, 仲有施比受更有福, 我地有氣有力, 可以返工, 自食其力, 其實都係福氣 ...

.

珍珠宮

snoopyiu 發表於 16-9-22 10:43
其實小朋友仲係初小唔識分咩綜援, 佢唔開心只係覺得被歧視, 學校擺到明有D活動唔比某D同學參加而佢自己就 ...
我地學校除左功課班佢地係優先外, 其他好似無分, 叫佢唔好唔開心啦

禁止訪問

侯爵府

紫翹 發表於 16-9-22 10:37
要教佢唔好比較, 仲有施比受更有福, 我地有氣有力, 可以返工, 自食其力, 其實都係福氣 ...

我冇咁大方,所以去完家長會條氣就好唔順

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Aprilacm 發表於 16-9-20 07:54
納稅人根本就是百無,住屋要自己解決一係供樓一係租樓,返工一日幾十蚊車費自付,低收入就有跨區交通費, ...

都冇辦法架啦, 冇理由去做拎福利果下..

施比受更有福

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李家新抱 發表於 16-9-22 12:08
其實真係好唔公平,我自己小朋友未出世,但住隔離ga大部份都係新移民,一係話聽日去邊飲茶,一係話免費俾自 ...

火得幾多丫~~

寶石宮

美直 發表於 16-9-22 09:24
我都好認同,但有乜辦法啫,香港政府就係咁

其實度度都係咁啦, 香港算低稅啦

男爵府

回覆樓主:

我唔會咁諗,攞自己同某啲靠呃人度日嘅新康港淫來比,太過侮辱自己嘅身份喇。就算佢仔女參加好多免費活動,但父母身教仍然係最重要,個阿媽懶懶閒日日發夢,咁點教子女好好珍惜學習機會?

大宅

我仔返幼稚園全日都係無資助,月月比多2千幾,人地全免

別墅

fannyleung1212 發表於 16-9-23 06:58
我仔返幼稚園全日都係無資助,月月比多2千幾,人地全免

仲有好多no pay活動lei?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

申請左2次都申請吾到津貼...一家4口,無養老人家就申請吾到..遊學團要俾全費..當然無得去啦.大囡等到今年中六啦,因為個遊學團係全部人都津貼仲要睇學生既學科..終於有得去...個D人讀副學士,大學,一個仙都吾洗.我要一出世就儲俾佢地讀書...死慳死抵..好陰公..最近個元天DSE生個5千蚊..又無得攞,因為跨區返學...自覺自己好不幸...

大宅

ydoris 發表於 16-9-23 10:59
申請左2次都申請吾到津貼...一家4口,無養老人家就申請吾到..遊學團要俾全費..當然無得去啦.大囡等到今年中 ...
最不幸係我地唔係新移民

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 bear曾 的帖子

都吾止新移民既...其實所謂基層或低收入,真係好難定義.我2個讀中學,買書都要成6千蚊.未計其他...真係好甘下.1個中學生,一日食早午餐加車費..成百蚊找少少...

子爵府

回覆 紫翹 的帖子

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

見到D議員成日拉布, 浪費納稅人D$$, 我都好火滾架.....
之前南亞海嘯, 咪有一對獲救嘅男女被踢爆攞綜緩去旅行......
咩人都有....

wcpcelia    發表於 16-9-23 15:33

子爵府

回覆 kk0626 的帖子

大宅

good_pig 發表於 16-9-22 19:59
都冇辦法架啦, 冇理由去做拎福利果下..

施比受更有福

呢d唔係施,呢d係政策問題。

首頁
12345...6

尾頁

跳至