在職全職

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

FTm 1 年,仔3歲,有些悶但最近又中獎所以會遲多1年先諗。
我有幾個朋友唔係媽媽都會停下來2年,體驗人生,去旅行或做生意等,咪一樣有人請,唔使太擔心既

大宅

hotingmum 發表於 16-9-28 14:57
兩歲幾都唔肯講野,家庭e生寫紙去政府e院排期做評估。

Oic. 真係要多花心力湊啊!

大宅

jojosesame 發表於 16-9-29 00:16
FTm 1 年,仔3歲,有些悶但最近又中獎所以會遲多1年先諗。
我有幾個朋友唔係媽媽都會停下來2年,體驗人生, ...

恭喜啊!

別墅

Hi, ftm 4.5月!無收入都唔係中產了!

別墅

美直 發表於 16-9-22 00:26
我做咗4個月ftm, 好開心多咗時間阿兩個小朋友,但同時又發覺現時生活質素唔想下降,好似出嚟搵返工好d, 好 ...

我都有咁諗。之前停工有做下生意,但有咗之間身體好虛作小產,唯有減慢生活節奏,做慢啲,收入減少咗就成日擔心俾唔到最好俾bb,成日問住老公辛唔辛苦,佢夠唔夠使,有啲抑鬱。生完頭兩個月都好愁又唔夠休息。依家bb4個月多咗好多野要做,但係bb多咗好多反應,所以又辛苦又享受分分秒秒可以同bb一齊。

大宅

Xmas吸收勳章

美直 發表於 16-9-22 00:26
我做咗4個月ftm, 好開心多咗時間阿兩個小朋友,但同時又發覺現時生活質素唔想下降,好似出嚟搵返工好d, 好 ...

我都係FTM幾個月,有好多屋企野之前無時間做,而家做返,對住小朋友都好開心。
但以前食飯買野買玩具,係唔做左度又度。
真係好矛盾架!

珊瑚宮

其實大家要感恩看住自己小孩成長又幾開心c6成曰話我嘆但做ftm有甜有苦,苦係冇假放,甜係成曰可以攬心肝寶貝

大宅

我好快成為FTM, 份工太辛苦,辭左職休息下,睇緊中醫調理。之前都試過做左年幾FTM, 好明白唔想生活水準下降旣心情,有收入始終可以鬆動啲,不過我返工其間我仔每日都好期待我放工,有時我要出差會幾日都見佢唔到,阿仔成日叫我唔好返工。為左彌補我買好多靚衫同玩具比佢,但始終覺得佢最需要係我陪佢,最希望我講故事同陪佢玩,工人有幫我陪佢睇書,但始終係唔同架

複式洋房

回覆樓主:

我都係FTM,大仔四歲半返全日,細女1歳半,有兩個工人姐姐,我主力教大仔,好鐘出街,shopping ,見朋友tea 一tea...都幾enjoy 依家既生活,

複式洋房

好想了解吓你哋做FTM既日常生活係點?成日溜溜長陪住小朋友,有咩搞作?
我正考慮轉做FTM,因為上司唔準上網、又唔準睇書、又唔準同同事吹水、連唔响坐位都話搵唔到人唔知我去咗邊!講真唔係每日八小時都咁多野做吖嘛!咁樣打份工真係好冇引,但如果唔做野又怕之後難搵野做!點好?!

複式洋房

nlswong 發表於 16-12-28 13:23
好想了解吓你哋做FTM既日常生活係點?成日溜溜長陪住小朋友,有咩搞作?
我正考慮轉做FTM,因為上司唔準上 ...

如果係FTM,有冇工人鞤手?如果冇,你就冇哂自己私人時間,BB起身你起身,照顧佢24小時,又要做家務,非常辛苦

琥珀宮

YY_2011 發表於 16-9-20 15:31
我有兩個小朋友, 已做ftm一年多, 仍在適應學習中。同路人一齊傾下啦!

剛做ftm 兩個星期,仲係好忙,因為阿仔放假中,又plan 緊自己讀書事宜,其實真係冇咩時間淨

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

nlswong 發表於 16-12-28 13:23
我正考慮轉做FTM,因為上司唔準上 ...
睇下小朋友幾大.

我d 大仔bb時我咁o岩移民, 得閒咪出公園, 行街, 做家務整花園, 穿州過省同朋友飲茶, 去超巿研究食材, 鑽研食譜, 返夜學和溫書等等. 佢大d後踩單車載佢出去兜風.

到大仔返學困身左, 因為要就返佢返學放學, 我有二仔(跟住三女) 都係出公園去超巿多, 放假去圖書館或踩單車搭火車周圍去, 返夜學, 做freelance. 有時返學專登邊推bb 車邊急步行, 當有少少運動, 我見人地d 阿爸係推住bb 車咁練跑, 我冇氣跑步, 否則我都想咁做.

大宅

我都係ftm, 不過已經唔係中產了,而家全職湊b冇收入。雖然辛苦同苦悶d,不過換來很多親子時間都值得既!

複式洋房

下個月也將會離職, 好想做一陣FTM, 但又驚冇錢...

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

想請教各位Ftm.我都係70後剛剛有左.1直以來都無想過會辭職.直到知道自己有左反而想唔做.工作穩定不過要輪班.你地當年決定做Ftm情況係點?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Edisonrachel 發表於 17-1-12 19:59
想請教各位Ftm.我都係70後剛剛有左.1直以來都無想過會辭職.直到知道自己有左反而想唔做.工作穩定不過要輪班 ...

要家庭團聚, 我同老公是但一個要走. 講工作係佢去香港好d, 但其他方面我覺得我去外國好d, 咁咪我辭工...

複式洋房

回覆樓主:

實不相瞞.其實我好難至有小朋友.如果今次順順利利生嗰陣時已經40 la.好想好好睇住佢成長.

首頁
12345...9

尾頁

跳至