論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我哋香港的雇主點樣可以團結我哋有冇工會?
實在太多不合理!對我哋毫無保障!
只係話保障弱勢的工人姐姐,難道我們的血汗錢就不用保障嗎?
經紀佣金+來回機票+一個月代通知金=換來一肚氣+一個無心工作的姐姐!

-有博炒的公主,要補錢送佢走
-虛假的履歷,毫無經驗要補錢送佢走
-虛假的病歷,有病又要要補錢送佢走
-同男友搞大個肚,補錢都唔肯走!

實在覺得非常冇公義!我受咗幾年氣,雖然我只係一個師奶,但成日諗點樣可以保障到大家??政府唔幫我哋!我哋點樣可以幫自己?

伯爵府

去Fb 個外傭僱主,
好多野睇。

複式洋房

FiFi618 發表於 16-9-21 23:53
只係話保障弱勢的工人姐姐, ...

講得好好啊!你講左我好想講嘅嘢.....

別墅

絕對贊成,俾咗接近成萬嘅中介費,做咗一年話要走,重新請又要重新俾中介費,激死。新工人未到,真空期自己負責,僱主完全冇保障。

noodlemama    發表於 16-9-22 16:10
wcpcelia    發表於 16-9-22 15:34

大宅

agree

大宅

非常支持,需要僱主公會,自己友幫番自己友

子爵府

如果你有玩開fb,你會揾到一個叫“香港外傭僱主關注組”既群組,佢地有萬三個組員

首頁

尾頁

跳至