論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個菲傭作晚11:30pm先問我可唔可以比佢今日(星期一)過澳門做簽證,因佢剛同我做滿1年,之前冇返去菲律賓.真係比佢激死!要我下午要返屋企接呀仔校車.好在我公司可以彈性返工,但我當然冇話佢知啦!我話我請半日假重貴過你一日人工呀!你連一日通知都唔夠...
我想知我應該扣佢今個月既人工定係當佢請大假好呢?有冇人知呀...唔該!

珍珠宮

原文章由 Helen 於 08-11-17 10:20 發表
我個菲傭作晚11:30pm先問我可唔可以比佢今日(星期一)過澳門做簽證,因佢剛同我做滿1年,之前冇返去菲律賓.真係比佢激死!要我下午要返屋企接呀仔校車.好在我公司可以彈性返工,但我當然冇話佢知啦!我話我請半日假重貴過 ...

係我會唔approve, 叫佢第日去, 最少5日通知.....
响有通知情況下, 我會任佢揀係no paid leave (扣人工), 定係揾一日假期開工補番!

大宅

我同意, 如果唔係佢visa 28號就到期, 我都唔會比佢去...

不過, 我一定唔會叫佢揾一日假期開工補番, 因為佢完全幫唔到手, 又成日整爛野...

象牙宮

2024年龍年勳章

is your helper a local one? if yes, then she will need to leave HK within 1 year as immg only gives her 1 year working visa.

in my case, since my helper is quite good, so we took her to macau in august, we paid all the travel and treated as working day.

in your case, your help only give you a few hours of notice which is not acceptable. actually, she can leave hk on her holiday (such as sunday)...

首頁

尾頁

跳至