心聲留言

跳至

首頁
12345...97

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

有d d 忙

原文章由 010 於 08-11-17 14:47 發表
下午大家都好忙?
只要可以抱住自己個小寶貝,世上其他甚麼事也不再重要!

伯爵府

係呀, 一年好過一年... 最嚴重係成晚 "訓" 唔到, 全家....

上個禮拜對腳已經唔掂, "訓" 到半夜都要起身.

原文章由 Eric-papa 於 08-11-17 13:58 發表
唔緊要喇,濕疹大個咗會自動消失

伯爵府

開我地事.

多多保重
原文章由 Eric-papa 於 08-11-17 14:09 發表
我估係星期五玩得顛得滯,玩到成身汗,搭MTR 時中招

伯爵府

北風起, 皮膚乾, 又唔忍手, 就慢慢起....mouth:

牛, 鵝 ...毒食物都少食.

原文章由 010 於 08-11-17 14:04 發表

eric
吓...又係星期六玩都顛得滯~~
<我已失陷>

tt
留意下-飲食都可能有關喎

侯爵府

少少啦

原文章由 010 於 08-11-17 14:47 發表
下午大家都好忙?

公爵府

畀面勳章

回覆 #2 tramtram 的文章

TT:濕疹真的好難攪架, 亞仔出世時都試過, 但大個左又無咁勁lor.

侯爵府

又想八卦問下, 濕疹既原因??
原文章由 christina 於 08-11-17 15:40 發表
TT:濕疹真的好難攪架, 亞仔出世時都試過, 但大個左又無咁勁lor.

公爵府

畀面勳章

回覆 #1 yanyanmama 的文章

濕疹

濕疹,中醫稱為「濕毒瘡」或「濕氣瘡」。所謂「毒」,是指一些熱毒,令身體產生排斥及敏感反應,而這些熱毒可能是由食物、藥物或日常用品(如油漆、樟腦丸等)引致。至於「濕」,是指身體機能受濕阻以致呆滯。由於人體有七成是水份,若水的運行停滯不順,身體便會處於「濕」的狀態,症狀是四肢沉重、水腫、脾胃不和、大便稀薄等。

簡言之,濕疹病患者兼受熱和濕兩種病邪困擾。病者一方面有實火,但卻因身體機能呆滯,以致人體的化工廠肝臟未能發揮疏泄排毒的功能,將體內的熱毒從大小二便排出體外。結果只好轉而從毛孔排出,若微循環系統欠佳或毛孔閉塞,毒素便會積聚在體內。當積聚至某程度時,或吃了一些致敏的食物後,便會出現濕疹之類的皮膚病。其實,除皮膚問題外,濕熱者亦會有胸腹脹悶不舒、大便秘結或泄瀉、小便短少赤黃等病症。

中醫醫治濕疹的方針,是把體內積聚的熱毒引發出來而予以排除,同時要改善體質,令機能回復正常,採用的方法包括健脾、化濕、活血、清瀉等,視乎病者的體質而定。中藥醫治濕疹是可以根治的,但由於醫治的重點不是把表面的皮膚病病徵消除,而是要徹底改變體質,因此醫治需時,並非一兩個星期便能見效。此外,病者需有心理準備,因為吃藥初期可能因要引發熱毒排出以致病情更為嚴重。不過,這只是復原過渡期的短暫反應,無須過慮。

另一方面,要根治濕疹,最重要的是病者必須和醫師配合,從日常飲食入手,因為若一面吃藥排毒,一面又吃進帶毒食物,試問又怎能痊癒。濕疹病患者應戒吃能加劇疾病及引致敏感的刺激性食品,如酒、辛辣煎炸的食物、蝦、蟹、牛肉等。有些蛋白質豐富的食物令人體難以分解,如牛奶、豆類等,應少吃為佳。病者亦應避免各種刺激皮膚的因素,例如搔抓、用鹼性強的肥皂或過熱的水洗浴、不要讓陽光直曬著患濕疹的地方等。

濕疹之類的皮膚病,即使根治後若飲食不當或身體狀態欠佳可能又會復發。因此,最重要的是把身體調理好,以及進食與體質相配合的食物,避免發病,而非到病發後才求醫治。

治療濕疹的基本原則是清熱、化濕和活血。某本方如下:土菌陳、土茯苓、扁豆衣、龜板各5錢 (15克)。不過,臨床施藥時亦要因應按個人的體質。

侯爵府

成日唔明, 我地細個時又有無d咁既野
原文章由 christina 於 08-11-17 16:04 發表
濕疹

濕疹,中醫稱為「濕毒瘡」或「濕氣瘡」。所謂「毒」,是指一些熱毒,令身體產生排斥及敏感反應,而這些熱毒可能是由食物、藥物或日常用品(如油漆、樟腦丸等)引致。至於「濕」,是指身體機能受濕阻以致呆滯。由於人體 ...

公爵府

畀面勳章

回覆 #1 yanyanmama 的文章

yanyanmama:或者我地年代有, 不過d亞媽無理掛.

伯爵府

好普遍....

我囡囡同學仔好嚴重, 一年四季都有, 佢媽咪中/西醫, 任何方式都試過, 都係醫唔到本.

原文章由 christina 於 08-11-17 15:40 發表

伯爵府

以前, 又真係唔多覺....

原文章由 yanyanmama 於 08-11-17 16:14 發表
成日唔明, 我地細個時又有無d咁既野

侯爵府

係啦, 依家成日都聽到, 我地細個時又唔覺
原文章由 tramtram 於 08-11-17 16:31 發表
好普遍....

我囡囡同學仔好嚴重, 一年四季都有, 佢媽咪中/西醫, 任何方式都試過, 都係醫唔到本.

公爵府

畀面勳章

回覆 #2 tramtram 的文章

tt:見過最利害未出晒血架, 因為痕未用手抓

伯爵府

我個女都試過抓到損, 更痕......
原文章由 christina 於 08-11-17 16:35 發表
tt:見過最利害未出晒血架, 因為痕未用手抓

伯爵府

我估食物, 空氣影響好大.....

而家都多左人有鼻敏感, 我囡囡都有呀

原文章由 yanyanmama 於 08-11-17 16:34 發表
係啦, 依家成日都聽到, 我地細個時又唔覺

侯爵府

明白

原文章由 tramtram 於 08-11-17 16:41 發表
我估食物, 空氣影響好大.....

而家都多左人有鼻敏感, 我囡囡都有呀

伯爵府

thanks
原文章由 yanyanmama 於 08-11-17 16:47 發表
明白

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

哎.問完你地係咪好忙...自己又忙左輪mouth:

我認為:
1) 同食物有關,以前婆婆年代.無咁多”好野”食,
無咁多”零食”,無咁多基因改造食物,無咁多化學原料...
2) 而家衣服好多不同物料,顏色漂染都會有關係.
就算話係純綿,一般都未必有保證
3) 另外...而家空氣越來越差...污染越來越嚴重.

所以記住好教下一代要保育,要環保.
唔係將來都係影響到佢地及下一代咋!

(yanma話...又上身 )

侯爵府

呢d係你可愛之處

but........唔使可愛2次播

原文章由 010 於 08-11-17 16:49 發表
哎.問完你地係咪好忙...自己又忙左輪mouth:mouth:" />mouth:" />mouth:" />

我認為:
1) 同食物有關,以前婆婆年代.無咁多”好野”食,
無咁多”零食”,無咁多基因改造食物,無咁多化學原料...
2) 而家衣服好多不同物料,顏色漂染都會有關係.
就算話係純綿,一般都未 ...

[ 本文章最後由 yanyanmama 於 08-11-17 16:58 編輯 ]

首頁
12345...97

尾頁

跳至