3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

阿仔鍾意自己食飯唔比人餵, 自己食會食好少
係唔夠飽架, 一餵就搞對抗左閃右避, 餵到好氣餒呀
你地用咩方法教到佢自己肯食到多啲呢

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

bb自己可以食既時候,真係唔俾人餵架,你試下搵佢同其他小朋友比賽,斗食得多,又快,咁就得喇

珍珠宮

分散注意力,等佢玩其他野,然後你就抓緊時間喂。我都系咁樣~

翡翠宮

要俾多D機會佢練習自己食先得架

大宅

多啲讚佢同鼓勵, 會越做越好嘅

珍珠宮

如果佢想自己食都幾好
咁就比多D鼓勵佢~

大宅

BB防敏心得分享勳章

唔比餵時我喺餓佢,講明食幾耐過時會收碗,佢拎碗飯嚟玩我當睇唔到,餓過佢就知道媽咪唔喺同佢講笑會乖乖咁食飯。

大宅

回覆 water_monster 的帖子

孩子願意自己吃飯是好事,應該讚揚。

以前當義工時,學會一句口號︰一個人可以餓7天,但沒有水飲,3天就會死。所以,我們特別重視傷者是否缺水。至於吃飯多少,應該由孩子自己做決定,不用太過上心費神。

至於是否不足夠?我們應該做點資料。例如︰孩子在我見唔到之時,有沒有其他人給他吃喝?知道之後,就知道孩子是否真的肚餓的了。

孩子不願再吃一餐半餐並不重要,反而,與孩子發生不必要的磨擦,影響到彼此關就不是好事了。

自己有時會這樣做,知道孩子不願吃,我會同佢講︰好,等一會大家吃橙吧,如果孩子願意,我就知道了,原來孩子想吃的不是飯,是心愛的水果,一餐半餐算啦。

大宅

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

RubyYu07 發表於 16-9-24 16:40
分散注意力,等佢玩其他野,然後你就抓緊時間喂。我都系咁樣~
我都係咁,無法佢食得太慢太少真係好大問題,最多之後比多d垃雜野佢食當訓練

水晶宮

俾D鼓勵佢,食得快又多有奬勵

珍珠宮

小樺樹 發表於 16-12-18 21:49
我都係咁,無法佢食得太慢太少真係好大問題,最多之後比多d垃雜野佢食當訓練 ...

成日比拉雜嘢食都唔好架~長期就會養成習慣,到時更加唔肯食飯。

首頁

尾頁

跳至